-
Så kan natur- och ekoturismföretag stärkas ytterligare
Tillväxtverkets utvecklingscheckar har varit en mycket uppskattad stödinsats bland natur- och ekoturismföretag. Inför möjliga nya satsningar har företagen en rad förslag på områden där främjande aktörer skulle kunna göra extra stor nytta för branschen.
En förhållandevis enkel ansökningsprocess, stor frihet i vad man fick använda medlen till och bra med små belopp för projekt som kunde genomföras snabbt. Utvecklingscheckarna för natur- och ekoturismföretag som Tillväxtverket delade ut under 2021 har fått övervägande positiv respons av de som tagit emot stödet. Det visar uppföljningen av satsningen som Ramboll Management Consulting genomfört åt myndigheten.
Företagen som till exempel erbjuder skid-, cykel- och kajakturer, grupp- och företagsseglingar, vandringskonferenser, skogsbad eller yogaretreater är ofta verksamma på mindre orter runt om i Sverige. I uppföljningen ger de även ett antal förslag på hur framtida stödinsatser skulle kunna utformas för att möta behoven som finns i branschen och bidra till dess fortsatta utveckling.
Stödja marknadsföring och kompetensutveckling
Bland annat efterfrågar natur- och ekoturismföretagen ett riktat stöd inom marknadsföring för att bättre kunna nå ut till potentiella kunder. Många har också behov av utbildning och kompetensutveckling, till exempel inom praktiskt hållbarhetsarbete.
– Det är många slags kunskaper man behöver för att överleva som entreprenör i vår bransch. Inte minst pandemin har visat att man kan bli tvungen att snabbt ställa om åt lite olika håll av olika anledningar. Vi har också mer att kämpa med vad gäller just marknadsföring i och med att vi är beroende av att folk faktiskt kommer och besöker oss fysiskt, vi kan inte göra saker digitalt, säger Inka Gurung som driver Far Away Adventures i Dala-Floda i Dalarna.
Även stöd för att utveckla affärerna och administrationen efterfrågas. Här krävs ofta inga stora insatser. Bara några timmars rådgivning eller utbildning kan göra stor skillnad för företagen:
– Det skulle vara intressant med små medel som exempelvis kan användas till att se över ekonomi och bokföring eller till rådgivning, företagsanalys och förbättringar, menar Anton V Härder från Stiftelsen Linnés Råshult med bas utanför Älmhult.
Tillgång till kapital en utmaning
Finansiering är ytterligare ett viktigt område. I branschen upplevs det som att banker ofta är restriktiva med lån till små natur- och ekoturismbolag, vilket gör det svårt att få tillgång till kapital för att kunna utvecklas. Därför efterlyses mer hjälp till olika typer av finansiering, både i form av direkta bidrag och lån men även garantier och säkerheter.
Eventuella stöd bör dessutom anpassas så att hänsyn tas till företagens speciella förutsättningar. Till exempel föreslår man att ansöknings- och genomförandeperioder förläggs till lågsäsong när företagarna har mer tid att driva utvecklingsprojekt och tillhörande administration.
– Det skulle vara lättare att fylla i och tänka på utveckling under lågsäsongen för att kunna planera innan högsäsong. Det kan till exempel vara olika ansökningsperioder för sommar- och vintersäsonger. Man skulle även kunna göra det mindre krångligt att ansöka om mindre belopp än stora i framtiden. Vi behöver verkligen dessa småbelopp för att kunna satsa på utvecklingar i företaget, säger Anton V Härder från Stiftelsen Linnés Råshult.
Företagen har dessutom behov av satsningar på nätverksbyggande och information som borde kunna förverkligas med förhållandevis enkla medel. Till exempel önskar de fysiska eller digitala mötesplatser där företagare från branschen kan träffas, knyta kontakter och lära av varandra.
Aktörer i stödsystemet får gärna också erbjuda mer direktinformation om vilka typer av stöd som finns tillgängliga att söka. Sist men inte minst efterfrågar företagen även mer dialog med företagsfrämjare för att öka deras förståelse för hur natur- och ekoturismföretag fungerar och vilka specifika behov de har.
För mer information kontakta
Marie Gyllenberg, koordinator Besöksnäring på Tillväxtverket.
E-post: [email protected]
- Text: Frank Luthardt, Ramboll Management Consulting
- Foto: Jakob Norrby
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Regeringen föreslår sammanslagning av museiorganisationer
Regeringen förbereder Statens maritima och transporthistoriska museer och Statens försvarshistoriska museers för en sammanslagning.
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Nu krokar Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board arm för at...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
-
Gästbloggare
-