-
Mia berättar om Yh-utbildningen till PCO och vad en PCO gör
Hej Mia, du har gått den Yh-utbildning till PCO som SKY (Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige) erbjuder. Till att börja med är vi lite nyfikna på vad PCO står för och vad en PCO gör?
PCO står för Professional Congress Organizer och det betyder att man är en projektledare för konferens, kongress och möten. En typ av strateg som ligger bakom arbetet med att förbereda och planera tex en konferens. Det är den personen som är ”Spindeln i nätet”
Vilka olika jobb kan man passa för med denna utbildning i ryggen?
Du kan komma att arbeta på konferens-/kongressanläggningar, eventbyråer, mötesanläggningar, arrangera olika typer av egna event och även som konsult, inom till exempel kommunen som mötesansvarig. Du kan starta ditt eget bolag och arbeta som konsult ut mot andra företag som ska arrangera olika typer av event eller möten. Ja, bredden är stor!
Vad fick dig att söka till utbildningen?
Min mamma hittade annonsen om denna utbildning i vår lokaltidning och när hon berättade för mig om den så kände jag att det var just detta jag ville jobba med och att utbildningen lät som den gav ett brett utbud av alternativ att arbeta med efter examen.
Tycker du att utbildningen har motsvarat dina förväntningar?
Det tycker jag verkligen! Det är en PBL-baserad utbildning och det innebär att man arbetar i grupp och man får ett ”problem”/case att arbeta med, det gav inte bara ny kunskap om det vi läste. Det gav mig även mer kunskap och lärdom om hur man arbetar i grupp, hur man hittar olika lösningar för gruppens olika viljor och framförallt så lärde jag mig massor om mig själv. Längs arbetets gång så hade vi seminarier som fyllde på kunskapen hela tiden.
Vad var bäst med utbildningen?
Det bästa var alla seminarier med föreläsare som kommer ifrån upplevelseindustrin och som verkligen jobbar i detta nu, det är inte en och samma lärare som föreläser hela tiden utan varje vecka var det en ny föreläsare med sin spetskompetens.
Vilka ämnen/delar av utbildningen var intressantast/roligast?
Jag gillar struktur så kursen Projektledning var rolig och likaså Marknadsföring. Det var två nya bitar i mitt yrkesliv som jag inte tidigare arbetat med
Hur stor del av utbildningen var praktik och var praktiserade du?
Vi hade på praktikperioder (LIA- Lärande i arbete), den första hade vi termin två och den varade i 10 veckor, då var jag på en golfresort där mina uppgifter var dels receptionsarbete men även att arbeta med ett event som jag genomförde.
Den andra LIA-perioden var 12 veckor och då var jag på en eventbyrå och arbetade med att bygga hemsida och att skapa offerter för kundförfrågningar med mera.
Måste man vara på plats fem dagar i veckan under utbildningen eller finns det möjlighet att varva med att jobba?
Nej, absolut inte, du har skoldag en dag i veckan med handledning och seminarier sen är det upp till varje grupp att arbeta på det sättet som passar dem bäst, i och med att det är PBL-lärande.
Var skolan och lärarna bra? Eller finns det något du tycker saknades eller kunde vara bättre?
Jag gillade att vara student och att få uppbackning i min lärprocess av bra lärare och bra föreläsare som var behjälpliga även efter sitt seminarie. Läraren, Erik är en person som svarar på mail oavsett vilken tid på dygnet jag fick ”problem” med mina uppgifter, så det vill jag verkligen säga att läraren var bra.
Vet du något om hur just den här utbildningen står sig jämfört med andra liknande utbildningar i Sverige?
Vad jag vet så finns det ingen likande utbildning i Sverige, så den är unik i sitt slag.
Var fick du jobb efter utbildningen och vad jobbar du med idag?
Redan innan min examen så fick jag två uppdrag av två olika uppdragsgivare, det ena var som projektledare för en Roadshow i Norden och det andra uppdraget var som eventansvarig för ett europamästerskap. I och med att jag fick dessa uppdrag så startade jag mitt eget bolag X-LNT Partner där jag arbetar som konsult hos olika företag. Sen har det ena lett till det andra så i höstas startade jag och två kollegor (varav den ena är min gamla PCO-studie kompis) upp ett företag, Nya Bergslagsäventyr, som kommer att arbeta med gruppaktiviteter i samband med bland annat konferenser.
Skulle du rekommendera utbildningen till andra och vilken bakgrund bör man ha?
Det har jag redan gjort, fick en bekant att hoppa på utbildningen som startade året då vi tog examen! Man måste nog inte ha någon speciell bakgrund, det viktiga är att man har ett genuint intresse av människor och att interagera med sin omvärld och intresse av att leverera utifrån omgivningens förväntningar.
Här kan du läsa mer om utbildningen.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Mia Johansson
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Visit Hornborgasjön hoppas kunna inspirera andra destinationer att ta steget mot en mer hållbar framtid.
-
Hertz Sverige når historisk milstolpe: 1,5 miljarder i omsättning
Hertz Sverige meddelar stolt att de, som första biluthyrningsföretag i Sverige, har nått över 1,5 miljarder kronor i omsättning.
-
Göteborg & Co söker Kommunikationsstrateg med pressansvar
Göteborg & Co söker nu efter en kollega till sitt affärsområde Marknad & Kommunikation, med fokus på bolagskommunikation.
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde SkiStar en beläggning på 99 procent. Antalet skiddagar ökade med 6 procent mot föregående år.
-
Dansmuseet – välkommen på en kopp kaffe alla kulturpolitiker!
Med anledning av Dansmuseets flytt bjuder museet in samtliga riksdagspartiers kulturpolitiska talespersoner på en pratstund.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 1 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Konstateran...
-
Nyårshelg på flygplatshotell anpassad för hundägare blev succé
När vi på Turismnytt lade ut artikeln på sociala medier om att tre Swedaviaflygplatser erbjuder gratis parkering ...
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Exakt kl. 07.11 (CET) den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då tar den svenska röda stugan med sina ...
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde fjällbolaget SkiStar en boendebeläggning på 99 procent. Högst beläggni...
-
-
Gästbloggare
-