-
Veckans profil
Lena Stävmo, Utvecklingsstrateg Länsstyrelsen i Blekinge län
Hej Lena, vem är du?
Jag är en nyfiken och positiv tjej på 50+ som ursprungligen kommer från Blekinge men som bott större delen av mitt liv i Göteborg och de senaste sex åren i Småland. Jag är gift med Rolf (en bohuslänning) och har två döttrar på 24 och 28 år som numera är utflugna hemifrån. Har en bakgrund inom resebranschen där jag jobbat som resebyråchef både inom privatsidan och med affärssegmentet. Jag har arbetat många år inom Ticket, American Express och Resia koncernen. I den sistnämnda arbetade jag med affärsutveckling för hela koncernen och ansvarade för ett stort projekt där vi var kravställare, upphandlare och genomförde byte av affärssystem på då 49 enheter i landet samtidigt som vi byggde upp en ny supportfunktion centralt.Efter det blev jag ansvarig för flyglinjeutbudet på Göteborg Landvetter Airport under ett antal år och där var min främsta uppgift att arbeta för att få fler flyglinjer inom både charter, reguljärtrafiken och fraktsidan. De var också där jag via mina nätverk kom i kontakt med besöksnäringen via Göteborg & Co där vi tillsammans tog fram strategier för hur vi skulle få inkommande besökare från olika länder via GOT. Därför blev det intressant att söka jobbet som VD för Destination Småland när det dök upp, vilket varit fantastiskt roligt och utvecklande. Flytten till Blekinge hade personliga orsaker och jag är glad att det dök upp ett så intressant jobb som utvecklingsstrateg på Länsstyrelsen i Blekinge vilket gjorde förändringen lättare.
På fritiden ägnar jag mig åt att förbereda bygget av vårt nya hus på Sturkö i Blekinge skärgård, ägnar timmar i trädgården, paddlar kajak, cykelsemester på Sydostleden, löptränar och går på bio (är inbiten cineast och filmvetare).
Vad är Länsstyrelsens uppgift i samhället?
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och arbetar brett med många olika frågor inom skilda områden som miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske, landsbygdsutveckling och regional tillväxt.Som en del i arbetet med att skapa hållbar tillväxt i länet har Länsstyrelsen möjlighet att finansiera både direkta insatser i enskilda företag och mer generella insatser i form av projektstöd.
Många av de projekt vi stödjer handlar om utveckling av besöksmål eller kan vara stöd till företag inom den branschen. Ibland kan det handla investeringar och i många fall även om marknadsaktiviteter kopplade till besöksnäringen.Vi arbetar tätt tillsammans med region Blekinge och följer den regionala strategin som finns framtagen i länet där attraktivitet och besöksnäring har en stor roll.
Hur blir man utvecklingsstrateg?
Haha, ja det var en bra fråga! Jag tror det är en sammantagen bild av att vilja arbeta med strategiska frågor, ha förmågan att se helheten och konstant vara nyfiken på att hitta lösningar för att komma framåt. Sedan bör man ha med sig erfarenhet inom många olika områden och kompetens/utbildning som är relevant för det man gör.Jag har förutom min IHM-utbildning inom ekonomi och verksamhetsstyrning kontinuerligt fortsatt att utbilda mig och har vid sidan av jobbet läst olika distanskurser och program på universitetet. Det har handlat om allt ifrån turismutveckling, platsen som produkt, upplevelseproduktion till strategisk kommunikation i sociala medier och nu läser jag statsvetenskap vilket är jätteintressant! Det ligger i min natur att vilja veta mer om det jag håller på med…
Du kommer närmast från en VD-post på ett destinationsbolag. Vad skiljer sig i ditt nuvarande och gamla arbete?
