-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, som fram till nyligen var presschef på Göteborg & Co, har under våren delat med sig av minnen från destinationens resa till det den är idag på bland annat LinkedIn. Här får vi i en krönika veta mer om det som kanske trots allt var ett avgörande steg mot att bli den starka eventdestination staden är idag.
Stefan Gadd
Göran Johansson – Mannen bakom idén
En novemberkväll vid förra sekelskiftet ringde Göteborgs starke man, kommunalrådet Göran Johansson, på min hemtelefon. Han hade fått en idé.
”På måndag ska vi ha en presskonferens om att Göteborg ska göra en förstudie om att arrangera OS 2012 ihop med Oslo, Köpenhamn och Malmö.”
Handelsminister Leif Pagrotsky skulle vara med och Göran hade stämt av med några i de andra städerna. Så det var bara att köra.
Göteborgs framväxt som evenemangsstad under var mycket Göran Johanssons verk. De stora evenemangen och konserterna på Ullevi blev en strategi för att lyfta staden ur varvskrisen, skapa uppmärksamhet, intresse och investeringar. Dessutom var det ju kul med evenemang.
Men ett OS? Idén kom från en utredning om hur storstäderna i den Västskandinaviska korridoren skulle kunna stärka sitt samarbete. Nånstans i rapporten hade utredaren Per-Anders Örtendahl nämnt att ett stort gemensamt idrottsevenemang, typ ett OS, kunde vara ett bra sätt.
Tanken var inte fel. Göteborg hade haft VM i friidrott 1995 och Barcelona-OS några år tidigare var paradexemplet på hur ett megaevenemang kunde lyfta en hel region ur recession.
Vid den här tiden var förhoppningarna stora på framtidens expansiva gränslösa västra Skandinavien där ett stort hinder var de dåliga förbindelserna. Ett OS skulle kunna tvinga fram viktiga investeringar i infrastruktur. Plus att utbytet mellan broderfolken skulle öka och samarbetet mellan de fyra städerna fördjupas.
Det var den storslagna visionen i Görans idé. Det något mindre storslagna var att ge ett tjuvnyp till Stockholm som tänkt lansera ett eget OS-förslag några dagar senare.
Alla var där!
Tidigt på måndag morgon faxade jag ut inbjudan till presskonferensen som skulle äga rum ett par timmar senare. Det blev såklart rusning. ALLA var där.
Idén blev hyllad och hånad i alla svenska medier, samt några norska och danska. Expressen satte rubriken ”Nya dårar i full frihet” över ett uppslag på sportsidorna som massakrerade förslaget, medan ledarsidan i samma tidning tyckte det var en lysande idé som visade på nytänkande och initiativlusta.
Minst road av alla var Sveriges olympiska kommitté som iskallt konstaterade att det bara är ETT land och EN stad som kan ansöka om OS. Så är det fortfarande vilket i praktiken gör det omöjligt för mindre länder och städer, som de nordiska, att ansöka om megaevenemang som sommar-OS.
Göran Johansson hade en fingertoppskänsla för utspel som satte Göteborg på kartan och det gick ofta snabbt mellan ord och handling. Men detta var mer än ett pr-mässigt tomtebloss. Idén att tre mindre länder skulle kunna dela på spelen låg före sin tid, och gör det fortfarande. Det är som Expressen skrev (på ledarsidan) dagen efter presskonferensen: ”Fördelarna är så uppenbara att till och med OS-pamparna borde ställa sig upp på hedersläktaren och applådera.”
Det gjorde pamparna nu inte och när Göteborgs-Posten en kort tid senare publicerade ett stort reportage som beskrev vilka arenor som fanns i de fyra städerna och vilka OS-grenar som borde avgöras var, så var förslaget i praktiken redan passé.
Tiderna har förändrats och kraven i dag på säkerhet, logistik och arenainfrastruktur är enorma. Så det kanske var en historisk chans då för 25 år sedan. Om IOK kunnat tänka sig att ändra på reglerna. Ett OS i Sverige, Norge och Danmark hade kunnat bli en succé. Kul hade det också varit.
OS i Norden
Sommar-OS har två gånger ägt rum i Norden: Stockholm 1912 och Helsingfors 1952. Vinter-OS har arrangerats två gånger i Norge: Oslo 1952 och Lillehammer 1994.
Stefan Gadd var presschef på Göteborg & Co 1998 – 2025. Han har varit mediechef på bland annat EM i friidrott och VM i konståkning samt jobbat med internationell PR för Göteborg inom både turism och mötesindustri.
Bildtext: Ett OS där friidrotten avgörs på Ullevi 100 år efter Sveriges hittills enda olympiska spel. Det var Göran Johanssons vision vid sekelskiftet. Bilden är från EM i friidrott 2006
Läs mer om Göteborg på Turismnytt
- Text: Stefan Gadd
- Foto: Jorma Valkonen
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
-
Gästbloggare
-