-
Forum för naturturism 2022 – Tillit och tålamod för att möta behov och utmaningar
I mitten på november hölls den sjunde upplagan av Forum för naturturism, branschträffen för natur-, ekoturismföretagare och intressenter. 130 deltagare samlades, på plats i Lycksele och digitalt, kring temat ”Social hållbarhet på landsbygden”.
Dagarna varvades med föreläsningar, gruppdiskussioner och mingelsamtal kring ämnen med social hållbarhet i landsbygd som gemensam nämnare. Det handlade om mikroorganisationer och kluster, kvalitetssäkring som en plattform för samarbete, hur klimatförändringar påverkar branschen, tillgänglighet och ekonomisk hållbarhet.
Camilla Jönsson, verksamhetsansvarig på Naturturismföretagen sammanfattar dagarna med två ord, tillit och tålamod.
– Som företagare behöver vi ha tålamod. Branschen är så oerhört småskalig och tiden att arbeta med företagsutveckling och att växa hållbart upplevs sällan räcka till. Vi ser också att tillit är viktigt, tillit till varandra inom branschen och även till oss själva som naturturismföretagare, säger hon.Utmaningar och potential
Småskaligheten är den främsta utmaningen hon ser i branschen, men i det finns också potentialen för tillväxt.
– Vi vet att redan idag bidrar naturturismföretag till tillväxt och social hållbarhet på landsbygden, där majoriteten av företagen är verksamma, genom till exempel att många samarbetar med andra aktörer i sin närhet och gör lokala inköp. Och jag ser stor potential för tillväxt eftersom allt fler turister efterfrågar hållbara besöksmål och aktiviteter som tar hänsyn till platsen och naturen.
Uppskattningsvis finns det någonstans mellan 1 500 och 5000 naturturismföretagare i Sverige. Knappt hälften av dem omsätter mindre än 500 000 kronor per år.
– En gissning är att drygt 50 procent av dessa vill växa. Kanske är det någonstans kring 1 500 av dessa riktigt små företag som vill bli helårsaktörer. Om de kan växa till två anställda innebär det upp mot 3 000 nya arbetstillfällen på landsbygden. Det hade gett en väldig utväxling som verkligen kan boosta svensk landsbygdsutveckling, säger Camilla Jönsson
En motor för landsbygdsutveckling
Joakim Hermanson är verksam naturturismföretagare i Bohuslän sedan 30 år tillbaka och aktiv i Naturturismföretagen i många år, sedan 2018 är han föreningens generalsekreterare.
– När jag startade mitt företag var det ganska glest med naturturismföretag i Sverige. Då var det inte heller direkt någon som begrep potentialen. Att tillmäta besökarna som dessa företag lockade till sig någon slags turistiskt betydelse fanns inte på världskartan, säger han.
Men nu ser det helt annorlunda ut.
– Det har blivit tydligt för många att det naturturism är viktigt, både ur ett inhemskt och ett internationellt perspektiv, och att det är något som ska tas på allvar. Nu är alla överens om att naturturism är en USP (Uniqe Selling Point eller på svenska unik konkurrensfördel) för Sverige att ta vara på och en motor för landsbygdsutveckling, den insikten fanns inte för 10-15 år sedan. Så nu bygger vi vidare på det genom att arbeta vidare med hur den fortsatta utvecklingen ska ske, säger Joakim Hermanson.
Behov av fler naturturismföretag
Branschträffen arrangeras av Naturturismföretagen i samarbete med Tillväxtverket, och värddestinationen Region Västerbotten.
– Genom möten med andra företag i samma bransch får man möjlighet att utbyta erfarenheter och skapa nätverk för framtiden. Årets tema ”Social hållbarhet på landsbygden” är många gånger det som näringen i vårt område handlar om. Besöksnäringen är en del av samhällsutvecklingen och bidrar till att stärka lokala ekonomier och den samhälleliga infrastrukturen i form av till exempel affärer och sjukvård, något som vi tydligt ser här i Västerbotten, säger Sirpa Kärki, strateg i hållbar turism på Region Västerbotten.
Många av företagen verksamma inom besöksnäringen inom regionen har naturen som bas.
