-
Ta fram nationell strategi för hållbar svensk turism!
På nyligen avslutade Green tourism camp i Sigtuna samlades hela besöksnäringen i vid bemärkelse, med destinationer, organisationer, företagare, forskare och studenter på plats – alla med ett gemensamt intresse att på allvar lyfta hållbarhetsfrågorna som en strategisk utvecklingskraft inom världens kanske snabbast växande näring. Man vill att det tas fram en nationell strategi för hållbar svensk turism. I Sverige ser vi besöksnäringen som vår nya basnäring. Sedan år 2000 har turismens omsättning i Sverige ökat med 88 procent. År 2015 ökade omsättningen med 7 procent jämfört med 2014 och utländska besökare stärker nu svensk ekonomi med 113 miljarder kronor per år. Besöksnäringen skapar även arbetstillfällen över hela Sverige. Förra året skapades vart femte nytt arbetstillfälle inom besöksnäringen. Men med tillväxt följer ansvar.
Det finns en tydlig ambition att branschen ska utvecklas på ett hållbart sätt. Turism är viktigt, samtidigt som vi är medvetna om att besöksnäring påverkar samhället i stort. Vi är många runt om i landet som tar olika initiativ för att minska denna påverkan. Vi är med och bygger laddinfrastruktur för elbilar, vi ser över våra egna utsläpp och försöker minska transporter. Mat är en viktig del av vårt utbud och vi har tagit initiativ för att minska användningen av palmolja, minska svinn och etablera en bättre och mer respektfull användning av råvaror.
Det saknas inte initiativ, men det räcker inte. Vi behöver en samlad strategi, ett tydligt mandat från regeringen och någon som tydligt får i uppgift att ta på sig ledartröjan. Vi saknar det och det brådskar.
Vi efterfrågar en minister med ansvar för hållbar besöksnäring och destinationsutveckling, som får ansvara för att ta fram gemensamma strategier för ett gemensamt ansvarstagande. I dag hamnar övergripande besöksnäringsfrågor hos näringsminister Mikael Damberg, våra klimatåtaganden hos klimatminister Isabella Lövin, vårt lokala miljöarbete hos miljöminister Karolina Skog, vårt arbete för en levande landsbygd hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, och alla skatteregler hos finansminister Magdalena Andersson, utan att någon har ett helhetsansvar.
Med ökade krav från FN och de nya SDG-målen fram till 2030 samt överenskommelsen i Paris under hösten 2015 ställs mycket av näringens hållbarhetsfrågor på sin spets. Med en sammanhållen strategi kan Sverige bli en förebild för hållbarhet i världen, där hållbarhet är en integrerad och central del i utvecklingen av Sverige som destination och besöksmål, och där man utnyttjar att turismen växer långt snabbare och mer stabilt än ekonomin i övrigt. Detta är en skyldighet vi har, men också en möjlighet vi inte har råd att låta gå förbi.
Som ”jobbskapare” i Sverige står turism och besöksnäring ofta högt på kommunal och regional nivå. En majoritet av landets 290 kommuner har en ansvarspost för den lokala turismen och samtliga regioner/län likaså. Ofta samarbetar näringen seriöst runt lokala och regionala miljöfrågor. Bland frågorna på dagordningen finns hur stora evenemang som idrottstävlingar eller melodifestivaler kan göras mer hållbara och hur besöksnäringen kan bidra till klimatmålen och göra sin del för att Sverige ska nå de globala utvecklingsmålen. Här finns också frågan om landsbygdsutveckling kombinerat med jordbrukets kris, där besöksnäringens efterfrågan på lokalt och hållbart producerade varor kan vara en del av lösningen, och frågan hur besöksnäringen, som ofta är den första arbetsplatsen för en nyanländ, kan bidra till bättre integration.
Men här stannar ansvaret. Utan tydligt nationellt ansvar finns en uppenbar risk att vi inte drar nytta av det arbete som utförs, att branschen skapar lokalt hållbara lösningar som inte återanvänds, eller i värsta fall får stå tillbaka för de krav som kan komma att ställas utan anpassning till branschens moderna kontext och målsättningar. I många regioner arbetar privata och offentliga aktörer dagligen med stora och svåra frågor för att skapa lösningar som i flera fall är unika och i somliga fall till och med möjliga att exportera som kunskap eller innovativa lösningar.
Om Sverige ska fortsätta skapa fler arbetstillfällen på ett mer hållbart sätt, vara en förebild för andra länder och visa vägen för hur vi klarar de nationella och internationella miljömålen räcker det inte med lokal och regional samordning. Det måste finnas ett starkt nationellt ansvar.
I branschen ser vi möjligheterna och vill göra skillnad. Vi är modiga nog att lägga konkurrensen mellan oss åt sidan och generöst dela med oss av vår kunskap och våra erfarenheter – är regeringen nu modig nog att ta på sig ledartröjan, utse en ansvarig minister och ta fram en långsiktig handlingsplan för en hållbar, växande svensk besöksnäring?
Artikelförfattarna är:
Andreas Olsen, Hotell Kristina
Angelika Wernersson, Västmanlands Kommuner och Landsting
Björn Arvidsson, Razormind
Björn Jonzon, Stora Brännbo
Camilla Zedendahl, Destination Sigtuna AB, GMIC Sweden
Caroline Strindmar, Yasuragi
Cecilia Frank, Visit Skellefteå
Dan Jonasson, Region Västerbotten
Emma Mancilla, Stockholmsmässan AB
Gisela Norén, Visit Roslagen
Helena Jönsson, Värdskapet
Helena Robling, projektledare Hållbara Restauranger
Jan Peter Bergkvist, SleepWell AB
Jenny Dingertz, Wenngarn Restaurang & Event AB
Jens Johansson, U&We
Jeppe Klockareson, Fair Travel
Joakim Ritzén, Linköping Konsert & Kongress
Kristin Lundén, Münchenbryggeriet Event och Konferens
Lilian Brunell, Svenska Resebyråföreningen, SRF
Lotta Boman, Sigtunahöjden
Mattias Goldmann, Fores
Petra Löfås, Svenska Mässan & Gothia Towers
Simon Strandvik, Greentime AB
Sylvia Nylin, Svenska Möten
I vårt slutbetänkande som presenteras inom kort lägger vi fram förslag som tar sikte på hur utsläppen av växthusgaser i Sverige ska minska från i dag och fram mot 2045, skriver artikelförfattarna.
Källa: Green Time
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Destination Sigtuna
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang samt Konst...
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg i Västsverige med fem nyskapande konstupplevelser i form av tre nya...
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan 24–29 juni i Norrköping! Dags att ...
-
-
Gästbloggare
-