Som VD på Destination Småland hade jag som uppdrag att både utveckla och marknadsföra besöksnäringen i regionen och arbetade för detta tillsammans med mina kollegor både i bolaget och i de andra länen i Småland. Mycket av det arbetet handlar om just strategisk utveckling, att inte bara springa på de bollar som ramlar ner i knäet just för stunden utan våga prioritera och bygga upp från grunden, det vill säga att acceptera att bygga en destination tar tid och att man är tvungen att få företagen med sig och sakta men säkert bygga upp både vår och deras kompetens för att kunna vara med i den internationella konkurrensen om besökarna. Jag tycker att vi lyckades komma långt under de åren jag var där och Småland fick en bredare betydelse i vår marknadsföring där vi lyckades förändra bilden en del från ett mörkt skogslandskap till att få folk att förstå att det även finns kust och öar i Småland samt många intressanta och spännande besöksmål !I mitt nuvarande jobb som Utvecklingsstrateg inom regional tillväxt är faktiskt mycket ganska likt jämfört med mitt förra arbete. Jag arbetar mot samma typer av kontaktnätsom inom besöksnäringen, dvs. regionen, kommunerna, ALMI och Leader-områdena. Vi stöttar olika projekt men med lite bredare perspektiv där det inte bara är besöksnäring som gäller utan även andra företag inom andra branscher. Men i grunden handlar det om näringslivsutveckling och landsbygdsutveckling, bredband, infrastruktur etc. det vill säga rätt likt de frågor vi hanterade inom besöksnäringen. Att se till att projekten stödjer de områden som finns utpekade in den regionala strategin och skapar utveckling och arbete. Mitt arbete är att följa olika politiska områden och dess utveckling, medverka i arbetet med internationella frågor och vara delaktig i olika utvecklingsprojekt inom regionen som rör regional tillväxt. I höst ska jag bland annat ansvara för att skriva vår regionala mat- och livsmedelsstrategi vilket ska bli spännande då jag ser en möjlighet att få in inte bara det som handlar om lokal livsmedelsproduktion utan även maten som en besöksanledning. Andra projekt handlar om integrationsfrågor vilket är oerhört viktigt för oss ute landet som en möjlighet för att kunna växa som region.
Hur är det att arbeta på Länsstyrelsen jämfört med på destinationsbolag?
Som VD på ett destinationsbolag hade jag mer frihet att själv vara med och bestämma vad som skulle stå på vår agenda (så länge som styrelsen gav sitt samtycke). Nu handlar det mer om att ta sig an uppdrag som kommer från regeringen och inom mitt område från näringsdepartementet – men det är väldigt spännande att få bli insatt i vad som sker och vilka planer som finns i Sverige för framtiden och hur vi kan omvandla det till positiv utveckling lokalt.Hur ser dina dagar ut på Länsstyrelsen?
Många olika slags möten, styrgrupper samt projektmöten. Emellanåt är det en del utredningar och underlag som ska gås igenom och kanske skrivas remissvar på och så har vi möten där vi tar upp olika ansökningar om bidrag till utvecklingsprojekt. Vi arrangerar också en hel del informationsdagar inom olika områden som kan handla om allt ifrån kulturmiljöer till allemansrätten eller integration och sociala frågor. Ingen dag är den andra lik så väldigt varierande och kul! Jag arbetar också nära landshövdingen och är med henne på företagsbesök eller när vi tar emot utländska delegationer mm.Vad tycker du att besöksnäringen respektive våra politiker kan göra för att besöksnäringen skall växa och utvecklas än mer?
På nationell politisk nivå så är det bra att man numera anser att besöksnäringen är en av våra basnäringar. Nu behöver de bara agera utifrån det också vilket verkar vara lättare sagt än gjort…Känns fortfarande som att ”industrin” i Sverige får mest fokus och resurser. Det räcker inte heller att bara ge Visit Sweden mer pengar för att marknadsföra Sverige, det behövs mer pengar för utveckling ute i regionerna också. Vi måste ta det i rätt ordning och jag tycker fortfarande att det är synd att man inte kunde enas om mer nationella utvecklingspengar till Swedish Welcome som vi i regionerna var med och byggde upp under många år, ett system som verkligen gjorde skillnad och var det bästa utvecklingsverktyg vi haft på många år. Den kartläggningen gav oss värdefull kunskap och företagen triggades att utvecklas sig och bli bättre.Inom besöksnäringen behöver vi konsolidera oss ytterligare nationellt, fortfarande är det för många organisationer som är förespråkare för branschen vilket ger en otydlighet och osäkerhet om vem man ska vända sig till och vem som har mandat att föra talan för hela Sverige. Annars är det bara samarbete som gäller – på alla nivåer! Gärna i större områden och utan att se administrativa gränser som ett hinder.
Något jag försöker arbeta med även inom Länsstyrelsen för att vi ska kunna fatta beslut genom att se en helhet och inte bara sitt eget begränsade område – men Rom byggdes inte heller på en dag! Så vi får väl alla fortsätta att kämpa på med utvecklingen efter bästa förmåga…
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Länsstyrelsen i Blekinge län
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Det är kontrasterna som definierar Växjö. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv. Å andra sidan mysiga gränder, ...
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen. T...
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar kan med glädje meddela att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har...
-
-
Gästbloggare
-