-
Nobelbankettens kock och konditor – Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad
Kock och konditor för Nobelbanketten i år är båda nya men de har haft god tid på sig att planera. Pandemin och två inställda banketter har gjort väntan extra lång. Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad tackade ja till uppdraget som kock och konditor redan för tre år sedan. Nu ser de fram emot att äntligen få visa upp sina rätter.
Båda är stolta och förväntansfulla
Det har varit flera år av hemlighetsmakeri men nu blir hedersuppdraget att skapa menyn till Nobelbanketten äntligen av för kocken Jimmi Eriksson, som ansvarar för förrätt och varmrätt, samt konditorn Annie Hesselstad som gör årets dessert.
”Jag är både stolt och förväntansfull inför att äntligen få presentera de rätter som jag har utvecklat.” Säger Jimmi Eriksson. ”Det är många gäster på plats som får ta del av det jag arbetat med i tre år.”
“Smakbilden och utseendet på årets dessert har varit ungefär detsamma sedan första upplagningen som skedde före sommaren 2021.” Säger Annie Hesselstad. ”Jag är så glad för denna möjlighet att få skapa en dessert för Nobelpristagare och gäster från olika delar av världen.”
Ett par avslöjade ingredienser
Menyn är hemlig tills gästerna har satt sig till bords i Blå hallen den 10 december. Några saker kan Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad avslöja redan nu.
Jimmi kommer använda sig av några få svenska råvaror för att skapa en tydlig smakupplevelse. Han har lagrat 50 liter krondillslag från sensommaren och utlovar också alger som en del av förrätten. Dessutom tycker han om att göra maten färgsprakande. Delar av menyn kommer att skapas med egna 3D-printade formar. Det är en teknik som Jimmi lärde sig under pandemin.
Annie Hesselstad berättar att redan i slutet av sommaren kärnades 70 kilo plommon från Österlen ur och frystes styckvis. De ska nu användas och spelar en stor roll i desserten. Även skalen kommer tas tillvara i torkad form.
Har haft viktigt stöd genom processen
Det har varit en lång väntan för årets kock och konditor. Annie Hesselstad, chefskonditor på Artipelag, fick sitt samtal från Nobelstiftelsen mars 2020 på sin arbetsplats.
”Jag frågade flera gånger om de hade ringt rätt. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi drömt om att bli tillfrågad att skapa desserten till Nobelfesten. Frågan kändes så stor och hedrande att jag var tvungen att be om betänketid innan jag svarade.” Säger Annie.
Efter ett samtal med vännen och tidigare Nobelkocken Sebastian Gibrand tackade hon ja.
Annie Hesselstad tog hjälp av Magnus Johansson (ansvarade för desserten på Nobelfesten åren 2006-2011) när hon skapade sin dessert.
”När jag fick höra att Jimmi Eriksson kommer ansvara för förrätt och varmrätt kändes det extra skönt. Han är trygg och lugn och tillsammans är vi ett riktigt bra team.” Avslutar Annie Hesselstad.
Om Jimmi Eriksson
Jimmi Eriksson ansvarar för förrätt och varmrätt. Jimmi utsågs till Årets Kock 2016, han blev Nordisk Mästare 2017 och vann även Global Chefs Challenge 2018. Han var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2017–2020 och var bland annat med och vann VM-guld i Culinary World Cup 2018. Jimmi är också Sveriges representant i Bocuse d’Or som är världens mest prestigefyllda tävling för kockar med final är i januari 2023.
I dag arbetar han som kulinarisk ambassadör för Compass Group. Jimmi driver även en webbshop där han säljer sina 3D-printade silikonformar till hela världen.
Om Annie Hesselstad
Annie Hesselstad ansvarar för desserten. Hon var medlem som konditor i Svenska Kocklandslaget 2015–2016, och tävlade i OS år 2016. Hon har bott och arbetat utomlands i många år i både Frankrike och Österrike. Under början av pandemin studerade hon viltplockat och närproducerat på Örebro Universitet.
I dag är hon fortsatt chefskonditor på Artipelag där hon inspireras av naturen och konstutställningarna i sina bakelser.
- Text: Nobelstiftelsen & Artipelag
- Foto: Nobel Prize Outreach/Dan Lepp
-
SM-veckan vinter återvänder till Skövde 2027
Efter att Riksidrottsförbundet och SVT har utvärderat städer är det nu klart att Skövde kommer stå värd för SM-veckan vinter 2027.
-
Stockholm får en ny sommarpärla: ”Badholmen Sju Veckor”
I sommar får Stockholms skärgård nytt liv. Under sju veckor förvandlas Badholmen till en beach club där musik, mat och människor möts.
-
Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
När höstmörkret sänker sig förvandlas Gröna Lund, Kolmården och Furuvik till halloweenvärldar. Nu öppnar nöjesparkerna sina rekryteringar.
-
Svenska Taxiförbundet – konkurrensbegränsning gynnar inte Kalmar
Svenska Taxiförbundet ser en konkurrensbegränsning i Kalmars upphandling av skolskjuts. Mindre taxiföretag riskeras att slås ut.
-
En rekordökning av gästnätter i Härnösand under året
Turismen i Härnösand visar stark tillväxt. Under årets fem första månader har gästnätter ökat med 49,4 procent jämfört med i fjol.
-
Helsingborg blir värdstad för World Choir Games 2026
Sommaren 2026 står Helsingborg i centrum för världens största internationella körfestival - World Choir Games.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för resebranschens aktörer. Regeringen har beslutat o...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun – där näringslivsenheten och kommunikationsenheten samarbet...
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Äntligen är sommaren här och ute hos Sveriges olika besöksmål råder det stor aktivitet. Detta är ett blogginlägg ...
-
-
Gästbloggare
-