-
Forum för naturturism 2022 – Tillit och tålamod för att möta behov och utmaningar
I mitten på november hölls den sjunde upplagan av Forum för naturturism, branschträffen för natur-, ekoturismföretagare och intressenter. 130 deltagare samlades, på plats i Lycksele och digitalt, kring temat ”Social hållbarhet på landsbygden”.
Dieter Müller, turistforskare vid Umeå universitet berättar om klimatförändringar och dess påverkan på naturturismföretagare. Sammanfattningsvis konstaterar han att det innebär stora utmaningar där det krävs arbete för att lindra effekterna och också göra anpassningar.
Dagarna varvades med föreläsningar, gruppdiskussioner och mingelsamtal kring ämnen med social hållbarhet i landsbygd som gemensam nämnare. Det handlade om mikroorganisationer och kluster, kvalitetssäkring som en plattform för samarbete, hur klimatförändringar påverkar branschen, tillgänglighet och ekonomisk hållbarhet.
Camilla Jönsson, verksamhetsansvarig på Naturturismföretagen sammanfattar dagarna med två ord, tillit och tålamod.
– Som företagare behöver vi ha tålamod. Branschen är så oerhört småskalig och tiden att arbeta med företagsutveckling och att växa hållbart upplevs sällan räcka till. Vi ser också att tillit är viktigt, tillit till varandra inom branschen och även till oss själva som naturturismföretagare, säger hon.Torbjörn Backlund, Ramsviks stugby & camping, berättade om hur samarbeten och outdooraktiviteter gynnar ekonomin både för det egna företaget och dess partners. ”Ju bättre alla är inom en destination, desto bättre blir destinationen”, säger han och syftar till att samarbeten blir ett lyft för alla i konkurrensen om gästen.
Utmaningar och potential
Småskaligheten är den främsta utmaningen hon ser i branschen, men i det finns också potentialen för tillväxt.
– Vi vet att redan idag bidrar naturturismföretag till tillväxt och social hållbarhet på landsbygden, där majoriteten av företagen är verksamma, genom till exempel att många samarbetar med andra aktörer i sin närhet och gör lokala inköp. Och jag ser stor potential för tillväxt eftersom allt fler turister efterfrågar hållbara besöksmål och aktiviteter som tar hänsyn till platsen och naturen.
Uppskattningsvis finns det någonstans mellan 1 500 och 5000 naturturismföretagare i Sverige. Knappt hälften av dem omsätter mindre än 500 000 kronor per år.
– En gissning är att drygt 50 procent av dessa vill växa. Kanske är det någonstans kring 1 500 av dessa riktigt små företag som vill bli helårsaktörer. Om de kan växa till två anställda innebär det upp mot 3 000 nya arbetstillfällen på landsbygden. Det hade gett en väldig utväxling som verkligen kan boosta svensk landsbygdsutveckling, säger Camilla Jönsson
Ulrika Stenberg, som driver företaget Experitur, samtalar med Kersti Beck Larsson, certifierad naturguide, företagare samt projektledare på Naturturismföretagen.
En motor för landsbygdsutveckling
Joakim Hermanson är verksam naturturismföretagare i Bohuslän sedan 30 år tillbaka och aktiv i Naturturismföretagen i många år, sedan 2018 är han föreningens generalsekreterare.
– När jag startade mitt företag var det ganska glest med naturturismföretag i Sverige. Då var det inte heller direkt någon som begrep potentialen. Att tillmäta besökarna som dessa företag lockade till sig någon slags turistiskt betydelse fanns inte på världskartan, säger han.
Men nu ser det helt annorlunda ut.
– Det har blivit tydligt för många att det naturturism är viktigt, både ur ett inhemskt och ett internationellt perspektiv, och att det är något som ska tas på allvar. Nu är alla överens om att naturturism är en USP (Uniqe Selling Point eller på svenska unik konkurrensfördel) för Sverige att ta vara på och en motor för landsbygdsutveckling, den insikten fanns inte för 10-15 år sedan. Så nu bygger vi vidare på det genom att arbeta vidare med hur den fortsatta utvecklingen ska ske, säger Joakim Hermanson.
Kristin Godtman Kling, Mittuniversitetet, talade om inkluderade och tillgänglig naturturism. Tre tips från henne är: att ge rätt information men bilder och filmer som visar naturturområdet/aktiviteten, samverka mer för att ökat kunskapsutbyte samt att se besökarens resa ur ett helhetsperspektiv – från planering till hemkomst.
Behov av fler naturturismföretag
Branschträffen arrangeras av Naturturismföretagen i samarbete med Tillväxtverket, och värddestinationen Region Västerbotten.
