söndag 16 november 2025
Turismnytt
  • Tipsa oss
  • Annonsera
  • Kontakta oss
  • Om oss
  • Träffa oss
  • Hem
  • Nyheter
    • Aktivitetsbolag
    • Boende
    • Destinationer
    • Handel
    • Konferens & events
    • Mat och Dryck
    • Rese-/turistbyrå
    • Researrangör-/återförsälj.
    • Buss-flyg-rederi-tåg-mc
  • Destinationsutveckling
  • Karriär
    • Aktuella utbildningar
    • Lediga tjänster
    • På nytt jobb
    • Utbildningsnyheter
  • Marknadskollen
    • Bloggar
    • Debatt
    • Evenemang
    • Finansiering
    • Filmer / Podcasts
    • Hållbarhet
    • Intervjuer turismprofiler
    • Marknadsföring
    • Pågående byggprojekt
    • Pågående turismprojekt
    • Radiointervjuer
    • Rapporter
    • Trendspaning
    • Statistik
    • Aktuellt från Stua
  • Hitta leverantör
    • Destinationsutveckling
    • Försäkringar
    • Hotelltjänster
    • IT
    • Juridik
    • Köp och sälj verksamheter
    • Lokaler
    • Marknadsföring
    • Mat och dryck
    • Miljö och hållbarhet
    • Personal
    • Organisationer och föreningar
    • Säkerhet
    • Underhållning
    • Utbildningstjänster
    • Verksamhetsutveckling
    • Övrigt
    • För dig som är leverantör!
    • Till dig som vill sälja mer!
  • Bloggar
  • Annonsera
  • Logga in
  • Senaste nytt:
    • Visita – tilltagande ökningstakt på hotellmarknaden i oktober
    • Parks and Resorts – besöksrekord under Halloween i nöjesparkerna
    • Transportföretagen – förslag till resegarantisystem kan äventyra bussresearrangörer
    • +Katrineholm söker en innovativ marknadsförare
  • Platsannonser:
    • +Katrineholm söker en innovativ marknadsförare
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 40 -25
    • Stockholm söker en projektledare kompetensförsörjning och internationell talangattraktion
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 33 -25
    • Projektledare möte och kongresser sökes till Helsingborg Arena
    • Stark efterfrågan – SkiStar rekryterar tusentals nya medarbetare
    • Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
  • RSS
  • Prenumerera på nyhetsbrevet
  • matturism
    2016-05-07 12:48

    Matsvinn del 2 – rederier

    Vi har intervjuat de tre största rederierna på Östersjön för att få veta hur mycket matsvinn de har och vad de gör för att minska det.

    Så mycket mat serveras ombord

    Birka Cruises: 1,9 ton vid cirka 1500 personer

    Tallink Silja: cirka 1 kg per dag per passagerare

    Viking Line:  som exempel 150.000 kg köttbullar, 200.000 kg lax, 380.000 liter mjölk och 350 000 kg potatis per år

    Och så mycket matsvinn blir det

    Birka Cruises: cirka 1.000 liter per dag (vid ca 1.000 passagerare)

    Tallink Silja: enligt en undersökning gjord för 1,5 år sedan var matsvinnet ca 150 g/gäst

    Viking Line: mellan 0,135-0,460 kg/resenär och år beroende på fartyg

    Detta händer med mat som blir över ombord

    Hos Birka Cruises tar man hand om allt avfall. Restprodukterna källsorteras för återvinning och icke återvinningsbara restprodukter förbränns i högeffektiva värmeanläggningar iland. Man har ett också ett samarbete med Ragn-Sells.

    Hos Tallink Silja användas det som kan användas igen. Det som går att användas går till glufsen (Buffé-restaurangen). Matresterna sorteras separat och mals ner i nåt vi kallar glufsen och pumpas sedan iland.

    Hos Viking Line (på fartygen Viking Grace, Mariella och Viking XPRS) förvandlas matsvinnet till biogas. Biogasen förvandlas sedan till grön el.

    Orsaker till matsvinnet

    För att kunna minska matsvinnet så måste man titta på hur det uppkommer.

    Här är orsakerna enligt rederierna:

    • gästen tar för mycket på tallriken och kastar (största matsvinnet uppkommer på buffén)
    • det blir för mycket mat kvar på faten, vilket är svårt att återanvända

     

