-
Varför är det viktigt för hotell att ha ett kommersiellt team?
Det finns indikatorer på att världen är på väg in i en tid av lägre tillväxt i ekonomin. Detta innebär att efterfrågan på resor och övernattningar kommer att bromsa in. Samtidigt finns det 14 000 hotell som är under byggnad eller befinner sig i ett sent planeringsskede runt om i världen.
Utbudet av hotellrum ökar i världen. När efterfrågan på övernattningar inte längre växer i samma takt samtidigt som antal hotellrum blir fler betyder detta att gästerna ska fördelas på fler tillgängliga hotellrum, vilket leder till att hotellens beläggning sjunker.
När hotellet säljer färre rum minskar vinsten om inte hotellen lyckas hitta andra intäkter eller dra ner på sina kostnader.
Även talanger behöver hjälp
Nyckeln till framgång i hotellbranschen är att skaffa och optimera intäkterna och ansvaret att organisera arbetet med intäkterna ligger på hotellets ägare och ledning. Storleken på intäkterna är avgörande för hotellets resultat men kostnaden för att dra in de intäkter som krävs måste vara i balans.
Ett sätt att både öka sina intäkter och dra ner på sina kostnader är att bygga ett väl fungerande kommersiellt team i hotellet. Det räcker inte att ha stjärnsäljare och professionella revenue managers. Studier visar att även talanger behöver hjälp av ett starkt team för att lyckas.
Lagarbete ökar produktiviteten
Undersökningar visar att lagarbete ökar produktiviteten. Dvs. ett team hinner göra mer och presterar ett bättre resultat än summan av flera personer som arbetar individuellt.
Förklaringen är att i ett team delas arbetsbelastningen. Kunskap och kompetens kommer till bättre nytta och alla drar åt samma håll. Teamet arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål istället för att olika personer konkurrerar för att vinna personliga fördelar.
Olika kompetenser och profiler
Undersökningar visar gång på gång att ett team är överlägset i kunskap än enskilda individer. De som arbetar på egen hand har ofta bara ett perspektiv på möjligheter och problem. I ett team kan flera olika infallsvinklar hjälpa till att snabbare komma fram till en lösning vilket leder till högre resultat.
Ett kommersiellt team för ett hotell eller för en grupp av hotell ska bestå av olika kompetenser och profiler. Flera studier visar att team som består av personer med olika bakgrunder (kön, ålder, etnicitet, etc.) är mer kreativa och presterar ett resultat som är upp till 35 procent högre än team som är mer homogena.
I hotellbranschen arbetar människor med olika bakgrunder så förutsättningarna finns att sätta samman rätt kommersiellt team.
Bygg upp egen kunskap
Det kommersiella teamet i ett hotell är olika stort beroende på hotellets inriktning och storlek. Eftersom intäkterna är den i särklass viktigaste faktorn för att ett hotell ska bli lönsamt är det inte ovanligt att hotellets högsta chef leder det kommersiella teamet.
I stora anläggningar och i företag som driver flera hotell finns det numera ofta en kommersiell chef som leder teamet och rapporterar till bolagets högsta chef. Det minsta teamet består av tre personer: Chefen, en säljare och en revenue manager. I en liten organisation får alla hjälpas åt och ingen av rollerna kan bara fokusera på en sak.
Ett litet team behöver den bästa teknologin för att spara tid och utveckla sin kompetens. Dessutom kan det lilla teamet behöva förstärkas med extern kompetens inom olika områden, exempelvis digital marknadsföring, webbplatsen och grafisk formgivning. Inkludera externa personer i teamet för att få maximal nytta av deras kunskap och bygga upp egen kunskap.
En stark företagskultur
I större anläggningar kan nästa storlek på teamet bli att lägga till en säljare och/eller en person som ansvarar för digital marknadsföring. Ju större hotell och ju större företag med flera hotell desto större blir det kommersiella teamet. I ett lite större team blir det möjligt att dela ännu mer kunskap, vilket gör att teamet blir mer skickligt i att skaffa intäkter till hotellet.
När chefen är del av det kommersiella teamet byggs även en stark företagskultur som gör medarbetarna nöjdare och mer lojala. Personalomsättningen minskar vilket leder till lägre kostnader. Förutom allt som medlemmarna i teamet bidrar med påverkas resultatet av flera andra faktorer, t.ex. ledarskapet, storleken på teamet, motivation, rutiner och processer, tillgång till information samt hjälpmedel i form av teknologi.
Säkerställ att teamet kan kommunicera
Oljan i maskineriet för att få teamet att arbeta effektivt tillsammans är kommunikation. Om möjligt sätt teamet i samma rum för att alla ska hänga med i vad som händer. Detta är säkert en utopi när allt fler arbetar utanför kontoret.
Säkerställ att teamet kan kommunicera med varandra om de är utspridda på flera orter. Dagens teknologi gör det lättare även om det fysiska mötet fortfarande är ett överlägset kommunikationssätt.
Med ett väl fungerande kommersiellt team kommer hotellet att klara omställningen från de senaste årens starka tillväxt till en inbromsning av ekonomin med en betydligt hårdare konkurrens om gästerna.
Vill du veta mer om hur du kan bygga ett starkt kommersiellt team?
Ett bra tillfälle att lära sig mer är att delta på Hotel Market Seminars den 8 januari 2020. Den här gången kommer evenemanget att fokusera på hotellets kommersiella team.
Program, information och anmälan hittar ni här!
- Text: Hospitality Visions
- Foto: Fauxels
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Sägenskåp i Smålands Trädgård bevarar kulturarvet i bygden
”Sagor och sägner” är ett projekt inom Smålands Trädgård ekonomiska förening som snart står klart att presenteras...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
-
Gästbloggare
-