lördag 19 juli 2025
Turismnytt
  • Tipsa oss
  • Annonsera
  • Kontakta oss
  • Om oss
  • Träffa oss
  • Hem
  • Nyheter
    • Aktivitetsbolag
    • Boende
    • Destinationer
    • Handel
    • Konferens & events
    • Mat och Dryck
    • Rese-/turistbyrå
    • Researrangör-/återförsälj.
    • Buss-flyg-rederi-tåg-mc
  • Destinationsutveckling
  • Karriär
    • Aktuella utbildningar
    • Lediga tjänster
    • På nytt jobb
    • Utbildningsnyheter
  • Marknadskollen
    • Bloggar
    • Debatt
    • Evenemang
    • Finansiering
    • Filmer / Podcasts
    • Hållbarhet
    • Intervjuer turismprofiler
    • Marknadsföring
    • Pågående byggprojekt
    • Pågående turismprojekt
    • Radiointervjuer
    • Rapporter
    • Trendspaning
    • Statistik
    • Aktuellt från Stua
  • Hitta leverantör
    • Destinationsutveckling
    • Försäkringar
    • Hotelltjänster
    • IT
    • Juridik
    • Köp och sälj verksamheter
    • Lokaler
    • Marknadsföring
    • Mat och dryck
    • Miljö och hållbarhet
    • Personal
    • Organisationer och föreningar
    • Säkerhet
    • Underhållning
    • Utbildningstjänster
    • Verksamhetsutveckling
    • Övrigt
    • För dig som är leverantör!
    • Till dig som vill sälja mer!
  • Bloggar
  • Annonsera
  • Logga in
  • Senaste nytt:
    • SM-veckan vinter återvänder till Skövde 2027
    • Stockholm får en ny sommarpärla: ”Badholmen Sju Veckor”
    • Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
    • Svenska Taxiförbundet – konkurrensbegränsning gynnar inte Kalmar
  • Platsannonser:
    • Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
    • Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
    • Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 7 2025
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 6 2025
  • RSS
  • Prenumerera på nyhetsbrevet
  • kock och konditor
    2022-12-06 16:05

    Nobelbankettens kock och konditor – Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad

    Kock och konditor för Nobelbanketten i år är båda nya men de har haft god tid på sig att planera. Pandemin och två inställda banketter har gjort väntan extra lång. Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad tackade ja till uppdraget som kock och konditor redan för tre år sedan. Nu ser de fram emot att äntligen få visa upp sina rätter.

    Båda är stolta och förväntansfulla

    Det har varit flera år av hemlighetsmakeri men nu blir hedersuppdraget att skapa menyn till Nobelbanketten äntligen av för kocken Jimmi Eriksson, som ansvarar för förrätt och varmrätt, samt konditorn Annie Hesselstad som gör årets dessert.

    ”Jag är både stolt och förväntansfull inför att äntligen få presentera de rätter som jag har utvecklat.” Säger Jimmi Eriksson. ”Det är många gäster på plats som får ta del av det jag arbetat med i tre år.”

    “Smakbilden och utseendet på årets dessert har varit ungefär detsamma sedan första upplagningen som skedde före sommaren 2021.” Säger Annie Hesselstad. ”Jag är så glad för denna möjlighet att få skapa en dessert för Nobelpristagare och gäster från olika delar av världen.”

    Ett par avslöjade ingredienser

    Menyn är hemlig tills gästerna har satt sig till bords i Blå hallen den 10 december. Några saker kan Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad avslöja redan nu.

    Jimmi kommer använda sig av några få svenska råvaror för att skapa en tydlig smakupplevelse. Han har lagrat 50 liter krondillslag från sensommaren och utlovar också alger som en del av förrätten. Dessutom tycker han om att göra maten färgsprakande. Delar av menyn kommer att skapas med egna 3D-printade formar. Det är en teknik som Jimmi lärde sig under pandemin.

    Annie Hesselstad berättar att redan i slutet av sommaren kärnades 70 kilo plommon från Österlen ur och frystes styckvis. De ska nu användas och spelar en stor roll i desserten. Även skalen kommer tas tillvara i torkad form.

