-
Transportstyrelsen – flygets återhämtning kan ta fart
Flygbranschen går nu in i en mer stabil återhämtningsfas. Framför allt utrikesresandet har goda möjligheter att ta ett rejält kliv framåt under nästa år. Det visar en passagerarprognos för åren 2021-2027 från Transportstyrelsen.
Ser en ljusning gällande flygbranschens utveckling
Vårens dystra prognos över flygbranschens passagerarsiffror har skrivits upp. Under förutsättning att pandemin inte för med sig några större bakslag finns möjligheten till total återhämtning inom räckhåll under prognosperioden.
”Det finns givetvis fortfarande många osäkerhetsfaktorer, men trots det ser vi en ljusning när det gäller flygbranschens utveckling. Redan nästa år bedömer vi att utrikesresenärerna ger sig upp i luften igen. Man kan nog på goda grunder räkna med att europatrafiken återhämtar sig snabbare än övrig utrikestrafik.” Säger Simon Posluk, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.
Har ändrat sin prognosmetod
Eftersom flygbranschens kris har varit så djup har Transportstyrelsen ändrat sin prognosmetod och delat in perioden i två faser.
Den första sträcker sig mellan 2021 och 2023 och är mer osäker på grund av pandemins utveckling. Den andra fasen utgår ifrån att samhället har återgått till det normala och att även resandets mönster har normaliserats, men med en bestående minskning av affärsresor. Dessutom presenteras denna gång ett låg- respektive högalternativ i prognosen.
Det totala antalet passagerare till och från svenska flygplatser uppgick år 2019 till 22,4 miljoner. Under pandemiåret 2020 sjönk antalet till 5,6 miljoner och prognosen för i år är satt till närmare 6,4 miljoner passagerare. Nästa år uppskattas siffran öka till 13,8 miljoner.
När det kommer till utrikestrafiken är den procentuella ökningen större. Årets uppskattade 3,75 miljoner utrikespassagerare stiger till 10,2 miljoner redan nästa år. Enligt huvudprognosen kan utrikesflyget vara uppe i 97 procent av 2019 års passagerarantal år 2027.
Utsläpp av koldioxid
Prognosen redogör även för flygets utsläpp av koldioxid. Mellan år 2004 och 2019 minskade koldioxidutsläppet per passagerare med 21 procent. Samtidigt ökade dock antalet passagerare med 62 procent, vilket innebär att det totala utsläppet av koldioxid har ökat med 28 procent.
”Det är positivt att utsläppsnivån per passagerare sjunker, men det är viktigt att branschen fortsätter att tillverka allt mer bränsleeffektiva flygplan och blanda in mer biobränsle för att den totala utsläppsmängden ska minska.” Säger Simon Posluk.
När det gäller pandemins effekt på utsläppen från flygtrafiken är minskningen tydlig. Under både 2020 och 2021 uppskattas koldioxidutsläppet endast uppgå till knappt en fjärdedel av 2019 års utsläppsnivå.
År 2027 beräknas koldioxidutsläppet för inrikesflyg ha minskat med 53 procent jämfört med 2019. För utrikesflyget är motsvarande minskning 32 procent.
- Text: Transportstyrelsen
- Foto: Transportstyrelsen
-
Visita – minskad efterfrågan på hotellrum i november
I november minskade efterfrågan på hotellrum i Sverige för andra månaden i rad. Detta visar statistik från Visita.
-
Skräckloppet i Kalmar går igen nästa år – förstärker upplevelsen
I år var det premiär för Skräckloppet, en omtyckt höstnyhet i Kalmar. Nu är det klart att det läskiga loppet kommer tillbaka 2025.
-
Svenska Regionala Flygplatser: Flyg mera! Men med biobränsle
På nytt uppmärksammas flyget i SVT och Svenska Regionala Flygplatser kommenterar det. Ett ökat flygande behövs, men med biobränsle.
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
I april 2023 spelade delar av jubileumsorganisationen för Sala 400 år in en film nere på 155 met...
-
-
Gästbloggare
-