-
Är du också redo att utvecklas inom hotell & restaurang?
I januari i år öppnade TUC Yrkeshögskola dörrarna för ett antal förväntansfulla personer från olika delar av Sverige som antagits till deras nystartade distansutbildning Hotel & Restaurant Manager.
Branschen skriker efter kompetens
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna i Sverige och hotell- och restaurangbranschen är den enskilt största sektorn. Tillväxten i branschen kommer att vara kraftig de kommande tio åren och personalomsättningen är mycket hög.
Branschen behöver öka fokus på ledarskap och personal måste få tillgång till utbildning och karriärvägar. Den höga personalomsättningen och den starka tillväxten gör att behovet av ledare är stort och akut. Med andra ord: Branschen skriker efter kompetens.
Erfarenhetsutbyte är viktigt
På TUC Yrkeshögskola strävar man alltid efter att förse näringslivet med rykande färsk kompetens och kan på det sättet även hjälpa människor att ta ett kliv upp i karriären, och erbjuda förutsättningar för personlig och yrkesmässig utveckling.
Just detta pratar man om vid en närträff på TUC i Huskvarna för klassen med blivande Hotel & Restaurant Managers. I rummet är det en väldigt varm och öppen stämning med nära till skratt och glada tillrop. Klasskamraterna har lärt känna varandra sedan den där första dagen i januari.
Många i gruppen tror att den goda stämningen kommer sig av att de regelbundet ses fysiskt. ”Jag lockades av att det fanns träffar trots att det är en distansutbildning, det innebär en trygghet.” menar Suzette som rest till Huskvarna från Stockholm där hon bor. Andra i klassen håller med och fyller på med att erfarenhetsutbyte är otroligt viktigt och givande under träffarna. Det tillför ett mervärde utöver de föreläsningar som erbjuds på plats av TUC.
Entusiasmen ekade i väggarnaAlla i gruppen har på något sätt erfarenhet från branschen sedan tidigare. Vissa har arbetat som serveringspersonal, andra inom reception eller konferens och i gruppen finns även kockar och hovmästare.
Bland de studerande finns olika skäl till att gå utbildningen, vissa drömmer om att starta eget, andra om att arbeta som hotellchef eller helt enkelt för att ta ett steg framåt och uppåt. Det gemensamma målet för samtliga i klassen är att de vill utveckla sin kompetens inom området med hjälp av utbildningen på TUC, och på så sätt bli attraktivare på arbetsmarknaden.
Gruppen återgår snabbt till dagens ämne, nämligen Revenue Management och prisoptimering för logi. Entusiasmen rent av ekade i väggarna, precis så som det ska vara i en utbildningsmiljö.
Baserat på de prognoser som besöksnäringen visar gällande kompetensbrist kan man bara gratulera dessa stjärnor till ett bra val av utbildning. Än en gång kommer TUC kunna hjälpa människor att växa, och än en gång förser man arbetslivet med ny och ack så välbehövlig kompetens.
Nu är ansökningsperioden igång för nästa kurs
Vill du veta mer? Klicka här och läs mer om utbildningen, yrkesrollen och hur utbildningen möter kompetensbehovet.
Detta är en sponsrad artikel i samarbete med TUC Yrkeshögskola.
- Text: TUC Yrkeshögskola
- Foto: TUC Yrkeshögskola
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
Den 24 juni kom nyheten att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterierna för att bli ett Certifierat Hållbart Evenemang av Greentime.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Fjällcykling på fyra fjäll – ett resultat av samverkan
Fjällcykling på fyra fjäll är ett nytt paket framtaget av två destinationer, fyra anläggningar och sex företag. P...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
-
Gästbloggare
-