-
Det bästa julbordet till sjöss
Många passar på att ta en kortare kryssning för att ta paus i julstressen och äta julbord. Men vilket rederi har det bästa julbordet?
Det vet Tidningen Allt om Resor – som har smakat och korat vinnarna.
Eckerölinjen – billigast
För 280 kronor kan resenären få både busstransfer, julbord och resa hos Eckerölinjen.Resan tar 4,5 timmar tur och retur och går mellan Grisslehamn och Åland.
I fartygsrestaurangen Bornholm serveras ett klassiskt svenskt julbord med julskinka, inlagd sill, Janssons frestelse, lutfisk och köttbullar. Men det finns också finska delikatesser som morots- och kålrotslåda. På dessertbordet hittar man glöggkokta päron, knäck och kanelmandlar.
Rederiet tar sina råvaror från lokala producenter i Roslagen och på Åland så långt det är möjligt.
Birka Cruises – julshow
Birkas gäster kan njuta av nio sorters sill, lax, strömming, skinka, lutfisk, lammkorv och Janssons. Varje år presenteras nyheter och i år bjuds det på vargtasspaté och kanelfläsk. På dessertbordet finns ostkaka med hjortronsås, ris á la malta och tiramisu med pepparkakssmak. På godisbordet står bland annat knäck, ischoklad och brända mandlar.Före och efter julbordet bjuds det på julshow med gästartister.
Birka Cruises går mellan Stockholm och Mariehamn under en 22 timmars kryssning.
Kryssning: 22 timmar utan stopp med avgång klockan 18 från Stockholm. Julbordet serveras dagligen till 22 december.
Priset för kryssning och julbord är från 425 kronor.
Viking Line – prisbelönt kock
Serverar julbord med inslag från Sverige och Finland signerat den prisbelönte kocken Michael Björklund. Det är fokus på traditionella rätter som inlagd strömming och julfisk. Från Finland kommer olika lådor med potatislådan i spetsen.Kryssningarna går från Stockholm till Åland, Åbo eller Helsingfors med restider på 11 timmar-40 timmar. Priserna ligger från 311 kronor och uppåt.
TallinkSilja – blandade matinslag
Rederiet serverar ett julbord med inslag från Sverige, Finland och Estland. Traditionella rätter som julskinka, sillar, strömmingar och laxar, Janssons, köttbullar och julkorv serveras. Men också svampsallad, blinier och rökt siklöja. För vegetarianer finns tofu, linser och avokado.Kryssningarna utgår från Stockholm till Åland, Åbo, Helsingfors , Tallinn och Riga. Resorna tar mellan 11 och 40 timmar.
Priserna börjar från 288 kronor.
Stena Line – Santa Line
Rederiet Stena Line döper varje år om sig till Santa Line.
Här är julbordet i mindre fokus än hos rederierna i Stockholm.
På julbordet hittar man traditionella rätter som sill, skinka och köttbullar.
Kryssningarna går från Göteborg till Frederikshavn och Kiel, Trelleborg–Sassnitz och Karlskrona–Gdynia.
På turen till Frederikshavn ingår en middagsshos på partyturen.
Priserna börjar på 428 kronor.
Läs också artiklarna:
Rederi fortsätter att kryssa till Höga kusten
Källa: Allt om resor
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Anders Jansson
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 45 -25
Mest under Destination, Konstateranden, beslut och rapporter samt Utmärkelser och initiativ
-
Nominerade till Grand Travel Award Ekoturismpriset 2026
Grand Travel Award Ekoturismpriset delas ut årligen till ett svenskt företag. Naturturismföretagen presenterar de tre nominerade.
-
Louise Bjurenvall ny Kommersiell chef på Resize Design
Resize Design som är specialiserade på unika inredningslösningar för hotell-/hospitalitysektorn har anställt Louise Bjurenvall
-
Debattartikel: Vi är eniga – här är satsningarna som stärker hela Sverige
En stor grupp politiker och representanter för näringslivet i Värmland kräver stärkt infrastruktur till, från och genom Värmland i en debattartikel
-
Stena Line köper Wasaline – säkerställer trafiken mellan Vasa och Umeå
Stena Line flyttar fram sina positioner i Östersjön genom att förvärva Wasaline och ta över driften av färjelinjen mellan Vasa och Umeå.
-
Business Region Gotland – ny samlad struktur för plats-, näringslivs- och destinationsutveckling på Gotland
Ett viktigt beslut för Gotlands framtid
-
1 800 artiklar i 70 länder – Visit Swedens globala marknadsföring erövrar världen (igen)
Världens rese- och turismbransch har verkligen uppmärksammat Visit Swedens marknadsföring av Sverige som besöksland för bättre hälsa och välmående
-
Borgviks Gård vinner Värmlands Turismpris 2026
Visit Värmland har utsett Borgviks Gård till vinnare av Värmlands Turismpris 2026 och Syrén Gastronomi till Årets Uppstickare 2025
-
Svensk Camping visar vägen med QualCamp – kvalitet, hållbarhet och innovation i fokus
En kvalitetsstämpel och ett gemensamt språk mot marknaden som visar att camping är en professionell bransch att räkna med
-
Jonas Siljhammar slutar som VD för Visita i sommar
Slutar efter åtta år men sitter kvar på posten fram till sommaren 2026
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 44 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Transport, In...
-
Säfsen satsar och investerar 80 miljoner i framtidens destination
Säfsen Resort i Fredriksberg i södra Dalarna genomför just nu sin största satsning någonsin. Tot...
-
+Katrineholm tar över det regionala uppdraget med Visit Sörmland
Nu står det klart att det blir näringslivs- och destinationsbolaget +Katrineholm som tar över ar...
-
Sveriges Bussföretag larmar om risk för akut bussförarbrist
Bussförarbristen riskerar att förvärras mer än tidigare befarat. Var tredje förare är idag över 60 år, samtidigt ...
-
-
Gästbloggare
-