-
Autentiska måltidsupplevelser blir viktigare för besökare
Hur smakar en plats? Vad är möjligheterna för framtida måltidsupplevelser? Intresset för lokalproducerad mat och platsbundna smaker har vuxit genom åren och måltidsupplevelser väntas bli ett mer attraktivt ämne i framtiden.
En inspirerande kunskapsdag
Smålands Turism bjöd på en fullspäckad kunskapsdag tisdagen 5 Juni där kunniga föreläsare talade om bland annat efterfrågan, utvecklingspotentialen och möjligheter för måltidsupplevelser. Syftet med dagen var att inspirera till en utvecklad livsmedelsproduktion men också att kunna hitta ett svar på hur besökare bäst upplever en plats när det kommer till smaker.
”Numera är det inte bara våra grannländer som kommer hit för att upptäcka och njuta av god och mat och dryck, utan även långväga gäster. Det ryktet ger oss möjlighet att locka till oss nya målgrupper och att stärka den lokala ekonomin när besökare stannar längre och spenderar mera.” Sa Helene Berg, VD för Smålands Turism.
Kunskapsdagen genomfördes i vackra Äppledalen där folk har odlat frukt och bär i generationer. Vätterns gynnsamma inverkan på klimatet samt de bördiga odlingsmarkerna har stimulerat företagarandan i området. Både Rudenstams och Vista Kulle är exempel på äppelodlare som producerar lokala produkter i Äppledalen. Båda företagen var med under kunskapsdagen och försökte tillsammans med gästerna komma underfund med vad som smakar Äppledalen.
Medverkade experter
Närproducerade råvaror är något som kocken Paul Svensson bryr sig mycket om. Vanligtvis driver han sin restaurang på Fotografiska museet, men på kunskapsdagen så föreläste han om hållbar måltidsnjutning. Genom att använda säsongens råvaror, såsom syrad gurka och gråärtor från norra Småland, komponerade han måltidsupplevelser för gästerna och berättade om hur viktigt han anser att närproducerat är. Att kunna skörda så nära inpå konsumtion som möjligt påverkar både smakens intensitet, fräschören och det estetiska utseendet på råvaran. Ju kortare transport desto bättre råvara.
Andra som medverkade under dagen var professorn Lena Mossberg som föreläste om hur man gör en måltidsupplevelse. Hennes forskning är inriktad på konsumentens upplevelser och appliceras på hotell, restaurang och inom turism. Sven Erik Larsson är företagsrådgivare och har arbetat med utveckling av lokal mat i mer än 10 år. Han talade om vad lokal mat och dryck är samt frågan om hur norra Småland smakar. Projektledaren för måltidsturism på Visit Sweden, Jens Heed, tog upp ämnet måltidens betydelse för reseupplevelsen och belyste måltidsturismen ur flera viktiga vinklar.
”Norra Småland har många spännande smaker, starka traditioner i mathantverk och innovativa entreprenörer. En ypperlig kombination för vår regions potential att bli en attraktiv måltidsdestination.” Avslutade Helene Berg.
Måltiden blir viktigare för resenären
Resenärer med särskilt intresse för mat och dryck har blivit fler med åren och det gör att utvecklingen av måltidsupplevelser och lokal matproduktion har blivit ett hett utbildningsområde. Det gynnar inte bara turismen i landet utan också företag som satsar på egenproducerat och arbetar för en hållbar miljö.
Kunskapsdagen var en del av Smålands Turism och Visit Sweden satsning på utvecklingsarbetet som sker i Sverige. Sverige satsar nämligen stort på att få svenska måltidsupplevelser att bli en av de främsta reseanledningarna för internationella besökare. Potentialen är stor, men för att på sikt lyckas behövs det kunskap, kreativitet och självklart goda exempel av människor som brinner för att skapa autentiska måltidsupplevelser.
Här kan du läsa mer om måltidsturism
- Text: Isa Mörk
- Foto: Smålands Turism
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 syns det att exportvärdet för Resor överstiger export av exempelvis järn eller malm.
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan den 24–29 juni i Norrköping. Alla är välkomna till folkfesten.
-
Visita – Kent vände hotellmarknaden i mars
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i mars med drygt 3 procent jämfört med samma månad förra året, enligt data från Visita.
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar meddelar att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har startat. Totalt skapas 11 hektar ny pistyta.
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen
-
Smaka på Västsverige – Lantbruket i Centrum utökar med område
Den 15–16 maj samlas lantbruksbranschen i Lidköping för Lantbruket i Centrum 2025. Årets mässa utökas med ett nytt område.
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Växjö brukar kallas för den lilla världsstaden. Nu vill de förbättra platsen för sina besökare. Växjö & Co söker en destinationsutvecklare.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
Mest under Destination, Möten och Event, Museer och Utställningar samt Mat & Dryck
-
Visit Sweden – hit vill utländska turister helst resa i Sverige
Visit Swedens målgruppsanalys av potentiella Sverigebesökare visar vilka delar av landet utländska turister helst vill besöka.
-
Hotel Tylösand och SAS i nytt samarbete – lanserar spapaket
Hotel Tylösand går nu samman med SAS för att lansera "Tylösand Takeoff". Ett komplett spapaket med flyg, transfer och övernattning.
Ett svar till “Autentiska måltidsupplevelser blir viktigare för besökare”
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Katrineholm söker efter en driven turismansvarig
Katrineholm är den lilla platsen som gör ett stort avtryck. Det ligger drygt en timme från Stockholm, och har ett...
-
Gårdsförsäljning – Stärk synligheten digitalt som dryckesproducent
Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen so...
-
SkiStar – nytt avtal med easyJet skapar fortsatt internationell tillväxt
Lågprisflygbolaget easyJet stärker sin närvaro i Skandinavien och lanserar två nya direktlinjer från Storbritanni...
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – mars 2025
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och ...
-
-
Gästbloggare
-
Intressant