-
Norrsken i Abisko – men vilka besöker när de utländska gästerna uteblir?
Abisko är en av världens bästa platser att uppleva norrsken på. I vanliga fall vallfärdar gäster från alla jordens hörn till Svenska Turistföreningens (STF) Aurora Sky Station. Det brukar röra sig om ett femtiotal olika nationaliteter, men vilka kommer i år när de utländska gästerna uteblir med anledning av pandemin?
”Sedan mer än ett decennium har Abisko stått på många utländska besökares ”bucketlist” för att uppleva norrsken. Att Abisko är världens bästa plats att uppleva norrsken är vida omtalat i världen men lite av en väl bevarad hemlighet för oss här i landet. Nu när många i vinter kanske väljer att stanna hemma säger vi; ta chansen, kom till Abisko och upplev den magiska polarnatten, få möjligheten att se norrsken och uppleva aktiviteter i en mäktig arktiska fjällmiljön.” Säger Jessica Milkewitz, platschef på STF Abisko Turiststation.
Norrsken och polarljus
Det pågår nu ett intensivt arbete med att sprida kunskap om norrsken och polarljus som fenomen. Än lever allt för många svenskar i tron att vinter i norra Sverige innebär kompakt mörker.
Inget kan vara mer fel. Dagtid präglas av det lite mystiska, blåaktiga polarljuset och om kvällen/natten är det fullt fokus på himlavalvet med stjärnor, måne och norrsken. Endast ca 3 000 norrskensgästnätter (30%) 2020 var gäster från Sverige.
Abisko – det blå hålet
Abisko har flest klara nätter i Sverige och förutsättningarna för att se norrsken bättre än någon annanstans i världen. Platsen Abisko ligger i regnskugga tack vare de omgivande bergen och Torneträsk, vilket innebär optimala väderförhållanden för norrsken med lite nederbörd och ofta en klar himmel.
Abisko kallas för ”det blå hålet” i folkmun – när omgivande trakter har mulet väder har oftast Abisko klar sikt rakt upp i rymden. Dessutom ligger det mitt i Auroraovalen, det magnetfält där norrskenet uppenbarar sig.
I december öppnar Turiststationen
För blotta ögat är det endast möjligt att se norrsken när det är mörkt ute, även om det finns aktivitet i atmosfären konstant.
I Abisko är nätterna långa under vinterhalvåret, från slutet av november fram till början av februari visar sig inte solen överhuvudtaget. Man vill också komma bort från gatubelysning och andra artificiella ljuskällor som kan störa ögat i jakten på norrsken.
”Den 13 december öppnar vi Turiststationen för vintersäsongen. Innan skidåkarna kommer i mitten av februari kan man gå med snöskor, isklättra, bada vedbastu eller följa med på den guidade kvällsturen upp till STF Aurora Sky Station på vårt hemmaberg Nuolja. En linbanefärd på 20 minuter upp till stationen, 900 meter över havet. Där finns en stor utomhusterrass, ett utkikstorn och ett café.” Avslutar Jessica Milkewitz.
Extra intressant fakta:
“Vad många inte tänker på är att det tar 20–30 minuter att få ett bra mörkerseende. Det förstörs på ett ögonblick om man t.ex. tittar i mobilen. Vill man se de svagaste (ofta försummade och enligt min mening vackraste norrskenen) så måste man hålla god ljusdisciplin. Inga starka ljuskällor, aldrig titta mot en ljuskälla, avskärmade svaga röda ljus om absolut nödvändigt.” Berättar Urban Brändström, norrskensforskare vid Institutet för rymdfysik (IRF)
STF Aurora Sky Station och linbanan öppnar 13 december 2020
Läs mer om det här.Webkamera där man kan följa norrskenet live hittar ni här.
- Text: Svenska Turistföreningen
- Foto: Lights Over Lapland photographer Chad Blakley
-
SAS utökar inrikestrafiken med nya linjer från januari 2025
Som ett resultat av avtalet med BRA meddelar SAS att inrikesnätet kommer att stärkas med nya destinationer och ökad kapacitet.
-
Egyptiska mumier – internationell utställning till Kalmar Slott 2025
Nästa år kommer Kalmar Slott visa en utställning om forntida Egyptens mumier. Föremålen kommer från Egyptiska museet i Florens.
-
Tillväxtverket – fortsatt stark sommarturism i Sverige
Statistik från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter under sommaren ligger på en stabil nivå jämfört med de senaste åren.
-
Destination Funäsfjällen söker en driven VD
Destination Funäsfjällen är Sveriges äldsta destinationsbolag och driver utvecklingen för fjällområdet. Nu söker de efter en VD.
-
Göteborg slutspurtar i Global Destination Sustainability Index 2024
Göteborg är åter bland årets topp 5-finalister för hållbarhetsrankingen Global Destination Sustainability Index.
-
Camp Ripan nominerade till Stora Turismpriset 2024
Camp Ripan kommer att representera Norrbotten i Stora Turismpriset. Det är ett innovativt och hållbart destinationshotell i Kiruna.
-
150 anmälda till Swedish Workshop Online för utländska reseföretag intresserade av Sverige
Över 150 personer från ett tiotal marknader är just nu anmälda till Swedish Workshop Online som lockar internationella reseaktörer.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 39 2024
Mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Utmärkelser
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Skåne Food Fest hyllar det närodlade, skånsk mat och dryck samt lyfte kommande gårdsförsäljning
-
Världsarvet Grimeton besökscentrum byggs om
Stiftelsen Världsarvet Grimeton har beslutat att bygga om besökscentrum vid den snart 100-årsjubilerande radiostationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nominerade till Stora turismpriset 2024 utvecklar besöksnäringen
Nu är nomineringarna till årets Stora turismpriset klara. Här möter vi verksamheter som bland an...
-
Pehr Palm blir ny VD för Visit Trelleborg
Efter en omfattande rekryteringsprocess med över 100 kandidater har styrelsen i Visit Trelleborg...
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Matfestival med skånska mat- och dryckesproducenter och panelsamtal om gårdsförsäljning Den för...
-
Bröderna Olsson vinner Värmlands Turismpris 2024
Visit Värmland är stolta över att kunna utse Bröderna Olsson som årets vinnare av Värmlands Turi...
-
-
Gästbloggare
-