-
Forum för naturturism 2022 – Tillit och tålamod för att möta behov och utmaningar
I mitten på november hölls den sjunde upplagan av Forum för naturturism, branschträffen för natur-, ekoturismföretagare och intressenter. 130 deltagare samlades, på plats i Lycksele och digitalt, kring temat ”Social hållbarhet på landsbygden”.
Dieter Müller, turistforskare vid Umeå universitet berättar om klimatförändringar och dess påverkan på naturturismföretagare. Sammanfattningsvis konstaterar han att det innebär stora utmaningar där det krävs arbete för att lindra effekterna och också göra anpassningar.
Dagarna varvades med föreläsningar, gruppdiskussioner och mingelsamtal kring ämnen med social hållbarhet i landsbygd som gemensam nämnare. Det handlade om mikroorganisationer och kluster, kvalitetssäkring som en plattform för samarbete, hur klimatförändringar påverkar branschen, tillgänglighet och ekonomisk hållbarhet.
Camilla Jönsson, verksamhetsansvarig på Naturturismföretagen sammanfattar dagarna med två ord, tillit och tålamod.
– Som företagare behöver vi ha tålamod. Branschen är så oerhört småskalig och tiden att arbeta med företagsutveckling och att växa hållbart upplevs sällan räcka till. Vi ser också att tillit är viktigt, tillit till varandra inom branschen och även till oss själva som naturturismföretagare, säger hon.Torbjörn Backlund, Ramsviks stugby & camping, berättade om hur samarbeten och outdooraktiviteter gynnar ekonomin både för det egna företaget och dess partners. ”Ju bättre alla är inom en destination, desto bättre blir destinationen”, säger han och syftar till att samarbeten blir ett lyft för alla i konkurrensen om gästen.
Utmaningar och potential
Småskaligheten är den främsta utmaningen hon ser i branschen, men i det finns också potentialen för tillväxt.
– Vi vet att redan idag bidrar naturturismföretag till tillväxt och social hållbarhet på landsbygden, där majoriteten av företagen är verksamma, genom till exempel att många samarbetar med andra aktörer i sin närhet och gör lokala inköp. Och jag ser stor potential för tillväxt eftersom allt fler turister efterfrågar hållbara besöksmål och aktiviteter som tar hänsyn till platsen och naturen.
Uppskattningsvis finns det någonstans mellan 1 500 och 5000 naturturismföretagare i Sverige. Knappt hälften av dem omsätter mindre än 500 000 kronor per år.
– En gissning är att drygt 50 procent av dessa vill växa. Kanske är det någonstans kring 1 500 av dessa riktigt små företag som vill bli helårsaktörer. Om de kan växa till två anställda innebär det upp mot 3 000 nya arbetstillfällen på landsbygden. Det hade gett en väldig utväxling som verkligen kan boosta svensk landsbygdsutveckling, säger Camilla Jönsson
Ulrika Stenberg, som driver företaget Experitur, samtalar med Kersti Beck Larsson, certifierad naturguide, företagare samt projektledare på Naturturismföretagen.
En motor för landsbygdsutveckling
Joakim Hermanson är verksam naturturismföretagare i Bohuslän sedan 30 år tillbaka och aktiv i Naturturismföretagen i många år, sedan 2018 är han föreningens generalsekreterare.
– När jag startade mitt företag var det ganska glest med naturturismföretag i Sverige. Då var det inte heller direkt någon som begrep potentialen. Att tillmäta besökarna som dessa företag lockade till sig någon slags turistiskt betydelse fanns inte på världskartan, säger han.
Men nu ser det helt annorlunda ut.
– Det har blivit tydligt för många att det naturturism är viktigt, både ur ett inhemskt och ett internationellt perspektiv, och att det är något som ska tas på allvar. Nu är alla överens om att naturturism är en USP (Uniqe Selling Point eller på svenska unik konkurrensfördel) för Sverige att ta vara på och en motor för landsbygdsutveckling, den insikten fanns inte för 10-15 år sedan. Så nu bygger vi vidare på det genom att arbeta vidare med hur den fortsatta utvecklingen ska ske, säger Joakim Hermanson.
Kristin Godtman Kling, Mittuniversitetet, talade om inkluderade och tillgänglig naturturism. Tre tips från henne är: att ge rätt information men bilder och filmer som visar naturturområdet/aktiviteten, samverka mer för att ökat kunskapsutbyte samt att se besökarens resa ur ett helhetsperspektiv – från planering till hemkomst.
Behov av fler naturturismföretag
Branschträffen arrangeras av Naturturismföretagen i samarbete med Tillväxtverket, och värddestinationen Region Västerbotten.