    Har haft viktigt stöd genom processen

    Det har varit en lång väntan för årets kock och konditor. Annie Hesselstad, chefskonditor på Artipelag, fick sitt samtal från Nobelstiftelsen mars 2020 på sin arbetsplats.

    ”Jag frågade flera gånger om de hade ringt rätt. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi drömt om att bli tillfrågad att skapa desserten till Nobelfesten. Frågan kändes så stor och hedrande att jag var tvungen att be om betänketid innan jag svarade.” Säger Annie.

    Efter ett samtal med vännen och tidigare Nobelkocken Sebastian Gibrand tackade hon ja.

    Annie Hesselstad tog hjälp av Magnus Johansson (ansvarade för desserten på Nobelfesten åren 2006-2011) när hon skapade sin dessert.

    ”När jag fick höra att Jimmi Eriksson kommer ansvara för förrätt och varmrätt kändes det extra skönt. Han är trygg och lugn och tillsammans är vi ett riktigt bra team.” Avslutar Annie Hesselstad.

    Om Jimmi Eriksson

    Jimmi Eriksson ansvarar för förrätt och varmrätt. Jimmi utsågs till Årets Kock 2016, han blev Nordisk Mästare 2017 och vann även Global Chefs Challenge 2018. Han var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2017–2020 och var bland annat med och vann VM-guld i Culinary World Cup 2018. Jimmi är också Sveriges representant i Bocuse d’Or som är världens mest prestigefyllda tävling för kockar med final är i januari 2023.

    I dag arbetar han som kulinarisk ambassadör för Compass Group. Jimmi driver även en webbshop där han säljer sina 3D-printade silikonformar till hela världen.

    Om Annie Hesselstad

    Annie Hesselstad ansvarar för desserten. Hon var medlem som konditor i Svenska Kocklandslaget 2015–2016, och tävlade i OS år 2016. Hon har bott och arbetat utomlands i många år i både Frankrike och Österrike. Under början av pandemin studerade hon viltplockat och närproducerat på Örebro Universitet.

    I dag är hon fortsatt chefskonditor på Artipelag där hon inspireras av naturen och konstutställningarna i sina bakelser.

    • Text: Nobelstiftelsen & Artipelag
    • Foto: Nobel Prize Outreach/Dan Lepp
    Tweet
  • Vintern 2027 kommer SM-veckan åter att arrangeras i Skövde.
    2025-07-18 01:27

    SM-veckan vinter återvänder till Skövde 2027

    Efter att Riksidrottsförbundet och SVT har utvärderat städer är det nu klart att Skövde kommer stå värd för SM-veckan vinter 2027.

  • Under sju veckor förvandlas Badholmen i Stockholm till en levande beach club där musik, mat och människor möts.
    2025-07-18 01:21

    Stockholm får en ny sommarpärla: ”Badholmen Sju Veckor”

    I sommar får Stockholms skärgård nytt liv. Under sju veckor förvandlas Badholmen till en beach club där musik, mat och människor möts.

  • Nöjesparkerna Gröna Lund, Kolmården och Furuvik söker nu efter medarbetare till höstens spännande Halloween.
    2025-07-18 01:16

    Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween

    När höstmörkret sänker sig förvandlas Gröna Lund, Kolmården och Furuvik till halloweenvärldar. Nu öppnar nöjesparkerna sina rekryteringar.

  • Lennart Kalderén, ordförande för Svenska Taxiförbundet.
    2025-07-18 01:11

    Svenska Taxiförbundet – konkurrensbegränsning gynnar inte Kalmar

    Svenska Taxiförbundet ser en konkurrensbegränsning i Kalmars upphandling av skolskjuts. Mindre taxiföretag riskeras att slås ut.

  • Sommartorget i Härnösand.
    2025-07-18 01:04

    En rekordökning av gästnätter i Härnösand under året

    Turismen i Härnösand visar stark tillväxt. Under årets fem första månader har gästnätter ökat med 49,4 procent jämfört med i fjol.

  • Öppningsceremonin vid Word Choir Games 2024 i Auckland på Nya Zeeland.
    2025-07-18 01:00

    Helsingborg blir värdstad för World Choir Games 2026

    Sommaren 2026 står Helsingborg i centrum för världens största internationella körfestival - World Choir Games.

