-
Debatt – Vad har en sexklubb i Belgien med svensk moms på forsränning att göra?
Detta är ett debattinlägg och åsikterna som framförs är författarens egna. Eventuella kommentarer, repliker eller svarsinlägg som inkommer till Turismnytt kan komma att publiceras. Turismnytt förbehåller sig dock rätten att neka publicering utan motivering. Källa till bilden JHT/Flickr.
I september meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att forsränning ska beskattas med 25 procent i moms. Det torde även innebära att Skatteverkets tolkning om lika hög moms på hundspannsturer och vildmarksritter står fast.
Förvaltningsdomstolen anger två skäl för sitt domslut. Dels hänvisar domstolen till en tidigare EU-dom angående momsen för förevisning av film på en belgisk sexklubb. För det andra menar juristerna att forsränning är ett attraktivt äventyr, där själva aktiviteten är överordnad den förevisning av naturen som äger rum.
Eftersom Högsta förvaltningsdomstolen inte mer i detalj redovisar hur de resonerat är det svårt att förstå grunden för domen. Vi får hoppas att det inte handlar om prestige, politisk hämnd eller allmän ovilja mot naturturism. Men säker är jag inte när en förklaring saknas. Låt oss därför snabbspola förloppet fram till domstolens prövning.
Regeringen presenterade förslaget 2017
I mars 2017 presenterade förra regeringen förslaget att sänka momsen för landets guide- och upplevelseföretag. Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville få ut fler i naturen och samtidigt skapa nya jobb på landsbygden.
En majoritet av remissvaren välkomnade förslaget, men tunga instanser som Skatteverket och Lagrådet var negativa. De menade att lagen var otydlig. Efter några preciseringar presenterades en ”sänkt mervärdesskatt på förevisning av naturområden” i regeringens budget för 2018. Den nya momsen på sex procent för landets naturguider klubbades av riksdagen senare samma höst.
Skatteverket tog över
Sedan tog som sig bör Skatteverket över. Verket tolkade den nya lagstiftningen strikt och meddelade att hundspannturer, forsränning och vildmarksritter, ”som görs i nöjessyfte beskattas med normalskattesatsen 25 procent.”
Våren 2018 bad ett företag i Jämtland Skatterättsnämnden att pröva om forsränning kan vara ett sätt att förevisa ett naturområde. Med en röst övervikt beslutade nämnden att så inte kan vara fallet. Beskedet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, som för drygt en månad sedan gav Skatteverket rätt och slog fast att forsränning ska beskattas med 25 procent i moms.
När både Skatterättsnämnden och Högsta förvaltningsdomstolen går på Skatteverkets linje är väl slaget förlorat. Men frågan är större än den pikanta kopplingen till vilken moms som gäller på belgiska sexklubbar. Och kanske är det så att våra högsta jurister vantolkar både internationell och svensk lagstiftning. Det är svårt att avgöra utan mer fakta i målet.
Hög moms kan fälla en ambitiös satsning
Uppenbart är dock att aktiviteter som forsränning, hundspann och vildmarksritter passar norrländska glesbygdskommuner väl. Goda förutsättningarna i form av otämjda forsar, storslagna fjällvidder och djupa skogar finns redan på plats.
Vad som krävs är pigga entreprenörer, som kan förädla dessa naturupplevelser till turismintäkter och nya jobb. Något som i sin tur bidrar till större skatteintäkter, vilket är värdefullt för kommuner med ansträngd ekonomi.
Men då måste företagen överleva och lyckas på sikt. Hög moms på 25 procents kan vara det som fäller en ambitiös satsning. Landsbygdens utmaningar är många med små besöksvolymer, långa avstånd och undermålig infrastruktur. Att då bakbinda tre profilstarka aktiviteter, med potential att sätta okända små resmål på en internationell karta, är att skapa ett onödigt hinder för fler växande företag på landsbygden.
Tolkar förvaltningsdomstolen ens rätt?
Det är inte heller säkert att förvaltningsdomstolen tolkar EU:s mervärdesskattedirektiv rätt. EU-domen säger att förevisning av erotisk film i privata bås, som betalas i en myntautomat, ska beskattas med högsta momsen i Belgien. Varken mer eller mindre. Går det att dra generella slutsatser av ett så specifikt rättsfall?
