-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Utmärkelsen Årets ciceron i besöksnäringen 2024, ett stipendium på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen ”Building employer brands: The employee perspective”. Juryns motivering lyder:
Kompetensförsörjning är en ödesfråga för besöksnäringens framtid och gott arbetsgivarskap kommer att vara oerhört viktigt för rekrytering till branschen. Anna Näppäs forskning och avhandling ligger helt rätt i tiden genom att belysa hur arbetsgivarvarumärken byggs och uppfattas av anställda inom besöksnäringen. Arbetsgivarvarumärken är avgörande för att attrahera, utveckla och behålla rätt personal vilket är synnerligen viktigt i besöksnäringen, en bransch som bygger på kundkontakt och höga förväntningar. I Annas forskning lyfts anställda fram som medskapare av varumärket, snarare än bara målgrupp. Hon pekar också på vikten av kreativitet och innovation för att främja anställdas lojalitet. Arbetsgivarvarumärket är lika viktigt för det enskilda företaget som besöksnäringen som attraktiv bransch.– Jag är otroligt glad, det är onekligen en stor ära att få detta fina pris som forskare och att det jag forskat på lyfts fram som viktigt av såväl arbetstagarnas som arbetsgivarnas parter i besöksnäringen, säger Anna Näppä.
Anna har studerat hur arbetsgivarvarumärken, eller employer brands och employer branding, inom besöksnäringen uppfattas och byggs av anställda. Fokus har varit medarbetarperspektivet. Resultaten visar att både företag och anställda vinner på att arbeta med employer branding och Annas studie visar hur man kan göra det i praktiken. Resultaten kan användas i olika typer av företag, från små entreprenörer till stora kedjor och i olika delar av landet. En del av avhandlingen tittar på värdeerbjudandet på besöksnäringsnivå vilket kan vara av intresse för exempelvis arbetsgivarorganisationer och utbildare.
Årets ciceron i besöksnäringen 2024 prisades i samband med utdelningen av Stora Turismpriset den 3 december.
Läs mer om Anna Näppäs forskning här.
Ladda ner avhandlingen Building employer brands: The employee perspective här.Masterclass med Anna Näppä inom kort
Anna berättar om sin forskning i BFUFs kommande masterclass Attraktiva arbetsgivare: medarbetaren i fokus. Inspelning pågår, filmen publiceras inom ett par veckor på BFUF Play här.Sex doktorsavhandlingar nominerades till Årets ciceron i besöksnäringen 2024.
Läs mer om dessa och om forskarna här.
Vinnaren har utsetts av en jury bestående av fem representanter från besöksnäringen.Om utmärkelsen Årets ciceron
Årets ciceron i besöksnäringen är en årlig utmärkelse som är instiftad gemensamt av BFUF och Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.
Syftet är att premiera en forskare som med sin doktorsavhandling och forskning kan göra nytta för besöksnäringens företag och anställda.
På Årets cicerons hemsida finns mer information.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Peter Jönsson
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där världens första hydrauliska kran en gång uppfanns, växer nu något helt nytt fram. I den gamla industribyggnad...
-
-
Gästbloggare
-