-
Debatt: SJ och flyget – måste det vara ett motsatsförhållande?
Nu har det hänt igen. SJ lanserar en kampanj där flyget framställs som ett problem. Denna gång även med en rapport från KTH som ammunition. När ett statligt bolag använder skattefinansierad marknadsföring för att svartmåla ett annat trafikslag, väcks viktiga frågor – inte bara om etik, utan också om samhällsansvar, långsiktig hållbarhet och statens roll som ägare. Det är även överraskande att dyrbar forskartid läggs på att slå mot ett trafikslag.
Besöksnäringen behöver fungerande transporter
Det här handlar inte bara om transportpolitik. Det är i allra högsta grad en fråga för svensk turism. Sverige är ett stort och glest befolkat land. En konkurrenskraftig besöksnäring förutsätter fungerande transporter – inte bara till våra större städer, utan också till fjällen, skärgården och landsbygden. Den internationella gästen som landar på Arlanda, Kastrup eller Landvetter måste kunna resa vidare till Jokkmokk, Gotland eller Åre. I många fall är flyget den enda rimliga lösningen, särskilt under vinterhalvåret eller vid kortare vistelser.
Dessutom borde det vara i hela samhällets intresse att människor kan kombinera trafikslag för att få resan att fungera utifrån sina egna behov – att exempelvis resa ut med flyg och hem med tåg, eller tvärtom. En modern reseplanering måste ta hänsyn till både tid, ekonomi och tillgängliga alternativ. Ju fler valmöjligheter som fungerar sömlöst ihop, desto starkare blir turismen.
Samspel skapar goda förutsättningar för besöksnäringen
När SJ – ett statligt ägt bolag – väljer att framställa flyget som en motståndare snarare än en samarbetspartner, riskerar det att skada hela reseekosystemet. Turismen bygger på samspel: flyg, tåg, buss, hyrbil och färja behöver länkas samman i smidiga kedjor. När ett trafikslag ställs utanför, påverkas hela kedjan – inklusive hotell, restauranger och upplevelseaktörer.
Att SJ lyfter tågets hållbarhetsfördelar är både förståeligt och välkommet. Men att positionera sig genom att sänka andra delar av transportsystemet är något helt annat. Särskilt när det görs av ett bolag som förvaltar offentliga resurser.
Staten har tydliga riktlinjer för sitt ägande. Statliga bolag ska agera affärsmässigt, hållbart och i linje med det breda samhällsintresset. En reklamkampanj som underminerar ett transportslag där många privata aktörer verkar, och som är centralt för svensk besöksnäring, är svår att förena med dessa principer.
Flyget ställer om och blir allt mer klimatsmart
Dagens flygsektor är mitt uppe i en omställning. Energieffektivare flygplan, hållbara bränslen, elektrifiering och modern infrastruktur gör flyget alltmer relevant i ett klimatsmart resande. Inrikesflyget har dessutom en nyckelroll i att hålla samman landet – både för affärer, offentliga tjänster och inte minst turism.
Att reducera denna utveckling till förenklade reklambudskap riskerar att skapa onödiga motsättningar. Det gynnar varken miljön, resenären eller den regionala utvecklingen.
Turismens framtid i Sverige hänger på att hela transportsystemet fungerar i samklang. Det är hög tid att statliga aktörer bidrar till samverkan snarare än splittring. Att förbättra sin egen produkt är alltid rätt väg. Att attackera andra hör däremot inte hemma i ett modernt, hållbart och långsiktigt transportsystem.
Transportsverige behöver allianser – inte barriärer.
Fredrik Kämpfe
Branschchef Flyg, TransportföretagenHär kan du läsa mer om flyg på Turismnytt
- Text: Fredrik Kämpfe
- Foto: Transportföretagen
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
-
Gästbloggare
-