-
Autentiska måltidsupplevelser blir viktigare för besökare
Hur smakar en plats? Vad är möjligheterna för framtida måltidsupplevelser? Intresset för lokalproducerad mat och platsbundna smaker har vuxit genom åren och måltidsupplevelser väntas bli ett mer attraktivt ämne i framtiden.
En inspirerande kunskapsdag
Smålands Turism bjöd på en fullspäckad kunskapsdag tisdagen 5 Juni där kunniga föreläsare talade om bland annat efterfrågan, utvecklingspotentialen och möjligheter för måltidsupplevelser. Syftet med dagen var att inspirera till en utvecklad livsmedelsproduktion men också att kunna hitta ett svar på hur besökare bäst upplever en plats när det kommer till smaker.
”Numera är det inte bara våra grannländer som kommer hit för att upptäcka och njuta av god och mat och dryck, utan även långväga gäster. Det ryktet ger oss möjlighet att locka till oss nya målgrupper och att stärka den lokala ekonomin när besökare stannar längre och spenderar mera.” Sa Helene Berg, VD för Smålands Turism.
Kunskapsdagen genomfördes i vackra Äppledalen där folk har odlat frukt och bär i generationer. Vätterns gynnsamma inverkan på klimatet samt de bördiga odlingsmarkerna har stimulerat företagarandan i området. Både Rudenstams och Vista Kulle är exempel på äppelodlare som producerar lokala produkter i Äppledalen. Båda företagen var med under kunskapsdagen och försökte tillsammans med gästerna komma underfund med vad som smakar Äppledalen.
Medverkade experter
Närproducerade råvaror är något som kocken Paul Svensson bryr sig mycket om. Vanligtvis driver han sin restaurang på Fotografiska museet, men på kunskapsdagen så föreläste han om hållbar måltidsnjutning. Genom att använda säsongens råvaror, såsom syrad gurka och gråärtor från norra Småland, komponerade han måltidsupplevelser för gästerna och berättade om hur viktigt han anser att närproducerat är. Att kunna skörda så nära inpå konsumtion som möjligt påverkar både smakens intensitet, fräschören och det estetiska utseendet på råvaran. Ju kortare transport desto bättre råvara.
Andra som medverkade under dagen var professorn Lena Mossberg som föreläste om hur man gör en måltidsupplevelse. Hennes forskning är inriktad på konsumentens upplevelser och appliceras på hotell, restaurang och inom turism. Sven Erik Larsson är företagsrådgivare och har arbetat med utveckling av lokal mat i mer än 10 år. Han talade om vad lokal mat och dryck är samt frågan om hur norra Småland smakar. Projektledaren för måltidsturism på Visit Sweden, Jens Heed, tog upp ämnet måltidens betydelse för reseupplevelsen och belyste måltidsturismen ur flera viktiga vinklar.
”Norra Småland har många spännande smaker, starka traditioner i mathantverk och innovativa entreprenörer. En ypperlig kombination för vår regions potential att bli en attraktiv måltidsdestination.” Avslutade Helene Berg.
Måltiden blir viktigare för resenären
Resenärer med särskilt intresse för mat och dryck har blivit fler med åren och det gör att utvecklingen av måltidsupplevelser och lokal matproduktion har blivit ett hett utbildningsområde. Det gynnar inte bara turismen i landet utan också företag som satsar på egenproducerat och arbetar för en hållbar miljö.
Kunskapsdagen var en del av Smålands Turism och Visit Sweden satsning på utvecklingsarbetet som sker i Sverige. Sverige satsar nämligen stort på att få svenska måltidsupplevelser att bli en av de främsta reseanledningarna för internationella besökare. Potentialen är stor, men för att på sikt lyckas behövs det kunskap, kreativitet och självklart goda exempel av människor som brinner för att skapa autentiska måltidsupplevelser.
Här kan du läsa mer om måltidsturism
- Text: Isa Mörk
- Foto: Smålands Turism
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
Ett svar till “Autentiska måltidsupplevelser blir viktigare för besökare”
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik från Tillväxtverket/SCB visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan när det gälle...
-
-
Gästbloggare
-
Intressant