-
Nationell utlysning för investeringsstöd ger möjlighet att utveckla vandringsleder
Naturen har blivit vårt nya ”vardagsrum” och intresset för friluftsliv och naturturism har aldrig varit större. Speciellt vandring står högt upp på listan för upplevelser i naturen. Därför är det viktigare än någonsin att kvalitetssäkra och höja standarden på Sveriges vandringsleder.
Kraftsamlingen som sker genom projektet ”Nationellt ramverket för vandringsleder” är nu redo med en verktygslåda som alla som ansvarar för och utvecklar vandringsleder kan ta del av.
När nu Tillväxtverket kommer att göra en utlysning av investeringsstöd för ledutveckling finns det nya möjligheter att göra riktade utvecklingsinsatser för vandringsleder runt om i landet.
Projektet är inne i genomförandefasen
2019 inleddes arbetet med att ta fram gemensamma standards och ett nationellt ramverk i ett projekt finansierat av Tillväxtverket och Jordbruksverket. Projektet är nu inne i genomförandefasen, där alla landets regioner involveras.
Målet med arbetet är att ge det breda utbudet av vandrings- och pilgrimsleder i hela landet en högre tillgänglighet. Både för nationella och internationella besökare.
Det stora intresset för friluftsliv och naturturism, och speciellt vandring, ger projektet mer aktualitet än någonsin. Nu kommer resurser att bli tillgängliga för aktörer som arbetar enligt det nationella ramverket.
En viktig infrastruktur som skapar möjligheter
I november kommer Tillväxtverket att utlysa ett investeringsstöd som ger aktörer möjlighet att implementera de kvalitetskriterier som tagits fram inom det nationella ramverksprojektet.
En prioritering för stödet är att satsa på att utveckla leder för vandring och cykling som ger företag inom naturturism nya möjligheter.
“Intresset för vandring är stort och en efterfrågad aktivitet av besökare, såväl inhemska som internationella. Sverige behöver fler vandringsleder som möter denna efterfrågan och som lever upp till besökarnas krav och förväntningar. Det är en viktig infrastruktur som skapar möjligheter för företag och entreprenörer inom svensk besöksnäring.” Säger Linnea Ax på Tillväxtverket.
Ta chansen att arbeta i ramverkets anda
De insatser som projektet driver handlar om att höja kvaliteten och standarden på Sveriges vandringsleder. Det nationella ramverket pekar framförallt på en långsiktig organisering av ledarbetet, som sedan länge varit efterfrågad. Det arbetet börjar falla på plats.
Redan nu finns en verktygslåda tillgänglig, med mallar och goda exempel, för att uppfylla en rad kvalitetskriterier och flera organisationer och kommuner är redan i full gång och arbetar enligt kvalitetskriterierna.
Investeringsstödet ger nu möjlighet till ännu fler aktörer att hänga på.
“Tack vare ramverket finns det en stark och tydlig konsensus kring vad som gäller när det kommer till att utveckla ledarbete. Stora delar av Sverige hänger med och har redan börjat arbeta enligt kvalitetskriterierna. Nu gäller det för fler kommuner och regioner att ta chansen att arbeta i ramverkets anda.” Säger Olle Wängborg på Västkuststiftelsen.
Här kan ni läsa mer om projektet.
- Text: Tourism in Skåne
- Foto: Mickael Tannus
-
Visita – minskad efterfrågan på hotellrum i november
I november minskade efterfrågan på hotellrum i Sverige för andra månaden i rad. Detta visar statistik från Visita.
-
Skräckloppet i Kalmar går igen nästa år – förstärker upplevelsen
I år var det premiär för Skräckloppet, en omtyckt höstnyhet i Kalmar. Nu är det klart att det läskiga loppet kommer tillbaka 2025.
-
Svenska Regionala Flygplatser: Flyg mera! Men med biobränsle
På nytt uppmärksammas flyget i SVT och Svenska Regionala Flygplatser kommenterar det. Ett ökat flygande behövs, men med biobränsle.
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
I april 2023 spelade delar av jubileumsorganisationen för Sala 400 år in en film nere på 155 met...
-
-
Gästbloggare
-