-
Samarbeten skapar möjligheter
Vad heter du och vad arbetar du med till vardags?
Jag heter Ewa Thunberg och arbetar som Turismutvecklare på Karlskoga Näringsliv & Turism AB i Karlskoga.Hur många är ni som arbetar med besöksnäring på bolaget?
Vi är fyra personer som arbetar i bolaget: VD Dan-Åke Widenberg, Turismansvarig Martina Björk, Turismassistent Anna-Lena Elg och så jag Turismutvecklare Ewa Thunberg.Hur ser era arbetsuppgifter ut?
Vår VD Dan-Åke svarar för näringslivsfrågorna i stort.Vi andra jobbar med: turism och centrumutveckling.
Det innebär att vi:
- driver en helårsöppen turistbyrå
- producerar vårt eget marknadsföringsmaterial, bland annat en turistguide, till tryckfärdigt material
- kommunicerar med kommunens förvaltningar med frågor som rör turismen
- försöker att locka event till Karlskoga
Jag jobbar med turismutveckling och ekonomi och min vardag kan innehålla allt från grovarbete bland kartongerna i källarförrådet till att dra på sig långklänningen och gå på galamiddagar – omväxlande och kul!
Hur finansieras er verksamhet?
Karlskoga kommun köper tjänster inom näringslivsområdet från oss enligt upphandling.Bolaget har funnits i knappt 2 år och ägs av Karlskoga kommun och näringslivet tillsammans.
Vilka är era fokusområden?
Förutom turistbyrå, marknadsföring och utveckling satsar vi en del resurser på stora event, t ex Karlskoga Motorsportvecka.Fiske är en stor besöksanledning i vårt område. På fiskeföreningarnas och entreprenörernas begäran, har vi jobbat extra med deras frågor i år och filar nu på en projektansökan för utveckling av fisket.
Vilket samarbete har ni med företagarna i ert område?
Vi har många fantastiska människor som driver besöksnäringsföretag i vårt område, de är engagerade och har många idéer som de gärna delar med sig av. Vår uppgift är att skapa arenor för kontakt och fånga upp frågor så att de inte hamnar mellan stolarna. Vi behöver ständigt uppdatera oss för att ha en god överblick över de turistiska produkter som finns, dels för gästernas skull men även för att knyta kontakter mellan företagen. Ett bra samarbete med företag är A och O.Ni har bjudit in företagare till olika möten i höst – vad är syftet?
I samband med vår omorganisationen tappade vi lite fart i vårt utvecklingsarbete men nu har vi startat en process för utveckling via Region Örebro län, med uppstartshjälp av konsultföretaget Graffman.Ett möte hölls med besöksnäringen i våras och under sommaren har djupintervjuer ägt rum. Enkäter har funnits på besöksmålen för att samla in gästernas synpunkter och intryck. Utifrån svaren skall vi upprätta en plan för det fortsatta arbetet. Det som hittills har visat sig i arbetet är att besöksnäringen har en gemensam mognad för att jobba med utvecklingsfrågor, vilket är en god grund för att arbetet ska bli lyckat.
Syftet med processen är att se sig själv och sin organisation i förhållande till andra besöksmål, att hitta en god nivå för kvalitet och hur man säkrar den. Att man ska våga samverka och lita på att andra levererar en likvärdig kvalitet som den man själv står för. Min önskan är att alla ska vara bekväma med att ta kontakt med någon annan som kan ha en produkt som matchar den egna, eller utveckla något nytt, på egen hand eller tillsammans.
Vad är era tips de som vill utveckla sina turismverksamheter?
Jag tycker att turismföretagen ska utveckla sig själva i sin egen takt. Man kan se potential för tillväxt bland företagen men man kan inte tvinga en företagare att anställa någon eller utöka sin verksamhet. Bland turismföretagen finns en hel del livsstilsföretagare, man jobbar med sitt intresse och tycker att det är bra så. Å andra sidan finns det företag som vill utvecklas på olika sätt och då är vi en part att diskutera med. Det viktigaste är att vi ser helheten och att vi har en bra dialog tillsammans. Vi ska samla, hitta vägar till samarbete, ta in information och sprida den vidare – vara spindeln i nätet helt enkelt.Har ni några samarbeten med andra kommuner, regioner eller organisationer?
Vi har under ett antal år samarbetat tätt med Degerfors kommun under namnet ”Visit Karlskoga Degerfors”. Två orter på ett avstånd av 10 km, som kompletterar varandra väldigt bra.Vårt samarbete består av turistbyråverksamheten, marknadsföringen samt turismutvecklingen. Infrastrukturen är också viktig, vi delar på sjön Möckeln som ger oss långa sköna sandstränder, fiske och stora ytor för aktiviteter, bland annat två fina golfbanor.
Våra viktigaste samarbetspartners är som sagt besöksnäringen, som inte bara består av företag utan också en hel del föreningar. Ibland glömmer man bort det stora ideella arbete som görs för att besökare, och även invånare, ska få en upplevelse. Musik, teater, modellflyg, kolarvecka, hembygdsgårdar, motorsport, naturupplevelser, stadsorientering och mycket annat finns att välja på.
Fler samarbetspartners som vi har är de närliggande kommunerna, bland annat i föreningen ”Värmlands Bergslag för turism” som på olika sätt lyfter besöksnäringen och dess produkter i lite större sammanhang. Föreningen är också bra på att driva större turistiska projekt.
Vi har också samverkan med två regioner, Värmland och Örebro län samt kommunerna i regionerna. Det ger oss input i vårt arbete och vi kan dela med oss av våra idéer. Via regionerna marknadsförs våra turistiska produkter på utlandsmarknaden, oftast tillsammans med VisitSweden. Därifrån får vi också veta vilka produkter som efterfrågas och kan ta med oss det tillbaka till besöksnäringen.
Vad är utmaningarna framöver?
Utmaningarna är att lämna den negativa sidan av bruksmentaliteten bakom oss. Nyinflyttade säger att de valde Karlskoga för att det är fint här och att man blir vänligt bemött. Vi ska ta till oss det som är positivt. Vi ska gärna minnas vår historia, vara stolta över den och berätta om den – men inte gråta över att de gamla husen vid torget ersattes med ett köpcentrum på 1970-talet.Vad arbetar ni med just nu?
Just nu startar vi upp planeringen för arbetet under det kommande året. Vi ser över marknadsplan tillsammans med Degerfors kommun, filar på projektidéer och lämnar plats i kalendern för att kunna träffa hela besöksnäringen i enskilda möten.- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Karlskoga Näringsliv och Turism AB
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna platsen Tossebergsklätten i Sunne.
-
Vintersäsongen är äntligen här – SkiStars backar öppnar
Fjällen fylls åter av förväntan och vintermagi. Den 29 november öppnade SkiStar Sälen och Vemdalen sina första nedfarter.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -24
Mest om Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet samt Nöjesparker/skidanläggningar
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
Tunga företrädare för flygbranschen och politiker lyfte krisen för inrikesflyget och Arlandas roll efter BRAs flytt från Bromma
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang s...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges anläggningar i fjällen förbereder sig inför en ny vintersäsong med roliga nyheter för alla åldrar. I den...
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Uppdaterat den 30 november 17:19. Stockholm kommer som första kommun i Sverige införa en miljözon klass ...
-
-
Gästbloggare
-