– Genom möten med andra företag i samma bransch får man möjlighet att utbyta erfarenheter och skapa nätverk för framtiden. Årets tema ”Social hållbarhet på landsbygden” är många gånger det som näringen i vårt område handlar om. Besöksnäringen är en del av samhällsutvecklingen och bidrar till att stärka lokala ekonomier och den samhälleliga infrastrukturen i form av till exempel affärer och sjukvård, något som vi tydligt ser här i Västerbotten, säger Sirpa Kärki, strateg i hållbar turism på Region Västerbotten.
Många av företagen verksamma inom besöksnäringen inom regionen har naturen som bas.
– Men vi, som många andra regioner, har behov av fler naturturismföretag. Forum för naturturism är en bra mötesplats där nya idéer hos befintliga företag kan slå rot och förhoppningsvis leda till fler reseanledningar till regionen. Vårt arbete i regionen är att förse företagen med verktyg för att utvecklas på ett hållbart sätt. Detta gör vi via vårt samlade initiativ för hållbar besöksnäring i praktiken – Västerbotten Experience, säger Sirpa Kärki.
Lisa Spathon, Tillväxtverket, berättade om insatser för att stärka svensk naturturturism.
Stora bilden:
Camilla Jönsson, verksamhetsansvarig Naturturismföretagen, Joakim Hermanson, generalsekreterare Naturturismföretagen, och Sirpa Kärki, strateg i hållbar turism på Region Västerbotten.Läs mer om naturturism på Turismnytt
Forum för naturturism är ett samarbete mellan Naturturismföretagen och Region Västerbotten med stöd av Tillväxtverket.
Forum är också en viktig kontaktyta för företag, främjarorganisationer, destination- och visitorganisationer som en del i Naturturismföretagens kraftsamling som samordnande nav kring hållbar naturturism i svensk besöksnäring. Utvecklingsprojektet nationellt nav för hållbar turism i svensk natur finansieras av Jordbruksverket och europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
- Text: Ulrica Dahlqvist
- Foto: Andreas Jakobsson, 3dFabriken (samtliga foton)
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 1-7 mars 2023
Mest om Destination, Boende och Personal-/kompetensförsörjning
-
Inflationsvänlig semester trendar – svenskarna väljer att campa
Svenskarna väljer camping på sin semester. First Camp listar fem bra tips till den som vill campa inflationsvänligt i sommar.
-
Tillväxtverket – 13 platser visar vägen för hållbar platsutveckling
Hur arbetar man med hållbar platsutveckling? Nu finns det lärande exempel från Tillväxtverket på platser som kommit långt i sitt arbete.
-
Nyrenoverade Hotel Montagne blir del av Countryside Hotels
Hotel Montagne utanför Örebro blir en del av Countryside Hotels. Hotellet har renoverats och slår upp portarna officiellt i maj.
-
Propellerframsteg öppnar för tyst och energieffektivt elflyg
Elflyg med propellrar tampas med ett dilemma: ju mer energieffektivt, desto mer buller. Nu har forskare hittat en lösning på problemet.
-
Avis stärker sitt erbjudande med nationell utrullning av en ny elbilslösning
Nu stärker hyrbilsföretaget Avis sitt hållbarhetserbjudande genom att expandera sin innovativa lösning för elbilar i hela Sverige.
-
Ett rekordår för besöksnäringen i Skellefteå 2022
Enligt siffror från SCB passerade antalet kommersiella gästnätter i Skellefteå 500 000. Det tidigare rekordet på 396 000 var från 2019.
-
Utmanare från 1920-talet ställs ut på Sven-Harrys konstmuseum
Utställningen Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet på Sven-Harrys konstmuseum handlar om en turbulent tid med framtidstro.
-
Halvering av barns fysiska aktivitet på vintern, bättre siffror där det finns skidanläggningar
Rapporter visar att skidanläggningar främjar invånarnas fysiska hälsa. En kommun vinner på att ha exempelvis en hemmabacke.
-
Svenska Turistbussföretagen anmäler kommunalt bussbolag
Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag kan göra? Svenska Turistbussföretagen skriver ett inlägg om frågan.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Världens första Fåret Shaun-övernattningar lanseras i Skånes Djurpark
Världens första övernattningskoncept med Fåret Shaun invigs i Skånes Djurpark i juni. En helt uni...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 24-28 februari 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring förrförra veckan, men också lite aktuellare inslag däremella...
-
Vi har ett resultat! Summering av Melfestveckan i Lidköping
Melodifestivalen- Sveriges största Tv-produktion och Kulturevenemang har genomsyrat hela staden. Att programm...
-
ESS Group gör Anna-Carin, Michael och Fredrik till nya partners
Resort-, hotell- och upplevelsefamiljen ESS fortsätter sin tillväxtsresa och gör inte mer än tre medarbetare till...
-
-
Gästbloggare
-