    Detta gör man för att minska matsvinnet

    • erbjuda färdiga, lite mindre portionsstorlekar av allt
    • ha mindre tallrikar
    • hålla högsta kvalitet på matråvaror. Billig mat som inte äts upp blir sämre för både lönsamhet och miljö än mer kostsamma råvaror som verkligen smakar fantastiskt. (Viking Line)
    • bra råvarohantering med rapporter till personal dagligen (Tallink Silja)
    • starta och driva Matavfallsprojekt (Birka Cruises)
    • göra egen personal och gäster ännu mer medvetna om hur matavfall påverkar miljön
    • kvalitetssäkra de processer som bidrar till minskat svinn (Birka)
    • utbilda personal för att se över rutiner, hur man behandlar och tar tillvara maten och vad själva vi kan göra för att minska svinnet (Birka Cruises)
    • bygga buffématsal så att man tar hänsyn till rutiner och processer som ska bidra till minskat svinn exempelvis mindre portioner, nya sätt att servera och bättre gästflöden. Om gästen uppfattar att köerna är mindre så går man flera gånger i stället för att ta all mat på en gång. (Birka Cruises)
    • fortlöpande utvärdera och analysera avfallet så att man får kontroll över hur mycket samt vad man kastar. Då kan mängden av inköpta råvaror justeras och sortimentet ändras om det behövs.(Birka Cruises)
    • noggrann hantering av råvaror och ser till att inte producera för mycket när det är låga avgångar (Tallink Silja)
    • ha information på borden om matsvinn så att gästen tänker till när de tar mat (Birka Cruises)
    • på webben ge tips på hur man som gäst själv kan bidra, både ombord och hemma (Birka Cruises)

     

    Rederiernas råd till resenärerna

    • släng inget skräp eller något annat i havet!
    • ta mindre mat och gå flera gånger
    • föregå med gott exempel så att barnen gör som vi vuxna
    • boka bord innan avgång

     

    Det här kan du göra för att minska avfallet hemma

    Svenska hushåll mat slänger mat för motsvarar växthusgasutsläpp på 500.000 ton. Det är lika mycket som 200.000 bilar släpper ut på ett år. Tänk på att alla små insatser gör stor skillnad. Vill du veta mer kan få tips vad du kan göra här.

     

     

     

    Källa: Tallink Silja, Birka Cruises och Viking Line

    • Text: Maria Lindqvist
    Tweet
  • Visita logga.
    2025-11-16 01:51

    Visita – tilltagande ökningstakt på hotellmarknaden i oktober

    I oktober ökade antalet belagda hotellrum med 6 procent jämfört med samma månad 2024. Det visar en stark utveckling enligt Visita.

  • Gröna Lund, Kolmården och Furuvik, delar av Parks and Resorts, har alla slagit besöksrekord under årets Halloween event.
    2025-11-15 19:55

    Parks and Resorts – besöksrekord under Halloween i nöjesparkerna

    Gröna Lund, Kolmården och Furuvik som ingår i Parks and Resorts har alla slagit besöksrekord under årets Halloween-säsong.

  • Regeringens förslag till ett nytt resegarantisystem riskerar att slå hårt mot små bussresearrangörer enligt Sveriges bussföretag som är en del av Transportföretagen.
    2025-11-14 01:59

    Transportföretagen – förslag till resegarantisystem kan äventyra bussresearrangörer

    Regeringen har lämnat in en proposition om ett resegarantisystem. Sveriges bussföretag ser att det riskerar att slå mot bussresearrangörer.

  • Destinationsbolaget +Katrineholm söker nu efter en driven marknadsförare med stark genomförandeförmåga.
    2025-11-14 00:22

    +Katrineholm söker en innovativ marknadsförare

    Destinationsbolaget +Katrineholm söker nu efter en driven marknadsförare som ska uppmärksamma platsen och dess utbud.

  • Läckö Slott vinnare av Årets Hållbarhetskliv 2025
    2025-11-13 21:28

    Turistrådet Västsverige – Årets Hållbarhetskliv 2025 till Lights in Alingsås och Stiftelsen Läckö Slott

    Vinnare av Årets Hållbarhetskliv 2025 är Lights in Alingsås (kommunalt initiativ) och Stiftelsen Läckö Slott (besöksnäringsverksamhet)

  • Nordic Connect Travel tar sig an Outdoor Festivals B2B-del
    2025-11-13 11:30

    Outdoor Festival satsar på ny B2B-del – Nordic Connect Travel anlitas för att utveckla mötesplatsen för branschen

    Outdoor Festival fortsätter att växa. 2027 introduceras en helt ny B2B-del i regi av Nordic Connect Travel

  • Swedavias styrelse har utsett Mats Johannesson till ny VD och koncernchef för företaget.
    2025-11-12 17:28

    Mats Johannesson blir ny VD och koncernchef för Swedavia

    Mats Johannesson har utsetts till ny VD för Swedavia. Han ska utveckla företaget med kundfokus, mod och tydlighet.

  • Husbil och cyklister - besöksnäring
    2025-11-10 06:32

    Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 45 -25

    Mest under Destination, Konstateranden, beslut och rapporter samt Utmärkelser och initiativ

  • Naturturismföretagen och Travel News premierar det företag som bäst levandegör ekoturism via Grand Travel Award Ekoturismpriset.
    2025-11-09 22:06

    Nominerade till Grand Travel Award Ekoturismpriset 2026

    Grand Travel Award Ekoturismpriset delas ut årligen till ett svenskt företag. Naturturismföretagen presenterar de tre nominerade.

