-
Samarbetet i projektet Grön Flygplats förlängs fem år
Genom projektet Grön Flygplats har de regionala flygplatserna reducerat sina egna klimatutsläpp med 64 procent under fyra år. Nu gör man ytterligare klimatsatsningar de närmaste fem åren.
”Genom samarbete och innovation visar flygplatserna vägen för en fossilfri framtid. Vår gemensamma ansträngning är avgörande för att accelerera omställningen till ett hållbart transportsystem. Genom projektet Grön Flygplats, är vi inte bara förberedda på att möta framtidens utmaningar, utan också att skapa konkreta möjligheter för regional utveckling.” Säger Peter Larsson, VD för Svenska Regionala Flygplatser.
En stor klimatomställning sker hos de regionala flygplatserna
De regionala flygplatserna är nog de mest utsatta inom flygbranschen med en mycket besvärlig ekonomisk situationen och med begränsade möjligheter till stora satsningar. Ändå sker en stor klimatomställning hos de regionala flygplatserna.
”Samtidigt som våra utsläpp är bland de minsta i branschen, är våra klimatsatsningar nog bland de största i branschen.” Konstaterar Peter Larsson.
Här kan ni läsa mer om Svenska Regionala Flygplatser på Turismnytt.
Koldioxidutsläppen hos flygplatserna har minskat
Efter fyra år med projektet Grön Flygplats har de faktiska koldioxidutsläppen hos de regionala flygplatserna, minskat med 64 procent. År 2019 var de samlade utsläppen från de regionala flygplatserna, i sin egen verksamhet ca 2000 ton CO2. Nu är de nere i ca 700 ton CO2. Som del av flygets totala utsläpp om 1,83 miljoner ton CO2, så motsvarar de regionala flygplatsers utsläpp alltså 0,03 procent.
”Det är egentligen helt fantastiskt att trots pandemins verkningar och väldigt svåra ekonomiska förutsättningar, har våra flygplatser ändå lyckats göra så stora reduktioner av sina klimatavtryck. Våra flygplatser är verkligen gröna flygplatser.” Säger Peter Larsson.
Under de gångna fyra åren har projektet även skapat möjligheter att tanka fossilfritt flygbränsle på flera av de anslutna flygplatserna. Det har jobbat med förberedelser för att kunna ladda elflygplan. Samt har stöttat kommuner, organisationer och företag i sin omställning.
Om projektet Grön Flygplats:
Grön Flygplats är ett klimatprojektet som enar de regionala flygplatserna i Sverige för ett hållbart resande. Det jobbar för att Sverige ska bli världens första fossilfria land. Målet för branschen är ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och ett helt fossilfritt svenskt flyg 2045. Grön Flygplats genomförs med stöd från Europeiska unionen.
”Syftet med Grön Flygplats är att vara en katalysator för en hållbar omvandling av flygbranschen. Genom att integrera hållbarhet i varje aspekt av flygtrafiken, från flygplatsernas drift till att stödja utvecklingen av nya flygfarkoster, är vi inte bara med och formar framtiden för flygindustrin, utan även för hela samhället.” Säger Mari Torstensson, projektledare för Grön Flygplats på Svenska Regionala Flygplatser.
Grön Flygplats har en ny femårig plan med delmål
Grön Flygplats har nu satt kursen framåt med en ny projektplan för de närmaste fem åren. I denna fas ligger fokus på att skapa regional tillväxt genom hållbar mobilitet och infrastruktur. Delmålen är följande.
◆ Utveckling av framtidens mobilitet: I samarbete med regioner och kommuner kommer Grön Flygplats att genomföra minst tre fallstudier.
◆ Skapande av hållbara affärsmodeller: Affärsmodeller som stödjer kommersialisering och regional tillväxt genom fossilfritt flyg kommer att utvecklas, minst en för varje region.
◆ Omvandling till fossilfria flygplatser: Målet är att minst 75% av de anslutna flygplatserna ska vara fossilfria i sin egen verksamhet när projektet avslutas 2028.
◆ Innovation inom flygplatsteknologi: Testanläggningar för el- och vätgasflyg ska under projektet etableras på minst två flygplatser. Dessutom ska etablering av solcellsparker i anslutning till minst fem flygplatser ha påbörjats.
◆ Framsteg inom digitalisering och automatisering: Målet är att utveckla minst två nya system för automatisering eller digitalisering av flygplatsdriften som passar den regionala flygplatsen.
◆ Framtagning av hållbar resepolicy: Målet är att minst tio flygplatsägare implementerar en resepolicy som inkluderar alla transportslag och när flyg är det sammanvägda bästa alternativet lägger man till hållbart flygbränsle (SAF) på biljetten.
◆ Ökad öppenhet och transparens: En utsläppskalkylator, som utgår från korrekta utsläpp från dagens flygplansflotta, kommer att finnas tillgänglig på minst 15 av anslutna flygplatsers hemsidor.
- Text: Svenska regionala flygplatser.
- Foto: Grön Flygplats
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
-
Gästbloggare
-