-
BRA anpassar verksamheten utifrån ökade kostnadskrav och efterfrågan
Inrikesflygbolaget BRA ser över och anpassar sin verksamhet för att möta de ökade kostnadskraven som hela inrikesflygbranschen ställs inför i och med nya flygskatten, svenska kronans tappade värde mot euro och dollar, ökade bränslepriser, ökade start- och landningsavgifter samt stigande priser för utsläppsrätter inom EU ETS.
”Det är en utmanande omvärld vi verkar i och vi anpassar oss. Vi har en bra plan och agerar kontrollerat för att stå starka både på kort och lång sikt.” Säger Christian Clemens, VD för inrikesflygbolaget BRA.
BRA planerar att utöka samarbetet med ytterligare sju av de 17 flygplatser som trafikeras i Sverige. Detta innebär att personlig service, till exempel lokal check-in som BRA gjort i egen regi fram till nu, från och med oktober/november ska skötas av flygplatsens egen personal – på samma sätt som hos andra flygbolag. Redan idag görs detta på fem av BRAs flygplatsdestinationer. De flygplatser som nu omfattas av planerna är Ronneby, Kalmar, Växjö, Halmstad, Sundsvall, Östersund och Umeå. Förändringarna berör 40 heltidsanställda och knappt 30 timtidsanställda på själva flygplatserna av bolagets totalt 1200 medarbetare.
Ökade externa kostnader
BRA anpassar sin flygtrafik mellan Umeå och Bromma och minskar antalet dagliga avgångar från 6-7 till fyra i vardera riktningen. Ett jetflyg med 112 stolar sätts in på den mest attraktiva dagliga avgången för att öka kapaciteten då efterfrågan är som störst.
Samtidigt startar BRA i höst tre nya flyglinjer: Jönköping-Bromma, Kristianstad-Bromma och Sundsvall-Göteborg som bolaget ser är lönsamma och som kompletterar redan existerande flyglinjer.
Anledningen till utvecklingen är framförallt ökade externa kostnader, som inga bolag styr över, men måste anpassa sig till: nya flygskatten, svenska kronans tappade värde mot euro och dollar, ökade bränslepriser, ökade start- och landningsavgifter och stigande priser för utsläppsrätter inom EU ETS. Totalt beräknas BRAs externa kostnader öka med cirka 220 miljoner kronor under 2018 jämfört med 2017. Cirka 150 miljoner kan härledas till den nya flygskatten.
Samtidigt som flygskattens effekter nu börjar märkas genom framförallt minskat privat inrikesflygande, där varje tur och returresa inom Sverige blivit 126 kronor dyrare, samtidigt som Kanarieöflygresan blivit 60 kronor dyrare, har svenska kronan tappat i värde mot dollar och euro.
”Ökade valutakostnader slår hårt mot ett bolag som oss, med alla intäkter i svenska kronor och kostnader för bränsle, flygplansunderhåll och hyra av flygplan i utländsk valuta.” Fortsätter Christian Clemens.
Nya möjligheter lanserade under året
Under våren lanserade BRA som första flygbolag i världen möjlighet för alla resenärer att förhandsboka sin flygresa med biobränsle, något som kommer att utvecklas under hösten. Under sommaren infördes ett nytt, internt sätt att planera flygtrafiken på som redan ger stabil regularitet. 99,7 procent av flygen gick i sommar som de skulle till följd av den nya planeringen. Under hösten lanserar bolaget BRA Bank för sina resenärer vilket, tillsammans med flera andra aktiviteter, ska göra bokning och resa smidigare och enklare.
Idag flyger BRA till flest orter av alla inrikesflygbolag. Nätverket av orter är viktigt för både regionerna och BRA som flygbolag, eftersom många resenärer väljer att flyga vidare inom nätverket, där Bromma är navet.
- Text: BRA
- Foto: Jonas Borg
-
Modernisering av hotellets teknik – framtiden för gästfrihet
Med system som Atomize och Mews skapar man förutsättningar för både lönsamhet och bra gästupplevelser
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 45 2024
Mest i kategorierna Destination, Evenemang, Hållbarhet och Konstateranden, beslut och rapporter
-
Scandic Hotels Group betalar tillbaka skatteskuld i förtid
Scandic Hotels Group har under oktober 2024 förtidsbetalat sin utestående skatteskuld om 631 MSEK till Skatteverket.
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Stöten i Sälen & Ramundberget
Sveriges anläggningar i fjällen förbereder sig inför en ny vintersäsong. Här ser ni vad Stöten i Sälen och Ramundberget kommer erbjuda.
-
Satsning på naturturism i Jönköping ger resultat
Jönköping arbetar för att skapa förutsättningar för naturturism. Lokala företagare knyter kontakter och paketerar gemensamma upplevelser.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – oktober 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på preliminär data. Oktober blev en stabil höstmånad.
-
Världsunik vandringsled i Stockholms skärgård invigd
Nu invigs Stockholm Archipelago Trail, en ny vandringsled genom Stockholms skärgård. Den skapar möjligheter för lokal utveckling och turism.
-
Eldsjälar prisades under Värmlands Besöksnäringsdagar
Under Värmlands Besöksnäringsdagar i Sunne den 7-8 november hyllades flera pristagare inom den värmländska besöksnäringen.
-
Evenemangstratten – ett verktyg för att bedöma värdet av evenemang
Destinationsbolagen Läckö-Kinnekulle och Next Skövde står bakom ett innovativt bedömningsverktyg, Evenemangstratten.
-
Nytt samarbete ska stärka Helsingborg som filmstad
Helsingborg och Film i Skåne ingår i ett samarbete som ska stärka staden som inspelningsplats och bidra till lokal talangutveckling.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 44 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang o...
-
Sveriges Bussföretag – turismen syns nästan aldrig i infrastrukturplaneringen
Turismen och besöksnäringen har de senaste 25 åren varit en av Sveriges snabbast växande näringar. De bygger defi...
-
Världsunik vandringsled i Stockholms skärgård invigd
Nu invigs Stockholm Archipelago Trail – en ny vandringsled genom Stockholms skärgård. Den ska fö...
-
Evenemangstratten – ett verktyg för att bedöma värdet av evenemang
Destinationsbolagen Läckö-Kinnekulle och Next Skövde står bakom ett innovativt ...
-
-
Gästbloggare
-