-
Besöksmålet som växer fram genom samarbeten
Kristinehamns kommun har fattat beslut om att fortsätta utvecklingen av ett besöksmål vid Gustafsviks herrgård. Kommunen har märkt av ett stort intresse för Gustafsvik och en ökning av antalet besökare till platsen under hela förra året. Det kan fortfarande ha viss bäring på uppmärksamheten efter ”Sommar med Ernst” 2016. Men är också ett resultat av hur mar har arbetat vidare med Gustafsvik med flera välbesökta evenemang och aktörer involverade.
Turismen i Kristinehamn växer kraftigt. År 2017 slog man rekord i antalet kommersiella gästnätter, över 100.000 enligt SCBs mätningar. För att hålla i den positiva utvecklingen krävs både privata och offentliga investeringar.
Besöksmål skapar förutsättningar för tillväxt
Med investeringen på Gustafsvik skapar man förutsättningar för tillväxt i besöksnäringen. De medel som avsatts ska rusta platsen och framförallt användas till att restaurera den östra flygeln som idag är i dåligt skick. Ett trädgårdsprojekt för att utveckla den vackra natur- och kulturmiljön ligger också i pipen.
”- Nu kan vi se starten på en spännande utveckling på Gustafsvik”, tror Ulrika Ganterud Evermark, turistchef i Kristinehamns kommun. Hon fortsätter: ”- Det är ett kulturhistoriskt värdefullt område och jag är glad att politikerna vill satsa på en utveckling som vi tror ligger helt rätt i tiden utifrån besöksnäringsperspektiv. Det handlar om mat, trädgård, kulturarv och inte minst friluftsliv som blir allt starkare reseanledningar. Att Gustafsviks herrgårdsmiljö dessutom är lokaliserat precis vid Vänerns strand och några hundra meter från E18 gör platsen än mer attraktiv”.
Samarbete mellan kommun och företag
En förutsättning för beslutet var att det finns ett intresse från näringen. Kristinehamns kommun har sökt entreprenörer som vill driva verksamhet vid Gustafsvik. Men för en aktör innebär det en stor uppgift att starta upp ett nytt besöksmål. Även om flera intressenter hört av sig har diskussionerna landat i att kommunen och företagen behöver ta ett gemensamt ansvar för utvecklingen. Med två företag som båda uttryckt en stark vilja och ambition kring Gustafsvik, kände kommunen ändå att man har tillräckligt på fötterna för att gå vidare.
Nissebo Trädgård har en idé om att utveckla trädgårds- och odlingsverksamhet på herrgårdsområdet. Sockerslottet Ab vill driva café och servering med lokalproducerade produkter. Och det finns fler aktörer som kan bidra till verksamheterna på platsen. Lekaresällskapet planerar till exempel för den populära sommarteatern, i år Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”. Den teatern skulle passa utmärkt i Gustafsviksmiljön.
Samlar aktörerna
Turismenheten har en samordnande roll och fortsätter tillsammans med fastighetsavdelningen dialogen med företagen. De kommer att samla aktörer som vill bidra till utvecklingen av Gustafsvik under våren. Det är viktigt att ta vara på engagemanget från fler till exempel Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Österviks kapell som ju är nära kopplat till Gustafsvik. Efter det hoppas kommunen kunna presentera mer konkret vad som sker vid Gustafsvik redan till sommaren och under resten av året.
Källa: Kristinehamns kommun
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: TV4
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
I denna artikel från Mittuniversitetet kan ni läsa mer om hur de gör. Forskare vid Etour Research Centre på M...
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
-
Gästbloggare
-