-
Nobelbankettens kock och konditor – Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad
Kock och konditor för Nobelbanketten i år är båda nya men de har haft god tid på sig att planera. Pandemin och två inställda banketter har gjort väntan extra lång. Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad tackade ja till uppdraget som kock och konditor redan för tre år sedan. Nu ser de fram emot att äntligen få visa upp sina rätter.
Båda är stolta och förväntansfulla
Det har varit flera år av hemlighetsmakeri men nu blir hedersuppdraget att skapa menyn till Nobelbanketten äntligen av för kocken Jimmi Eriksson, som ansvarar för förrätt och varmrätt, samt konditorn Annie Hesselstad som gör årets dessert.
”Jag är både stolt och förväntansfull inför att äntligen få presentera de rätter som jag har utvecklat.” Säger Jimmi Eriksson. ”Det är många gäster på plats som får ta del av det jag arbetat med i tre år.”
“Smakbilden och utseendet på årets dessert har varit ungefär detsamma sedan första upplagningen som skedde före sommaren 2021.” Säger Annie Hesselstad. ”Jag är så glad för denna möjlighet att få skapa en dessert för Nobelpristagare och gäster från olika delar av världen.”
Ett par avslöjade ingredienser
Menyn är hemlig tills gästerna har satt sig till bords i Blå hallen den 10 december. Några saker kan Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad avslöja redan nu.
Jimmi kommer använda sig av några få svenska råvaror för att skapa en tydlig smakupplevelse. Han har lagrat 50 liter krondillslag från sensommaren och utlovar också alger som en del av förrätten. Dessutom tycker han om att göra maten färgsprakande. Delar av menyn kommer att skapas med egna 3D-printade formar. Det är en teknik som Jimmi lärde sig under pandemin.
Annie Hesselstad berättar att redan i slutet av sommaren kärnades 70 kilo plommon från Österlen ur och frystes styckvis. De ska nu användas och spelar en stor roll i desserten. Även skalen kommer tas tillvara i torkad form.
Har haft viktigt stöd genom processen
Det har varit en lång väntan för årets kock och konditor. Annie Hesselstad, chefskonditor på Artipelag, fick sitt samtal från Nobelstiftelsen mars 2020 på sin arbetsplats.
”Jag frågade flera gånger om de hade ringt rätt. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi drömt om att bli tillfrågad att skapa desserten till Nobelfesten. Frågan kändes så stor och hedrande att jag var tvungen att be om betänketid innan jag svarade.” Säger Annie.
Efter ett samtal med vännen och tidigare Nobelkocken Sebastian Gibrand tackade hon ja.
Annie Hesselstad tog hjälp av Magnus Johansson (ansvarade för desserten på Nobelfesten åren 2006-2011) när hon skapade sin dessert.
”När jag fick höra att Jimmi Eriksson kommer ansvara för förrätt och varmrätt kändes det extra skönt. Han är trygg och lugn och tillsammans är vi ett riktigt bra team.” Avslutar Annie Hesselstad.
Om Jimmi Eriksson
Jimmi Eriksson ansvarar för förrätt och varmrätt. Jimmi utsågs till Årets Kock 2016, han blev Nordisk Mästare 2017 och vann även Global Chefs Challenge 2018. Han var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2017–2020 och var bland annat med och vann VM-guld i Culinary World Cup 2018. Jimmi är också Sveriges representant i Bocuse d’Or som är världens mest prestigefyllda tävling för kockar med final är i januari 2023.
I dag arbetar han som kulinarisk ambassadör för Compass Group. Jimmi driver även en webbshop där han säljer sina 3D-printade silikonformar till hela världen.
Om Annie Hesselstad
Annie Hesselstad ansvarar för desserten. Hon var medlem som konditor i Svenska Kocklandslaget 2015–2016, och tävlade i OS år 2016. Hon har bott och arbetat utomlands i många år i både Frankrike och Österrike. Under början av pandemin studerade hon viltplockat och närproducerat på Örebro Universitet.
I dag är hon fortsatt chefskonditor på Artipelag där hon inspireras av naturen och konstutställningarna i sina bakelser.
- Text: Nobelstiftelsen & Artipelag
- Foto: Nobel Prize Outreach/Dan Lepp
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen inom besöksnäringen och sannolikt den viktigaste ...
-
-
Gästbloggare
-