-
Pengar till kulturen äts upp av hyreskostnader visar ny rapport
Ökande hyreskostnader minskar sakta den offentligt finansierade konstnärliga verksamheten och människors tillgång till kulturupplevelser. Museer och scener med staten som hyresvärd har sämst dialog med sina hyresvärdar. Det framkommer i en ny rapport från Svensk Scenkonst och Sveriges Museer.
Svaren i en gemensam medlemsundersökning från Svensk Scenkonst och Sveriges Museer visar att hyreskostnader upptar en allt större del av verksamheternas totala ekonomi. Samt att hyresgäster med staten som hyresvärd är minst nöjda med sin hyressituation. Bland svaren framkommer att framför allt de statliga kulturlokalerna lider av en lång underhållsskuld. Där stora renoveringskostnader nu läggs på hyresgästen. Flera medlemmar anger också att regionala och lokala hyresvärdarna genomfört eller har aviserat hyreshöjningar som påverkar vad man kan genomföra i verksamheten.
Ett sluttande ekonomiskt plan
Slutsatsen i rapporten är att en betydande del av landets museer och scenkonstaktörer har stora ekonomiska utmaningar. De upplever det svårt att fullgöra sitt uppdrag med befintliga medel.
I enkätsvaren uttrycks också en stor oro över att den konstnärliga kvaliteten påverkas. Samt att allmänhetens tillgång till kulturupplevelser och kulturaktiviteter försämras.
”Bilden som framkommer i denna undersökning visar det som vi länge har varnat för, nämligen att de offentliga anslagen är otillräckliga och snabbt äts upp av ökande hyror. I förlängningen kommer det att få allvarliga och långsiktiga konsekvenser för publikens möjlighet att ta del av scenkonst av hög kvalitet i hela landet. Nu mer än någonsin behöver politiken förstå och skydda kulturens värden.” Säger Mikael Brännvall, VD för Svensk Scenkonst.
Inte rimligt att förvänta sig mål när museer inte har råd med lokalerna
Svensk Scenkonst och Sveriges Museer kräver nu flera åtgärder för att vända utvecklingen. Man föreslår bland annat att regeringen skyndsamt tillsätter den aviserade utredningen som ska se över hyresmodellerna för de statliga kulturfastigheterna. Men också att det tas fram hyresmodeller inom kommuner som regioner som möjliggör att kulturverksamheter kan fortsätta bedriva sin verksamhet i den omfattning de gör idag.
”Det är inte rimligt att förvänta sig att våra medlemmar ska kunna uppnå de kulturpolitiska målen och tillgängliggöra kultur till medborgarna om de inte har råd med lokalerna där verksamheten bedrivs.” Säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.
Bakgrund/Fakta
I slutet av 2023 genomförde branschorganisationen Sveriges Museer samt bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst en gemensam medlemsundersökning.
440 chefer fick möjlighet att svara hur läget för kulturen är just nu och 192 svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 44 procent. I undersökningen ställdes frågor om det ekonomiska läget, hyreskostnader och om framtidsutsikter och budgetprognoser för kommande år. Enkäten undersökte också hur väl medlemmarna upplever att principen om armlängds avstånd fungerar i praktiken. Samt om hur väl man anser att huvudmän och hyresvärdar har förståelse och kunskap kring verksamhetens behov och förutsättningar.
Läs mer om Sveriges Museer på Turismnytt här.
- Text: Sveriges Museer
- Foto: Ola Kjelbye
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Regeringen föreslår sammanslagning av museiorganisationer
Regeringen förbereder Statens maritima och transporthistoriska museer och Statens försvarshistoriska museers för en sammanslagning.
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Nu krokar Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board arm för at...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
-
Gästbloggare
-