– Men vi, som många andra regioner, har behov av fler naturturismföretag. Forum för naturturism är en bra mötesplats där nya idéer hos befintliga företag kan slå rot och förhoppningsvis leda till fler reseanledningar till regionen. Vårt arbete i regionen är att förse företagen med verktyg för att utvecklas på ett hållbart sätt. Detta gör vi via vårt samlade initiativ för hållbar besöksnäring i praktiken – Västerbotten Experience, säger Sirpa Kärki.
Stora bilden:
Camilla Jönsson, verksamhetsansvarig Naturturismföretagen, Joakim Hermanson, generalsekreterare Naturturismföretagen, och Sirpa Kärki, strateg i hållbar turism på Region Västerbotten.Läs mer om naturturism på Turismnytt
Forum för naturturism är ett samarbete mellan Naturturismföretagen och Region Västerbotten med stöd av Tillväxtverket.
Forum är också en viktig kontaktyta för företag, främjarorganisationer, destination- och visitorganisationer som en del i Naturturismföretagens kraftsamling som samordnande nav kring hållbar naturturism i svensk besöksnäring. Utvecklingsprojektet nationellt nav för hållbar turism i svensk natur finansieras av Jordbruksverket och europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
- Text: Ulrica Dahlqvist
- Foto: Andreas Jakobsson, 3dFabriken (samtliga foton)
-
Karriärbyte och liv i Jämtland – så blev Julia affärsutvecklare inom besöksnäringen
En utbildning och en flytt norrut. Julias beslut att utvecklas inom besöksnäringen ledde till en ny karriär och liv i Jämtland.
-
Jönköping Horse Show tillbaka i Jönköping
Jönköping Horse Show på Elmia den 29 oktober - 3 november förvandlar återigen höstlov till hästlov i Jönköping.
-
En av Skånes tystaste platser finns i Trelleborg kommun
Visit Skåne har nu lanserat initiativet "The Map of Quietude." I Trelleborg finns en av kartans 16 utvalda platser.
-
Prissättning av aktiviteter – Fem saker att tänka på
Marcus Eldh guidar i prissättning av olika upplevelser och aktiviteter.
-
Vilka är husbilsgästerna vid Hornborgasjön? Insikter som formar vägen mot en resilient plats
Under 2023 tog Visit Hornborgasjön initiativet att ta reda på vilka husbilsgästerna är som varje år besöker sjön under transäsongen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 40 -24
Mest under Destination, Boende, Konstateranden/Beslut/Rapporter och Utmärkelser
-
ESS Group – enda hotellfamiljen med tre hotell på världskänd lista
För första gången prisas tre av ESS Group hotelldestinationer i Condé Nasts årliga läsarundersökning för "The Worlds Best Hotels".
-
MDA och Rate Parity: Hur du tar kontroll över prissättningen
Vad innebär MDA och hur ska man hantera att OTA ibland sätter priser vi inte har kontroll över? Det går Taktikon igenom i detta blogginlägg.
-
Norrköping visar en ökning av gästnätter sommaren 2024
Sommaren 2024 blev en framgångsrik säsong för besöksnäringen i Norrköping, med en ökning av det totala antalet gästnätter.
-
JHT söker turismutvecklare med fokus på export och upplevelser
Vill du vara med och forma Jämtland Härjedalens turistiska utbud? De söker en turismutvecklare med fokus på export och upplevelser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Destination Funäsfjällen söker en driven VD
Destination Funäsfjällen är Sveriges äldsta destinationsbolag och har funnits sedan 1972. Funäsf...
-
150 anmälda till Swedish Workshop Online för utländska reseföretag intresserade av Sverige
Visit Swedens digitala mötesevenemang Swedish Workshop Online, för att sälja och marknadsföra de...
-
SAS utökar inrikestrafiken med nya linjer från januari 2025
Som ett resultat av det nyligen presenterade partnerskapet med BRA har SAS gläd...
-
Tillväxtverket – fortsatt stark sommarturism i Sverige
Antalet gästnätter på kommersiella turistboenden i Sverige under juni, juli och augusti uppgick till cirka 30 mil...
-
-
Gästbloggare
-