  • Camping 2025 - besöksnäring
    2025-07-14 04:55

    Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25

    Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter

  • Almedalen 2025 - Norwegian och St1
    2025-07-14 00:56

    Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3

    Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3

  • Logga för Regeringen.
    2025-07-13 22:23

    Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem

    Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.

  • EVS38, en global konferens om eldrivna fordon, lockade 3900 deltagare i Göteborg under juni.
    2025-07-13 22:18

    Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025

    Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.

  • Veckans profil

    Madelaine Pettersson, Spritmuseum

    Madelaine Pettersson

    Spritmuseums kommersiella chef

    Om produktutveckling och att skapa ett levande museum

  • Nyheter från Tillväxtverket

    • Tillväxtverket

  • Aktuellt från Visit Sweden

    • Senaste nyhetsbrevet, 26 juni

    • Film att använda: Så bidrar globala gäster till din affär

    • Vill du locka fler svenska gäster i sommar? 5 konkreta tips!

    • Digitala föreläsningar om den globala resenären

  • Händelser i branschen

    • Järvsö Sustainable Tourism Summit 27-29 augusti
      2025-08-27
      • Järvsö
      • jarvsosummit.com/
    • Svensk mountainbikekonferens – Platsutveckling med cykling som medel 1-2 september
      2025-09-01
      • Järvsö
      • cykelframjandet.se/svensk-mountainbike-konferens/
    • Kulturarvsdagen, 12–14 september
      2025-09-12
      • Hela Sverige
      • kulturarvsdagen-2025-kulturarv-och-bebyggelse-en-hyllning-till-vart-byggda-arv-56602
    • Besöksnäringsforum – Region Västerbotten Turism 1-2 oktober
      2025-10-01
      • Lycksele
    • BarCamp – Nätverket Hållbar Besöksnäring 6-7 oktober (save the date)
      2025-10-06
      • Skaraborg
    • Turismdag – JHT (save the date)
      2025-10-16
      • Jämtland
    • Stockholm Beer & Whisky Festival, 24-25 oktober
      2025-10-24
      • Stockholm (Nacka Strand)
      • stockholmbeer.se/om-massan/
    • Visit Smålandsdagen – Save the date
      2025-11-06
      • Växjö
    • Besöksnäringen på agendan (SKR) – Save the date
      2025-12-03
      • Stockholm
    Visa fler
  • Mest lästa artiklar

    • 2025-07-13 22:23

      Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem

      Ökad trygghet för resenärer och förenkling för resebranschens aktörer. Regeringen har beslutat o...

    • 2025-07-11 01:47

      Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar

      Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...

    • 2025-07-11 01:28

      Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer

      Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun – där näringslivsenheten och kommunikationsenheten samarbet...

    • 2025-07-11 01:32

      Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar

      Äntligen är sommaren här och ute hos Sveriges olika besöksmål råder det stor aktivitet. Detta är ett blogginlägg ...

  • Gästbloggare

    • Marcus_Eldh

      Marcus Eldh

      Bloggar om naturturism och turismutveckling

      Jag har funderat mycket på vad det är som gör att vissa paket blir succé och andra blir liggande på en undangömd del av hemsidan....

    • Marcus Ståhl augusti 2021

      Marcus Ståhl

      Bloggar om marknadsföring, digitalisering och kommunikation

      Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen som språngbräda ...

    • Andrea Hartmann Jovell bloggar om svensk besöksnäring

      Andrea Hartmann Jovell

      Bloggar om utmaningar och framgångsfaktorer för svensk besöksnäring

      Besöksnäringen lyfts ofta fram som tillväxtmotor. Många är de kommuner och regioner som stångas med att formulera tillväxtstrategier för jus...

    • Bianca Brandon-Cox

      Bianca Brandon-Cox

      Bloggar om måltidsturism, trender och hållbara måltidskoncept

      Trenderna 2025 visar på en stark efterfrågan på autenticitet, hållbarhet och innovation. Genom att satsa på hyperlokala smaker, förstklassig...


  • Annonsera
  • Tipsa oss om nyheter

Kontakt

    • Telefon:
    • 070-9779252
    • E-post:
    • [email protected]
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera hos oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Copyright 2025 Turismnytt i Sverige AB
×

Jag vill ta del av nyhetsbrevet