-
Besöksnäringens behov tas med när förstudie ser över kollektivtrafiken
Den 9 januari 2020 var tjänstemän från Sjöbo och Tomelilla kommun på Transportforum i Linköping och presenterade förstudien ”Framtidens kollektivtrafik på landsbygden” tillsammans med konsult från Tyréns. Rapporten kan bidra till att förbättra kollektivtrafiken i landsbygden.
Förstudien har tagits fram i ett samarbete mellan de båda kommunerna och syftar till att belysa utmaningar med kollektivtrafik på landsbygden. Men även att beskriva utvecklingsområden och innovativa lösningar.
Äntligen tas även besöksnäringens behov med. Förstudien syftar bland annat till att kartlägga behovet av kollektivtrafik på landsbygden för olika besöksmål.
Landsbygden har sämre förutsättningar i nuläget
Landsbygden har sämre förutsättningar med nuvarande system. Den regionala kollektivtrafiken är uppbyggd för att i första hand tillgodose resenärernas behov av arbetspendling. Vid besparingskrav dras de turer och hållplatser in som används minst.
Konsekvensen blir att resandet kollektivt på landsbygden minskar ytterligare, vilket kan leda till att bilen till slut blir det enda transportmedlet. En utveckling som är dålig för miljön men som, enligt förstudien, också riskerar att bli negativt ur ett jämställdhets- och tillgänglighetsperspektiv samt för möjligheten till social integration.
Vill dela perspektiv med olika aktörer
Kollektivtrafiken är en viktig landsbygdsfråga som behöver ses ur hållbarhetsperspektivets alla tre dimensioner. I syfte att uppnå balans mellan ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet för att säkerställa en levande landsbygd.
”Med förstudien så vill vi lyfta frågan om vikten av fungerande kollektivtrafik även på landsbygden och sätta det på agendan. Målet är även att dela erfarenheter och perspektiv med andra aktörer och skapa förutsättningar för partnerskap och samverkan med start i pilotprojekt.” Berättar Frida Tiberini, EU-samordnare i Sjöbo och Tomelilla kommun, projektledare för förstudien.
Komplement till kollektivtrafik
Visionen om en kollektivtrafik för alla, kan enligt förstudien, bli möjlig genom att tillvara teknik, ökad digitalisering och utvecklingen mot delningsekonomi. På så sätt kan alternativa former av kollektivtrafik möjliggöras.
I rapporten har olika former av utvecklingsområden studerats för kollektivtrafiken i framtiden. Utifrån erfarenheter från genomförda studier och projekt görs följande reflektioner kring potentiella pilotprojekt:
◆ Förutsättningarna för självkörande kollektivtrafik på landsbygden är goda men tester behöver genomföras för att utveckla och anpassa tekniken efter landsbygdens förutsättningar.
◆ Anropsstyrd kollektivtrafik har potential men kräver teknikutveckling samt systematisk och målinriktad marknadsföring.
◆ Samåkning kan skapa sociala värden men kräver en kritisk massa. Samåkningsprojekt kan initieras genom informationsinsatser och kampanjer.
◆ Kartläggning av besöksmålens behov av kollektivtrafik och utveckling av nya mobilitetstjänster kan främja bilfria fritidsresor och turism. Det kan i sin tur ge en levande landsbygd både genom ett ökat antal besökare och bättre förutsättningar för rekrytering av personal till besöksmålen. Även arbetsplatser på landsbygden som inte är besöksmål bör beaktas.
◆ Samordning av samhällsbetalda resor kräver samverkan, engagemang och vilja att ändra befintligt system.
◆ Kombinera flera mobilitetstjänster på samma ort för att skapa ett reellt alternativ till bilen. Genom att utgå från människors totala mobilitetsbehov på en plats kan flera passande resetjänster skräddarsydda för den specifika platsen utvecklas, testas och utvärderas i ett Living Lab.Pilotprojekt och mer information
Slutsatserna i rapporten ligger till grund för att identifiera potentiella utvecklingsområden. Med målet att förbereda för en eller flera ansökningar om medel till pilotprojekt som leder till att etablera en mer tillgänglig kollektivtrafik på landsbygden i Sjöbo och Tomelilla kommun.
Grundläggande förutsättningarna för ett lyckat pilotprojekt är bred samverkan mellan berörda aktörer. Samt viljan att skapa något nytt som förbättrar, förstärker och kompletterar det befintliga kollektivtrafiksystemet.
Du hittar mer information och kan även ta del av förstudien här. Förstudien är gjord med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
- Text: Sjöbo kommun
- Foto: Sjöbo kommun
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
Den 24 juni kom nyheten att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterierna för att bli ett Certifierat Hållbart Evenemang av Greentime.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
-
Gästbloggare
-