-
Marknadsföring är ett fjällmaraton, inte ett 60-meterslopp
Marknadsföring är uthållighet
Det blir allt tydligare för mig att om man ska lyckas med sin marknadsföring måste man vara uthållig. Det handlar inte om att smälla till med en dunderkampanj likt en one hit wonder utan om att varje dag gå till jobbet och steg för steg bygga sitt varumärke och förtjäna sina kunders uppmärksamhet.
För alla oss som ibland drar på oss löparskorna är det ingen nyhet att ett maraton är tufft. Det kräver både fysisk och mental träning, det kräver förbereder och framför allt dedikation och tid. Om du inte är motiverad och tycker att det ska bli spännande/utmanande kan du lika väl ställa tillbaka skorna på hyllan. Detsamma gäller för din marknadsföring. Håll motivationen uppe med många delmål och sätt rutiner för att kontinuerligt utvecklas.
Om man dessutom ska ge sig på ett Fjällmaraton behöver man vässa pannbenet ytterligare. Det kan under perioder liknas ett vanligt springlopp men plötsligt reser sig en fjällvägg framför dig och du inser att du har 400 höjdmeter att avverka. Då är det lätt att benen ger vika. Den som lyckas ta sig i mål är den som även i uppförsbacken sätter den ena foten framför den andra och steg för steg tar sig närmre mållinjen. Hur ofta har du inte känt likadant inför ditt Instagramflöde, din blogg eller nyhetsbrev?
Jag insåg idag att det var alldeles för länge sen jag skrev av mig mina tankar här på Turismnytt, och även om jag producerat en del blogginlägg (som ni kan hitta här) så är jag bara i början på mitt maraton.
6 steg för att bli en bättre Fjällmaratonlöpare (eller marknadsförare)
- Gå inte ut för hårt. Det är lätt hänt att ambitionerna spinner iväg. Särskilt efter en kurs eller inspirerande blogginlägg;). Tänk på att du har en läng väg att ta dig och ska orka länge.
- Sätt mål och en plan för att nå dit. Det blir tydligare och roligare om du vet vart du är på väg.
- Följ upp dina framsteg. Se till att löpande följa upp och mäta din progress och kom ihåg att ge dig själv en klapp på axeln även för de små framstegen.
- Våga testa nytt. Det är genom att testa och dra lärdom som du utvecklas. Har du rutiner för uppföljning kan du snabbt utvärdera om det du testar faller väl ut.
- Var långsiktig. Tänk på att du (och ditt varumärke) ska hålla länge. Och det är inte imorgon ni ska skina som starkast utan när ni går i mål.
- Avsätt tid. Vår tids viktigaste valuta är troligen tid, se till att avsätta tid för att skapa din framgång. Men låt den samtidigt inte ta all din uppmärksamhet.
Precis som fjället tror jag på kommunikation som är utmanande och samtidigt jordnära. Efter att ha läst den här texten förstår ni att det inte är någon slump att bolaget fick heta just Fjällbyrån😉
Snart är vintern här men först ett par löpturer på fjället innan snöflingorna singlar ner.
Är du i behov av stöd med er marknadsföring eller kanske en föreläsare? Hör gärna av er för mer info om vad Fjällbyrån erbjuder. Uppge att du hittade oss på Turismnytt så får Jakob & Co 10% av mitt arvode vid en första bokning.
- Text: Marcus Ståhl
- Foto: Marcus Ståhl
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen inom besöksnäringen och sannolikt den viktigaste ...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
-
Gästbloggare
-