-
Värdskap är avgörande om gästen kommer tillbaka
Nu satsar Swedish Lapland för fullt för att höja kvalitén på värdskapet inom besöksnäringen.
Häromveckan träffades tjugotvå personer som vill bli värdskapsinspiratörer i Skellefteå. Deltagarna fick vara med i en workshop och arbeta fram processtöd tillsammans med Värdskapet Sverige.
Mötet var den första aktiviteten där företagarna fick möjligheten att förbättra sitt bemötande av sina gäster. I utbildningen kommer man att kombinera lokala workshops med studiebesök och ett digitalt verktyg för utbildning inom regional och lokal kunskap,. Verktyget är byggt utifrån behov och förbättringsförslag som kartlagts i intervjuer med 50 besöksnäringsföretag och 15 turoperatörer.
”- Ett välkomnande värdskap som genomsyrar besökarens hela resa i Swedish Lapland och att servicenivån är av den grad som gästen förväntar sig av en internationellt attraktiv destination, är utpekade affärskritiska faktorer i den regionala strategin för besöksnäringen 2020. En värdskapsutbildning som spänner över hela regionen ligger helt i linje med en ökad internationalisering och företagens efterfrågan på stöd”, säger Erica Mattsson, VD Swedish Lapland Visitors Board.
Men utbildningen som Swedish Lappland erbjuder har också ett annat syfte än att stödja företagarna. man vill också kunna förbättra sin egen verksamhet:
”- Genom satsningen på värdskap hoppas vi kunna skapa en högre och jämnare servicenivå men också fler långsiktigt hållbara samarbeten mellan företagen. Regionen får en gemensam bemötandekod som stärker känslan av att vi alla tillhör samma destination, och det gynnar besöksnäringens utveckling på sikt”, menar Camilla Bondareva, destinationsstrateg Swedish Lapland Visitors Board.
I branschen är man mycket glada över satsningen:
”- Jag tycker att det är oerhört glädjande att Swedish Lapland vill hjälpa vår näring med värdskap och hur vi bemöter gäster som vill besöka vår region! Utan glödande värdskap kan vi inte hävda oss i en mycket tuff konkurrens. Utbildning i detta ämne är avgörande för om vi lyckas eller ej”, säger Mimmo Cicero, hotelldirektör Elite Stadshotellet i Luleå.
Satsningen på en regional värdskapsutbildning är en aktivitet inom det regiongemensamma strukturfondsprojektet Destination Capacity Buildning in Swedish Lapland, vars mål är att bygga tillväxt utifrån företagens behov och prioriteringar. Projektet är finansierat av EUs struktur-fonder, destinationens samtliga 16 kommuner, Länsstyrelsen Norrbotten, Norrbottens läns landsting, Region Västerbotten samt privata finansiärer.
Källa: Swedish Lapland
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Camilla Bondareva
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
Den 24 juni kom nyheten att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterierna för att bli ett Certifierat Hållbart Evenemang av Greentime.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
-
Gästbloggare
-