-
Restaurangindex visar nedåtgående trend
Det senaste restaurangindex, som tas fram av Statistiska centralbyrån, SCB, är ingen munter läsning. Restaurangbranschen plågas av de höjda arbetsavgifterna för unga, höjda livsmedelspriser och bristen på kockar. Restaurangerna har varit tvungna att höja sina priser, i år med 4%. Många restauranger rapporterar en sjunkande omsättning.Hos Visita har man reagerat starkt: ”- Inbromsningen kommer mitt under en brinnande högkonjunktur. Det är allvarligt. Restaurangerna har tvingats höja priserna på grund av faktorer som de själva inte kan påverka. Höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjda livsmedelspriser har tvingat fram prisökningar”, säger Eva Östling, vd Visita.
Men det finns positiva signaler
Trots ett mörkt år för restaurangbranschen så gick omsättningen upp för många restauranger i oktober månad jämfört med tidigare år.
De restauranger som går bäst är de som ligger när de stora vägarna och snabbmatsrestauranger vilket talar om det stressiga samhället vi lever i. En annan liten uppgång om man tittar på omsättningen är på hotellens restauranger.
Men här råder mörker
Att driva restaurang är svårt. De restauranger som har det tuffast just nu är personalrestauranger, nöjesrestauranger och caféer.
Försäljningsutveckling oktober Omsättning
mkr,
inkl momsFörändring
2016-2017
i procentOktober 2016 2017 Värde Volym* Total restaurangförsäljning 10 907 11 493 5,4 1,5 Hotellens restaurangförsäljning 1 168 1 241 6,3 2,4 Kaféer/Konditorier 713 754 5,7 1,8 Snabbmatsrestauranger 1 338 1 456 8,8 4,8 Lunch- och kvällsrestauranger 4 947 5 213 5,4 1,5 Trafiknära restauranger 768 835 8,8 4,8 Nöjesrestauranger, pubar, barer 1 493 1 512 1,3 ‑2,4 Personalrestauranger 481 481 ‑0,1 ‑3,8 * Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.
Om Restaurangindex
Restaurangindex är ett index som publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).
Här kan du läsa mer om Restaurangindex (på SCB:s hemsida)
Källor: Statistiska Centralbyrån (SCB) och Visita
- Text: Maria Lindqvist
-
Visionen för arkitekturen på World of Volvo
Göteborgs nya upplevelsecenter World of Volvo har öppnat. Arkitekturen symboliserar en värld utan gränser, med naturen i centrum.
-
Kärlek och kändisar under Springpride i Eskilstuna
Oscar Zia och Admira Thunderpussy är två av dragplåstren när pridefestivalen Springpride arrangeras i Eskilstuna den 18 maj.
-
Stockholm Business Region – positiv utveckling av gästnätter 2024
Det har varit en bra start på året när det kommer till gästnätter. Prognosen ser fortsatt god ut för högsäsongen i Stockholm.
-
Undersökning från Länsförsäkringar: I år semestrar vi i Sverige
Inför den kommande sommaren planerar många svenskar att semestra i Sverige. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna är en ideell förening som förmedlar kontakt mellan företag och personer med en ...
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! I helgen slår nämligen Gröna Lund upp portarna för säsongen, dä...
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna i Sverige där hotell- och restaurangbranschen är den enski...
-
-
Gästbloggare
-