-
Tångkrydda från Grebbestad utmärkt både i mat och i lokal mattävling
I hård konkurrens med lokala bohusprodukter kammade Bohus Furikake hem segern i Bohusläns Matverk 2016. Därmed går mixen av svensk tång, ekologiska sesamfrön och japansk soja vidare till finalen på Forum Nyköping den 27 till 28 januari.
Bohus Furikake är en färgstark kryddblandning med grön tång, soya och svarta sesamfrön. Magin sker när kryddan läggs på varm och fuktig mat, då väcks smaken till liv. I Japan lägger man ofta tångkrydda av olika slag på ris men det är lika gott i ett mos av potatis och rotsaker eller över en ugnsbakad lax.
Linnea Sjögren och Jonas Pettersson driver Catxalot, som från början var ett dyk- och kajakföretag. Då var tång en bisyssla, idag är det tvärtom. Det hela började när Linnea blev nyfiken på tång efter ett matreportage i Gourmet år 2008. Jonas, som är marinbiolog, visste vilken slags tång som var godast.
– Tången, eller algen som det egentligen är, plockas i havet utanför Grebbestad, säger Jonas Pettersson. Det är samma art som i haven utanför Japan.
En ny tradition i det nordiska köket
Även om många tångarter är goda och ingen är giftig, ingår inte tång i det traditionella svenska köket. I Norge har tången använts till grisfoder. Genombrottet kom år 2014 då kocken Tommy Myllimäki ville ha svensk tång till kock-EM och hittade Catxalot. Dessutom vann han tävlingen. Alla, från den finaste Michelinkrog till ICA Buffé, ville plötsligt ha tång.
– Det är redan stor efterfrågan på Bohus Furikake och vårt lager är snart tomt, säger Jonas Pettersson. Tången är ju som bäst under våren och försommaren, så vi får vänta ett tag på nästa leverans.
Rebeca Bacolod är teamets unga formgivare och kommunikatör och hon har tagit fram en burk där man ser lite av kryddan.
-Designen är stilren, vi supernöjda, säger Jonas Pettersson.
”Stor marknadspotential för en unik produkt.”
Bohusläns matverksjury bestod av Per Karlsson, Matlandsambassadör Bohuslän, Ida Pettersson, Lokala smaker, Monica Andersson Skall, HS Väst och Anna Bengtsson Kock/SPVambassadör. Det här är dettas motivering till vinsten:
”Bohus Furikake är en innovativ produkt som höjer det kulinariska i det egna köket och på exklusiva restauranger. Produkt och tillverkning ligger rätt i tid med stor miljömässig hänsyn. Produkten lyfter fram de unika regionala/lokala naturresurserna där produktutveckling och storytelling går hand i hand. Stor marknadspotential för en unik produkt.”
Uppskattad jury och fadderskap
Cecilia Faktus från Lokalproducerat i Väst har tillsammans med kollegan Sven-Erik Larsson drivit Matverk Bohuslän har även haft hand om tävlingarna i Dalsland och Västergötland.
-Det är väldigt roligt att de tre vinnarna i Västra Götaland har en tydlig ekologisk profil. Det ska bli roligt att se om det gäller även på riksnivå, säger Cecilia Faktus från Lokalproducerat i Väst. Extra spännande var att det över lag är hög nivå på de tävlande produkterna.Alla som är med och tävlar får en fadder som bedömer vad just den här produkten vore bäst hjälpt av. Vem kan hjälpa bidraget framåt? Vad behöver företaget? Många väljer att tävla just för att få sin produkt bedömd av en kompetent jury.
- Text: Gastronomiska samtal
- Foto: Catxalot
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna och mytomspunna platsen Tosseber...
-
-
Gästbloggare
-