-
Eriksberg fortsätter att satsa: första spadtaget för nya hotellet
Om några veckor är det dags att ta det första spadtaget för Eriksberg Hotel & Nature Reserve nya hotelldel. Verksamheten satsar på 23 nya hotellrum och hållbarhet är i fokus.
Turismnytt skrev om att bygglovet för hotellet beviljades i en tidigare artikel här.
”Det känns bra att vi kommer i gång med den här satsningen på besöksnäringen som kommer att bli ett lyft för hela regionen.” Säger Per-Arne Olsson, VD på Eriksberg Hotel & Nature Reserve. ”Med den nya byggnaden fortsätter vi det hållbarhetsarbete som har pågått i naturreservatet i 80 år.”
Satsar på hållbart byggande och besöksnäringen på landsbygden
Ottosson Bygg från Växjö är entreprenör, och även för dem är hållbarhetsaspekten mycket viktig.
”Ottosson Bygg har varit miljöcertifierade sedan 2005 och vi bedriver mycket av vår verksamhet i glesbygd. Vi är stolta att få vara en del av detta projekt och glada att Eriksberg vågar satsa på både hållbart byggande och besöksnäringen på landsbygden.” Säger Lennart Ottosson, ordförande på Ottosson Bygg.
Lämnar vardagen för en resa över ett drömlikt naturlandskap
Arkitekt till den nya hotellbyggnaden är Oskar Årevall vid LBE arkitekt i Växjö. Han fick uppdraget att rita ett hotell med känslan av en båt som har landat i gårdsmiljön, där gästerna går ombord på en framtidsresa och upplever djuren i sin naturliga miljö.
”Byggnaden är ett skepp av trä, ställt på grund mot granitklipporna. Gästerna går över landgången och lämnar vardagen för en resa över ett drömlikt naturlandskap. Från de öppna söderbalkongerna ser man ut över ett vidsträckt panorama där visenter och kronhjortar betar nedanför rummet och örnarna gör cirklar på himlen.” Säger Oskar Årevall.
Vill göra naturen tillgänglig på ett bekvämt och naturligt sätt
I den nya hotelldelen får besökaren möjlighet att uppleva djur och natur på nära håll. Några av rummen får glasgolv med utfodring under.
”Vi vill sudda ut gränserna mellan att vara inne och ute och göra naturen tillgänglig 365 dagar om året på ett bekvämt och naturligt sätt, utan att störa djur och natur. Eriksbergs grundare Bengt Berg sa redan på 1940-talet att det behövdes ställen som Eriksberg för att visa den urbaniserade befolkningen hur djur och natur fungerar. Det är fortfarande Eriksbergs affärsidé.” Säger Per-Arne Olsson.
Den nya hotelldelen blir en underhållsfri träbyggnad för att minimera miljöpåverkan och fotavtryck på miljön. Tanken är att det också blir ett regn- och vindskydd för djuren. Bergvärme integreras för att minimera energiförluster.
Det nya hotellet kommer att locka besökare till regionen
Verksamheten på Eriksberg har stadigt ökat de senaste åren. Forskning och statistik från besöksnäringen, både nationellt och internationellt, visar att gäster söker sig än mer till anläggningar på landsbygden. Naturreservatet och djurparken har lockat människor att lära sig mer om den biologiska mångfalden.
”Därav ser Eriksberg möjlighet att utöka antalet hotellrum. Blekinge har ett underskott på hotellrum totalt sett och vi tror att det nya hotellet kommer locka många besökare till regionen.” Avslutar Per-Arne Olsson.
- Text: Eriksberg Hotel & Nature Reserve
- Foto: Eriksberg Hotel & Nature Reserve
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
Den 24 juni kom nyheten att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterierna för att bli ett Certifierat Hållbart Evenemang av Greentime.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
-
Gästbloggare
-