-
Innovationsprogram för upplevelseindustrin etableras i Göteborg
Upplevelseindustrin samlar bland annat besöksnäringen, handeln, idrottsrörelsen och stora delar av kultursektorn. Pandemin har haft dramatiska konsekvenser för branschen som står för en växande del av svensk ekonomi.
För att säkerställa en hållbar utveckling med digitalisering i fokus etableras ett nytt innovationsprogram för upplevelseindustrin på Lindholmen Science Park i Göteborg.
Konkurrenskraftiga företag och minska klimatavtrycket
Upplevelseindustrin kan beskrivas som skärningspunkten mellan näringar där upplevelsen står i fokus. Den våg av digitalisering och datadriven utveckling som pandemin accelererat erbjuder nya möjligheter till tillväxt. Både för de företag som står för upplevelsen och de företag som står för teknologin.
“Utmaningen är att skapa konkurrenskraftiga företag och samtidigt minska klimatavtrycket. Här kan nya innovationer skapas med utgångspunkt i Västsveriges kunskapsintensiva miljöer.” Säger Kristina Jonäng, ordförande i regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen, som är en av initiativtagarna och huvudfinansiär.
Flera företag har visat intresse för att skapa profilprojekt
Programmet baseras på förstudien Vägar till hållbar tillväxt – En förstudie om framtidens upplevelseindustri i Västsverige av professorn Ola Bergström på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Förutom Västra Götalandsregionen står bland annat Göteborg & Co, Turistrådet Västsverige och Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond bakom satsningen.
En rad företag har visat intresse för att skapa profilprojekt. Ett exempel är Mastercard som redan samarbetar med Göteborg & Co i projektet Destinationens Dataplattform.
“Göteborg och Västsverige har en unik möjlighet att ta en roll som nationell innovationsnod för ett område som just nu pekas ut av både EU och regeringen med hög prioritet och potential. Särskilt tillfredsställande är att kunna presentera en stor satsning som ska bidra till mer innovation i besöks- och kulturnäringarna i regionen och till återhämtning efter pandemin.” Säger Peter Grönberg, VD på Göteborg & Co.
Kommer att kunna få synergier med andra innovationsprogram
I partnerskapet finns redan också stora besöksmål som Göteborgsoperan, Läckö Slott och Universeum samt andra innovationsaktörer som science parks och science centers i Trollhättan, Borås och Skövde.
Satsningen är treårig och under 2022 kommer stort fokus att vara på den fortsatta mobiliseringen av aktörer som vill vara med och skapa tvärsektoriella samarbeten för att stödja hållbar utveckling och skapa nya internationella affärer.
“Vi kommer att använda vår erfarenhet av att bygga stora nationella partnerskap, som vi till exempel gjort med AI Sweden. Denna satsning kommer att kunna få stora synergier med de andra innovationsprogram som vi driver inom digitalisering och mobilitet.” Säger Tord Hermansson, VD för Lindholmen Science Park som står som värd för satsningen.
- Text: Göteborg & Co
- Foto: Göteborg & Co
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
Den 24 juni kom nyheten att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterierna för att bli ett Certifierat Hållbart Evenemang av Greentime.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
-
Gästbloggare
-