-
Västra Götalands nya landskapsrätter – musselbulle, rotabagge och åbrodd
Sverige kommer att få nya landskapsrätter. Västra Götalands län bjuder på bland annat musselbullar, rotabagge och torkad åbrodd.
Baldersnäs herrgård i Dals Långed, Musselbaren i Ljungskile och Bjertorps slott i Kvänum har fått uppdragen att ta fram landskapsrätterna med lokala råvaror.
Syftet är att främja svensk måltidskultur och landsbygdsutveckling
Syftet med att ta fram de nya landskapsrätterna är att främja svensk måltidskultur och svensk landsbygdsutveckling. I Västra Götaland finns en mängd olika lokala och unika råvaror. Restaurangerna som arbetar med de nya landskapsrätterna ingår i nätverket Smaka på Västsverige
“Den stora skillnaden från tidigare landskapsrätter är att det nu tas ett grepp om en hel måltid som baseras på traditionella råvaror men med nya angreppssätt för att passa in som en modern måltid. Tidigare så har det plockats fram landskapsrätter där ett traditionellt recept har varit representativt för landskapet.” Säger Lena Björkqvist, samordnare för livsmedelsfrågor på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Musselbullar, rotabagge och torkad åbrodd
Dalsland arbetar med skogens råvaror, Bohuslän tar med havets läckerheter och Västergötland lyfter slätternas godsaker. För Västra Götalands landskapsrätter pågår ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.
“De lokala och unika råvarorna som Västsverige erbjuder kommer att vara med i landskapsrätterna, och representera vår del av Sverige.” Säger Jill Axelsson Pabst, projektledare på Turistrådet Västsverige.
Nu har de första idéskisserna på menyer kommit in. För Dalsland kommer ingredienserna att bestå av bland annat gädda, rotselleri och torkad åbrodd som krydda. Bohuslän har med bland annat spekemakrill, musselbullar och äggost, medan Västergötland har med ingredienserna Vänernlöjrom, rotabagge (kålrot) och korn.
Presentation av Sveriges nya landskapsmåltider i oktober
Organisationerna bakom arbetet med Sveriges nya landskapsrätter är Gastronomiska Akademien, Kungl. Skogs- och lantbruksakademien, Måltidsakademien samt Folkets Hus och Parker.
Presentationerna av Sveriges nya landskapsmåltider äger rum i Skånska Gruvan på Skansen, Stockholm den 20 oktober.
Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, inte minst i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.
- Text: Turistrådet Västsverige
- Foto: Madeleine Landley, Nadja Odenhage & Robert Dahlberg.
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har tillsammans med de lokala destinationsbolagen beslutat att gå vidare i en satsning på certifiering med EarthCheck.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Mest om Destination, Evenemang och Utmärkelser samt Museer
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Det är precis vad Höga Kusten Destinationsutveckling söker.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen – ny strategi för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen lämnade den 9 april över skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher till riks...
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
-
Gästbloggare
-