-
Camp Ripan – Binder ihop två högsäsonger
Familjen Lind på Camp Ripan i Kiruna har lyckats med något ovanligt. De har satsat på en ”hopplös” säsong och vänt den till succé. Nu vallfärdar utländska besökare i mörkaste midvinter till en stugby norr om polcirkeln.
Familjen har arbetat strategiskt
I början av 2000-talet hade Icehotel och olika vinteräventyr redan börjat attrahera den globala resenären. För Camp Ripans del handlade det om att anpassa verksamheten och anläggningen till den nya kundgruppen. Familjen Lind som äger verksamheten har jobbat strategiskt mot utlandsmarknaden i samarbete med Visit Sweden, Kiruna Lappland samt andra enskilda turistföretag i Kiruna.
”Vi har också rent fysiskt varit ute och sålt på den brittiska, tyska och japanska marknaden, både på mässor och rundresor till turoperatörer.” Säger Frida Lind-Oja, marknadschef på Camp Ripan.
Anläggningen byter lite skepnad under året
När Monica och Ove Lind köpte anläggningen 2002 hade den 90 stugor, sju anställda och en omsättning på cirka 7 miljoner kronor. 15 år senare har den fortfarande 90 stugor, men 49 helårsanställda och en omsättning på 52 miljoner kronor. Nu har sonen Dennis Lind tagit över som VD och dottern Frida Lind-Oja är marknadschefen. Vägen till dagens läge för campingen har inneburit hårt arbete och stora investeringar.
I början hade företaget lite av ett identitetsproblem: var det en campingplats och stugby, eller ett hotell med rum som var stugor? Familjen beslutade sig för att vara båda delarna, och låta anläggningen byta lite skepnad under året. De lägger ner extra tid och energi på att knyta ihop sommar- och vintersäsongen under hösten.
”När familjen tog över fanns det bara sommarsäsong, men våra föräldrar såg potentialen i vintern.” säger Dennis Lind, VD.
”Vi bestämde oss för att gräva där vi står och se till att gästerna får med sig en bit av Kiruna. Vår röda tråd är de tre kulturerna i Kiruna: Samekulturen, rallarkulturen och den tornedalska kulturen. Allt utgår från det, från material och mat till aktiviteter.” Säger Frida.
- Text: SCR & Isa Mörk
- Foto: Pär Bäckström
-
Nöjdhetsrekord för evenemanget O-Ringen i Jönköping
O-Ringen som arrangerades juli 2025 i Jönköping var en succé. Besöksundersökningen som gjordes efter visar att deltagarna var mycket nöjda.
-
Spritmuseum – svenskt vin och cider i en smakrik utställning
Spritmuseum samlar 15 svenska dryckesproducenter i en utställning. Besökare får chansen att smaka på deras hantverksprodukter.
-
Kraftig satsning på regionala flygplatser stärker Sverige
Regeringen föreslår att anslaget till icke-statliga regionala flygplatser höjs kraftigt i budgeten 2026. Ett välkommet besked.
-
På gång hos Naturturismföretagen
Med utbildningar, projekt och nätverk fortsätter Naturturismföretagen arbeta för att lyfta branschens roll som motor för hållbar utveckling.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 -25
Mest under Destination, Boende och Evenemang
-
Hållbarhet i besöksnäringen – Något för dig? Anmäl dig till BarCamp 2025
Den 6–7 oktober 2025 bjuder Nätverket Hållbar Besöksnäring och Visit Hornborgasjön in till en inspirerande icke-konferens i närheten av Skövde
-
Regeringskansliet – företagarpaket för fler jobb i Sverige
I budgetpropositionen för 2026 lägger samarbetspartierna fram ett företagarpaket som bland annat sänker kostnaderna för att anställa unga.
-
Hösten i Umeå bjuder på storslagna kulturupplevelser
Umeå bjuder in till en tid fylld av kulturupplevelser. Här är åtta höjdpunkter som garanterat sätter färg på höstmörkret.
-
Liseberg firar 10 år med Halloween – större och läskigare utbud
I år firar Liseberg tio år sedan parken öppnade grindarna till Halloween. Inför höstens säsong väntar två nya skräckområden.
-
AI i praktiken – ny undersökning om hur ny teknik stöttar turismorganisationer
ETC har publicerat resultaten från sin europeiska studie om användningen av AI inom turistorganisationer. Rapporten har tagits fram av Kairos Future.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Liseberg firar 10 år med Halloween – större och läskigare utbud
I år firar Liseberg ett skrämmande jubileum. Det är nämligen tio år sedan nöjesparken för första gången öppnade g...
-
Göteborg satsar på gastronomi – premiär för matfestivalen Food Fest
Tio dagar av smakäventyr startar nu på fredag: från spårvagnsluncher och permakultur-workshops till matpromenader...
-
Visit Sweden lanserar nationellt API för svensk besöksnäring
Idag lanserar Visit Sweden ett nationellt API, Application Programming Interface, som en av de f...
-
AI i praktiken – ny undersökning om hur ny teknik stöttar turismorganisationer
Den snabba utvecklingen av ny teknik omformar branscher över hela världen, inklusive turismsektorn. European Trav...
-
-
Gästbloggare
-