Förvaltningsdomstolen säger att domen ger vägledning om hur begreppet ”tillträde till” ska tolkas, men förklarar inte hur det är relevant för forsränning i Sverige. Notera också att EU inte hindrar ett medlemsland att ha låg moms på biljetten till nöjesparkernas berg- och dalbanor. Storstadens artificiella svar på naturlig forsränning.
Vidare framgår det av den svenska momsreformens förarbeten att regeringens avsikt bland annat var att ridning skulle kunna vara ett sätt att visa upp ett naturområde. En formulering som Skatteverket har valt att bortse från.
Domen väcker fler frågor än den besvarar
När ett domslut överklagas är tanken att mer erfarna jurister ska skapa klarhet och praxis för framtiden. Men den här domen väcker fler frågor än den besvarar. Istället andas domen en arrogans och högdragenhet, när fem välmeriterade jurister väljer att inte motivera sitt beslut. En handfull justitieråd vars höga löner bland annat finansieras av en växande besöksnäring. Sedan millenniumskiftet har momsintäkterna från internationella besökare ökat från drygt fem till nästan 20 miljarder kronor.
Den här domen behöver nu uppmärksammas och debatteras inom besöksnäringen. Risken finns att domslutet bidrar till att spä på klyftan mellan storstäder med växtvärk och småorter som tynar bort. Det vore olyckligt.
Därför hoppas jag att besöksnäringens företrädare bollar tillbaka frågan till regering och riksdag. Inte minst om våra politiker menar allvar med sitt prat om att Sverige måste hålla ihop. Det kräver i så fall ett omtag när det gäller momsen på landsbygdens attraktioner.
Länkar för vidare läsning:
Blogginlägg med länkar till domslut och andra källor finns här.
Förvaltningsdomstolen om forsränning / Mål: 35-19 hittas här.
- Text: Per Jiborn
- Foto: JHT/Flickr
-
Guideutbildning för snöskoter bidrar till tryggare skotersafari
Ett fokus inom BOHST har varit att höja kompetensen bland snöskoterguider via utbildning. Det skapar en säkrare skotersafari.
-
Hjortviken Country Club öppnar hotell utan TV på rummen
Nu öppnar ESS Group nya destination Hjortviken upp dörrarna till en värld utan TV-apparater på hotellrummen.
-
Visita – ökad efterfrågan på hotellrum i december
Efter månader där efterfrågan minskade på hotellrum i Sverige ökade den i december, trots fler klämdagar än normalt, enligt Visita.
-
Stockholm bland världens topp-destinationer 2025
Med erbjudande om både skärgård och stadspuls har Stockholm etablerat sig som en av världens mest eftertraktade resmål 2025.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 3 2025
Mest om Boende, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang, Museer/utställningar samt Konstateranden/Beslut/Rapporter
-
Vårdskjortor får nytt liv som arbetskläder på Nationalmuseum
Nu byter personalen på Nationalmuseum sina jackor. I ett samarbete med Beskow von Post får kläder nytt liv genom ett cirkulärt koncept.
-
Vy Norge lanserar sommartåg mellan Oslo och Malmö
Vy tar ytterligare ett steg i sin satsning på internationell trafik och lanserar sommartåg mellan Oslo och Malmö i sommar.
-
Vrak – Museum of wrecks i samarbete med The museum of World War II i Gdansk
Vrak - Museum of wrecks samarbetar med The museum of World War II i Gdansk och deltar i ett konferensevent den 25 januari.
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag presenterar Thérèse Liljeqvist som ny VD. Med en bakgrund inom besöksnäringen tar hon med sig erfarenhet.
-
Mötesåret 2024 – stora möten och event trotsade konjunkturen
Mötesåret 2024 har varit präglat av minskad efterfrågan på konferenser. Trots det har efterfrågan på stora möten ökat enligt Svenska Möten.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 3 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan ganska jämnt fördelat på många kategorier så...
-
Fler hittar till Marinmuseum året runt – så gick det 2024
Under 2024 välkomnade Marinmuseum i Karlskrona 215 174 besökare och ser en positiv utveckling me...
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag har glädjen att presentera Thérèse Liljeqvist som ny verkställande direktör för Artipe...
-
Göta Kanal – nya kryssningsupplevelser lockar
Allt fler resenärer söker autentiska och minnesvärda upplevelser. Göta kanal erbjuder en helt un...
-
-
Gästbloggare
-