-
Rosendals trädgård visar hållbarhet i praktiken med Experiment 2000 m2
Sedan ett och ett halvt år tillbaka pågår Experiment 2000 m2 på Rosendals Trädgård. 2000 kvadratmeter åkermark är vad som behövs för en persons matkonsumtion under ett år om marken skulle delas lika mellan jordens befolkning år 2050. Till detta läggs 500m2 betesmark. Idag förbrukar en genomsnittlig svensk ungefär dubbelt så mycket åkermark per år för sin matkonsumtion.
Spännande utmaning som omsätter forskning i praktiken
Experiment 2000 m2 tar sig an den svåra men spännande utmaningen att odla fram och utveckla en god och hälsosam matkultur som samtidigt respekterar gränserna för både människa och planet. På Rosendals Trädgård genomförs ett intensivt arbete med att omsätta forskning i praktiken genom att odla fram växter som ger såväl njutning som näring, prova vilka odlingssystem som ger maximal positiv klimatpåverkan, och skapa metoder att laga mat utifrån nya proportioner. Med forskning som grund utforskar trädgårdsmästarna och kockarna möjligheterna att odla och producera mat som är långsiktigt hållbar.
Nu finns möjlighet att smaka på resultatet av experimentet
Hur smakar då en måltid som är bra för såväl människor, Östersjön som planeten? Nu har experimentet kommit så långt att gäster med alla sinnen kan få uppleva det som kan åstadkommas när omtanke, kunskap och kreativitet samverkar med naturen. Genom att bjuda in till bokningsbara måltider för grupper under några veckor under hösten visar man i praktiken vad som går att få ut av ”dina” 2000 kvadratmeter. Kockarna i växthusrestaurangen lagar och berättar om nya smaker genom en femrätters meny baserad på råvaror och mathantverk från odlingen i Experiment 2000m2, växter och vilt från naturen i säsong samt vad havet kan bidra med.
Menyerna baseras helt och hållet på de råvaror som man odlat på sin 2000kvm-ruta samt tillhörande djurenhet och från det vilda och havet. Det är en utmaning för man måste också i varje steg förhålla sig till ifall det räcker i längden och innehåller alla de näringskomponenter som vi människor behöver.
Grönkålschips, vildsvins- och gråärtskorv och rönnbärsketchup
Jag fick nöjet att prova lite av detta på en presslunch för några veckor sedan och det är fantastiskt vad mycket gott det går att få ut av en begränsad yta och det som erbjuds i naturen i form av vilt och det som finns i havet. Några exempel på vad som bjöds var grönkålschips med gråärtspuré, vildsvins- och gråärtskorv med bland annat fermenterad purjolök och rönnbärsketchup. Desserten gick inte heller av för hackor – yoghurt, blåbärsgelé, blåbär och fläderkombuchasorbet med havre- och hasselnötssmul! Brödet var också producerat helt utan att passera kvarn baserat på svedjeråg, emmer och korn som fått grodda i två dagar för att sedan mixas och blandas med surdeg, salt och ringblomma. Man förstår verkligen att köket drivits av mottot – ”Begränsning som kreativ möjlighet”
Vi får hoppas att Rosendals Trädgård kommer att erbjuda detta vid fler tillfällen framöver så att många får insyn det spännande experimentet. Den här omgången pågår till slutet av november och bara för sällskap på minst åtta personer vid ett gemensamt bord med 24 platser.
Här kan ni läsa mer om projektet.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Charlie Drevstam
-
Parks and Resorts gör gemensam satsning med First Camp på Skara Sommarland
First Camp förvärvar campingverksamheten på Skara Sommarland och ingår ett långsiktigt samarbete med Parks and Resorts.
-
Swedish Lapland Visitors Boards nya sajt går mot strömmen – kan inte ses på mobilen
Swedish Lapland Visitors Boards valde att bara göra sin nya sajt Care for the Arctic tillgänglig om du använder webbläsaren på en dator.
-
Varberg möter framtidens besökare digitalt och stänger turistinformationen
Besöken till turistinformationen i Brunnsparken har minskat med omkring 80% de senaste 10 åren. En förflyttning görs till en starkare digital närvaro.
-
Skapa inspirerande bilder och illustrationer med AI-verktyget Midjourney
Upptäck kraften i det bildgenererande AI-verktyget Midjourney med Bianca Brandon-Cox i hennes nya blogginlägg för Turismnytt.
-
Liseberg vinner pris vid nöjesparkernas Oscar – THEA Classic Award
Vid en prisceremoni den 16:e Mars fick Liseberg ta emot en THEA Classic Award. Det är tredje gången i prisets 30-åriga historia.
-
Gigantisk donation till Rörstrand Museum i Lidköping
Rörstrand Museum har fått ett erbjudande om att ta emot en gåva som kommer komplettera en del i Lidköpings historia som porslinsstad.
-
Peab planerar en ny satsning i Bara tillsammans med Ästad Vingård och The National
Peab, Ästad Vingård och The National ingår ett gemensamt utvecklingsbolag med planer att utveckla en destination i Bara.
-
Scandic – vinnaren i svenska sömnmästerskapet har korats
Sveriges första rikstäckande sömnmästerskap som arrangerats av Scandic har lockat deltagare från hela landet. Vinnaren har nu korats.
-
Granö Beckasin blir en del av Svenska Turistföreningen
Nu ansluter Granö Beckasin, en framstående aktör inom ekoturism längs Umeälven, sig till Svenska Turistföreningen.
-
Nu inleds rivning- och saneringsarbeten på Liseberg Oceana
Nyligen färdigställde parken och NCC en plan för rivnings- och saneringsarbete på Liseberg Oceana efter branden.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Detta kan besöksnäringen lära sig från Kosta
Härom veckan fick jag (Marcus Ståhl) äran att föreläsa i Kosta på uppdrag av Smålands Turismnäring med Småland Tu...
-
Nya nöjeskryssaren Birka Gotland är helt rätt i tiden
Pandemi, inflation och en orolig omvärld är några exempel på faktorer som påverkat svenskarnas sätt att resa. Nu ...
-
En ny arktisk agenda – Care for the Arctic – it’s our home
Föreställ dig världens bästa plats. Tänk dig sedan att den är hotad Här, i den arktiska delen av Sverige, går kli...
-
Vad är på gång hos Kairos Future och hur kan det hjälpa er?
Vi på Turismnytt har frågat Kairos Future hur de kan hjälpa företag, organisationer och destinationer i besöksnär...
-
-
Gästbloggare
-