-
Rosendals trädgård visar hållbarhet i praktiken med Experiment 2000 m2
Sedan ett och ett halvt år tillbaka pågår Experiment 2000 m2 på Rosendals Trädgård. 2000 kvadratmeter åkermark är vad som behövs för en persons matkonsumtion under ett år om marken skulle delas lika mellan jordens befolkning år 2050. Till detta läggs 500m2 betesmark. Idag förbrukar en genomsnittlig svensk ungefär dubbelt så mycket åkermark per år för sin matkonsumtion.
Spännande utmaning som omsätter forskning i praktiken
Experiment 2000 m2 tar sig an den svåra men spännande utmaningen att odla fram och utveckla en god och hälsosam matkultur som samtidigt respekterar gränserna för både människa och planet. På Rosendals Trädgård genomförs ett intensivt arbete med att omsätta forskning i praktiken genom att odla fram växter som ger såväl njutning som näring, prova vilka odlingssystem som ger maximal positiv klimatpåverkan, och skapa metoder att laga mat utifrån nya proportioner. Med forskning som grund utforskar trädgårdsmästarna och kockarna möjligheterna att odla och producera mat som är långsiktigt hållbar.
Nu finns möjlighet att smaka på resultatet av experimentet
Hur smakar då en måltid som är bra för såväl människor, Östersjön som planeten? Nu har experimentet kommit så långt att gäster med alla sinnen kan få uppleva det som kan åstadkommas när omtanke, kunskap och kreativitet samverkar med naturen. Genom att bjuda in till bokningsbara måltider för grupper under några veckor under hösten visar man i praktiken vad som går att få ut av ”dina” 2000 kvadratmeter. Kockarna i växthusrestaurangen lagar och berättar om nya smaker genom en femrätters meny baserad på råvaror och mathantverk från odlingen i Experiment 2000m2, växter och vilt från naturen i säsong samt vad havet kan bidra med.
Menyerna baseras helt och hållet på de råvaror som man odlat på sin 2000kvm-ruta samt tillhörande djurenhet och från det vilda och havet. Det är en utmaning för man måste också i varje steg förhålla sig till ifall det räcker i längden och innehåller alla de näringskomponenter som vi människor behöver.
Grönkålschips, vildsvins- och gråärtskorv och rönnbärsketchup
Jag fick nöjet att prova lite av detta på en presslunch för några veckor sedan och det är fantastiskt vad mycket gott det går att få ut av en begränsad yta och det som erbjuds i naturen i form av vilt och det som finns i havet. Några exempel på vad som bjöds var grönkålschips med gråärtspuré, vildsvins- och gråärtskorv med bland annat fermenterad purjolök och rönnbärsketchup. Desserten gick inte heller av för hackor – yoghurt, blåbärsgelé, blåbär och fläderkombuchasorbet med havre- och hasselnötssmul! Brödet var också producerat helt utan att passera kvarn baserat på svedjeråg, emmer och korn som fått grodda i två dagar för att sedan mixas och blandas med surdeg, salt och ringblomma. Man förstår verkligen att köket drivits av mottot – ”Begränsning som kreativ möjlighet”
Vi får hoppas att Rosendals Trädgård kommer att erbjuda detta vid fler tillfällen framöver så att många får insyn det spännande experimentet. Den här omgången pågår till slutet av november och bara för sällskap på minst åtta personer vid ett gemensamt bord med 24 platser.
Här kan ni läsa mer om projektet.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Charlie Drevstam
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Många blandar ihop Lidköping och Linköping. Tillsammans lanserar destinationsbolagen en kampanj för att reda ut förväxlingen mellan städerna.
-
Branäsgruppen vinner Värmlands Turismpris 2025
Visit Värmland är stolta över att utse Branäsgruppen som årets vinnare av Värmlands Turismpris 2025.
-
Nu blir det enklare att boka upplevelser i Halmstad
Vill du boka en cykeltur i vildmarken eller biljetter till Hearts Festival? Nu kan du göra detta direkt via Destination Halmstad.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 23 -25
Mest om Destination, Evenemang och Transport/Infrastruktur/Mobilitet
-
Arkösunds Hotell – en året-runt mötesplats i skärgården
Arkösunds Hotell, ett anrikt besöksmål i Norrköping, har återtagit sin plats som skärgårdens självklara mötesplats.
-
Världens första Svanenmärkta evenemang är i Stockholm
Nordiska Ministerrådets nordiska turismkonferens om framtidens turism är det första Svanenmärkta evenemang i världen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Marcus Ståhl: Nu har du chans att maxa intäkterna så du kan chilla i höst
Många är ni besöksnäringsföretagare som nu går in i högsäsong, många jobbar snart dygnet runt och får upp näsan ö...
-
Hemlängtan gjorde att Jennifer startade Mid Scandinavia Tours
I JHT:s export-projekt Välkommen åter har bolaget följt unga nyföretagaren Jennifer Kristensson. De har tagit del...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 23 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang och Transp...
-
Världens första Svanenmärkta evenemang är i Stockholm
I dag skrivs nordisk miljömärkningshistoria på Kulturhuset i Stockholm. Nordiska Ministerrådets nordiska turismko...
-
-
Gästbloggare
-