-
De får chansen att visa upp sina talanger på Nobelfesten
Under torsdagen hålls Nobelfesten med tillhörande middag genomföras i Stockholms stadshus.
Antal gäster som skall serveras i år är cirka 1.300 personer. Detta skapar ett behov av professionella servitörer – närmare 230 personer.
I uttagningsprocessen när det gäller studenter inom servering, så är det ofta lärare från olika utbildningar som anmäler sina studenter till antagningen. Om man blir utvald så får man visa upp sina färdigheter genom att provservera på banketter. Efter det sker en ny uttagning.
Månaderna innan Nobelfesten får de utvalda träna vid olika event. Dessutom får man genomgå ett flera veckors träningsprogram. Man tar även in psykologiska aspekter i utbildningen bland annat hur man kan hantera nervositet. Det största orosmomentet vid serveringen är att man kan snava i den långa trappan ned till den blå hallen.
Nobelfesten innebär ett behov av avancerad servering, det finns många svåra moment såsom att det är trångt mellan gästerna vid borden och maten serveras från tunga och varma fat.
Här är några av de studenter som skall arbeta under Nobelmiddagen 2015
- Värnhemsskolan: Lovisa Pålsson, Ebba Hultberg och Amelie Arneson.
- Hotell- och turismprogrammet, Osbecksgymnasiet, Laholm: fyra elever.
- Restaurangskolan, Sandviken: Svetlana Aleksijevitj, Matilda Karmeborg, Alexandra Wessling Reisenhofer, Sara Westlund och Moa Mannkvist.
- Elof Lindälfs gymnasiet, restaurangutbildningen : My Hylkén, Isabelle Hallberg och Rebecca Sjöberg.
Vi önskar de lycka till med sina ärofyllda uppdrag!
Lite fakta om serveringen under Nobelfesten
- 10.000 bestick
- 30 kockar
- 230 servitörer
- 7.000 tallkrikar
Källa: Nobelstiftelsen
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Yanan Li
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 6 2025
Mest under Destination och Transport/Infrastruktur/Mobilitet samt Evenemang, men även Museer/Utställningar, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
Förutsättningarna när gårdsförsäljning av alkoholdrycker är på plats
Visita listar de ganska tuffa villkoren för att man ska få bedriva gårdsförsäljning av alkohol från 1 juni
-
Swedish Lapland söker två stjärnor till spännande tjänster
Swedish Lapland söker en Content Production Officer och en Online Communications Officer
-
Marcus Ståhl: Vad skapar en attraktiv plats att bo på och besöka?
Ett nytt blogginlägg från Turismnytts flitigaste bloggare Marcus Ståhl
-
Nya kontakter mellan studenter och besöksnäring under Möteslänken
Den 30 januari genomförde JHT och Handelskammaren Mittsverige Möteslänken. Ett tillfälle för studenter att möta aktörer från besöksnäringen.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – januari 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och analys om besöksnäringen i regionen baserad på preliminär data.
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2025 – framtidens turism möts här
Järvsö Sustainable Tourism Summit är tillbaka! Mellan den 27 och 29 augusti samlas besöksnäringen i hjärtat av Hälsingland.
-
SAS har lanserat flyglinjer till Kalmar och Halmstad
SAS tar ännu ett steg i sin expansion av inrikestrafiken. Den 27 januari började de att trafikera Arlanda – Kalmar och Arlanda – Halmstad.
-
Bothnian Coastal Route inleder samarbete med Best of Scandinavia
Bothnian Coastal Route presenterar stolt sitt senaste samarbete med Umeå-baserade företaget Best of Scandinavia.
-
Cityindex – mat och hotell lyfter Östersund till nya höjder
Nyligen presenterades Cityindex rapporten för Östersund. Omsättningen för stadskärnan ökade med 4 procent under 2023.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nya kontakter mellan studenter och besöksnäring under Möteslänken
Den 30 januari genomförde Jämtland Härjedalen Turism (JHT) tillsammans med Handelskammar...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 5 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Mat/Dryck, men äv...
-
Grand Travel Award – Ekoturismpriset samt pris till hotell och transportörer
Den 13 februari 2025 arrangeras Grand Travel Award för 33 gången. Reseindustrins egen Oscarsgala går som vanligt ...
-
Sylvia Nylin lämnar Destination Kalmar för nytt uppdrag i Sigtuna
I september 2022 började Sylvia Nylin som VD för Destination Kalmar med uppdraget att ta fram en...
-
-
Gästbloggare
-