– Genom möten med andra företag i samma bransch får man möjlighet att utbyta erfarenheter och skapa nätverk för framtiden. Årets tema ”Social hållbarhet på landsbygden” är många gånger det som näringen i vårt område handlar om. Besöksnäringen är en del av samhällsutvecklingen och bidrar till att stärka lokala ekonomier och den samhälleliga infrastrukturen i form av till exempel affärer och sjukvård, något som vi tydligt ser här i Västerbotten, säger Sirpa Kärki, strateg i hållbar turism på Region Västerbotten.
Många av företagen verksamma inom besöksnäringen inom regionen har naturen som bas.
– Men vi, som många andra regioner, har behov av fler naturturismföretag. Forum för naturturism är en bra mötesplats där nya idéer hos befintliga företag kan slå rot och förhoppningsvis leda till fler reseanledningar till regionen. Vårt arbete i regionen är att förse företagen med verktyg för att utvecklas på ett hållbart sätt. Detta gör vi via vårt samlade initiativ för hållbar besöksnäring i praktiken – Västerbotten Experience, säger Sirpa Kärki.
Lisa Spathon, Tillväxtverket, berättade om insatser för att stärka svensk naturturturism.
Stora bilden:
Camilla Jönsson, verksamhetsansvarig Naturturismföretagen, Joakim Hermanson, generalsekreterare Naturturismföretagen, och Sirpa Kärki, strateg i hållbar turism på Region Västerbotten.Läs mer om naturturism på Turismnytt
Forum för naturturism är ett samarbete mellan Naturturismföretagen och Region Västerbotten med stöd av Tillväxtverket.
Forum är också en viktig kontaktyta för företag, främjarorganisationer, destination- och visitorganisationer som en del i Naturturismföretagens kraftsamling som samordnande nav kring hållbar naturturism i svensk besöksnäring. Utvecklingsprojektet nationellt nav för hållbar turism i svensk natur finansieras av Jordbruksverket och europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
- Text: Ulrica Dahlqvist
- Foto: Andreas Jakobsson, 3dFabriken (samtliga foton)
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Mest under Destination, Boende samt Konstateranden, beslut och rapporter
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
Snart tar bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Samtidigt ser Visit Sweden att intresset för bastu och kallbad växer.
-
Jämtland Härjedalen Turism fyller 30 år – så startade föreningen
Jämtland Härjedalen Turism fyller 30 år som organisation. Men hur startade föreningen? Det går JHT igenom i den här artikeln.
-
Nytt förmånskort från Sweden by Bike lanseras våren 2025
Intresserade företag kan vara med i kortet och få digital synlighet. Ett extra värde i Sweden by Bike Förmånskort är en komma-fram-garanti.
-
Kungliga Djurgårdens Intressenter tar sikte på 2030
Kungliga Djurgårdens Intressenter tar ett nytt kliv framåt i sin utveckling. Nya hållbarhetsmål har antagits och sätter riktningen mot 2030.
-
Melodifestivalen i Jönköping får högt betyg
En turistekonomisk undersökning av Melodifestivalen deltävling 5 i Jönköping visar att besökarna var väldigt nöjda med evenemanget.
-
Sälens Högfjällshotell välkomnar SkiStar som ny driftsansvarig
Den 1 maj gick fyrstjärniga Sälens Högfjällshotell in i en ny och spännande era med SkiStar som ny driftsansvarig.
-
Visit Sweden – ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige
Nu lanseras en ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige, för att underlätta arbetet med att kommunicera om landet på olika sätt.
-
Järvsö är värd för Svensk Mountainbikekonferens 2025
Svensk Mountainbikekonferens landar i Järvsö den 1-2 september. Sverige samlas då för att diskutera platsutveckling med cykling.
-
Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund – intressant kuriosa
Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund presenterar ett axplock av all kuriosa om husvagnar, husbilar och campingliv.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
YH Akademin – lärande och matlagning med grön och blå mat
Tidigare i år var Turismnytt och besökte YH Akademins klass Gastronomiledare framtidens mat och ...
-
Spritmuseum lanserar middagsäventyret Tidsresan
Spritmuseum lanserar Tidsresan – en middagsupplevelse som aktiverar alla sinnen, väcker minnen o...
-
Gröna Lund premiär för Pumpen, Gnuttarna, Redhead-chips och Boba Tea
Den 26 april slog Gröna Lund upp portarna för sitt 142:a år – ett år som bjuder på en mängd roli...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Mat & Dryck, Konstateranden, ...
-
-
Gästbloggare
-