  • Louise Bjurenvall ny kommersiell chef på Resize Design
    2025-11-09 21:51

    Louise Bjurenvall ny Kommersiell chef på Resize Design

    Resize Design som är specialiserade på unika inredningslösningar för hotell-/hospitalitysektorn har anställt Louise Bjurenvall

  • Veckans profil

    Joel Salo, Utvecklingschef på r360

    Joel Salo

    Utvecklingschef på r360

    Snart är det vinter och fjälldestinationerna förbereder sig inför öppning. Det gör även r360 Resorts Systems, som systemleverantör till fjälldestinationerna

  • Nyheter från Tillväxtverket

    • Tillväxtverket

  • Aktuellt från Visit Sweden

    • Senaste nyhetsbrevet, 30 oktober

    • Inspelat webbinarium: Visit Sweden 2026

    • Webbinarium: Kunskap och analys inom måltidsturism, 26 november

    • Marknadsföring i förändring – vilka tre kanaltyper du bör ha koll på?

  • Händelser i branschen

    • Besöksnäringsdag Linköping
      2025-11-20
      • Linköping
      • visitlinkoping.se/
    • Webbinarium Visit Sweden: Kunskap och analys inom måltidsturism
      2025-11-26
      • Digitalt
      • sv-se.eu.invajo.com/event/visitsweden/webbinariumkunskapochanalysinommaltidsturism
    • Besöksnäring på agendan
      2025-12-03
      • Stockholm
      • skr.se/skr/tjanster/evenemang/hittaevenemang/kalenderhandelser/besoksnaringpaagendan2025.91040.html
    • FFCR (Fastfood & Café & Restaurant Expo) 28-29 januari
      2026-01-28
      • Stockholm (Kista)
      • www.ffcr-stockholm.com/
    • Global Revenue Forum
      2026-01-29
      • Stockholm
    • Svenska Destinationsdagarna 2026 19-20 mars 2026
      2026-03-19
      • Norrköping
      • norrkoping/inbjudan-destinationsdagarna-2026
    • Busstorget 16-17 april
      2026-04-16
      • Halmstad (Tylösand)
      • nmevents.se/busstorget/
    • Swedish Workshop i Kiruna 21-22 april
      2026-04-21
      • Kiruna
    Visa fler
  • Mest lästa artiklar

    • 2025-11-10 06:32

      Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 45 -25

      Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Konstaterande...

    • 2025-11-07 18:37

      1 800 artiklar i 70 länder – Visit Swedens globala marknadsföring erövrar världen (igen)

      Över 1 800 artiklar har publicerats av press i över 70 länder sedan Visit Sweden i september lanserade de...

    • 2025-11-09 21:51

      Louise Bjurenvall ny Kommersiell chef på Resize Design

      Sedan början av november har Louise Bjurenvall tillträtt som ny Kommersiell chef för Resize Design. Med över 20 å...

    • 2025-11-09 21:23

      Debattartikel: Vi är eniga – här är satsningarna som stärker hela Sverige

      Stärkt infrastruktur till, från och genom Värmland är en investering med många nyttor för

  • Gästbloggare

    • Marcus_Eldh

      Marcus Eldh

      Bloggar om naturturism och turismutveckling

      När jag föreläser om naturturism brukar jag prata om hur man lyckas. Men nu delar jag med mig av vad som inte fungerat.

    • Marcus Ståhl augusti 2021

      Marcus Ståhl

      Bloggar om marknadsföring, digitalisering och kommunikation

      Under årets Exportdag med STUA pratade jag om hur svenska destinationer och företag inom besöksnäringen kan bli mer attrakt...

    • Andrea Hartmann Jovell bloggar om svensk besöksnäring

      Andrea Hartmann Jovell

      Bloggar om utmaningar och framgångsfaktorer för svensk besöksnäring

      Jag är utbildad fjälledare, med två år på Turistsportlinjen i Kiruna. 25 veckoprojekt i fält, karta, kompass, bivack, turer i alla väder. Ja...

    • Bianca Brandon-Cox

      Bianca Brandon-Cox

      Bloggar om måltidsturism, trender och hållbara måltidskoncept

      Fyra dagar i smakens och stolthetens tecken! Under två dagar i Trondheim och två dagar på Hitra och Frøya fick jag (Bianca ...


  • Annonsera
  • Tipsa oss om nyheter

Kontakt

    • Telefon:
    • 070-9779252
    • E-post:
    • [email protected]
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera hos oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Copyright 2025 Turismnytt i Sverige AB
×

Jag vill ta del av nyhetsbrevet