-
Eriksberg fortsätter att satsa: första spadtaget för nya hotellet
Om några veckor är det dags att ta det första spadtaget för Eriksberg Hotel & Nature Reserve nya hotelldel. Verksamheten satsar på 23 nya hotellrum och hållbarhet är i fokus.
Turismnytt skrev om att bygglovet för hotellet beviljades i en tidigare artikel här.
”Det känns bra att vi kommer i gång med den här satsningen på besöksnäringen som kommer att bli ett lyft för hela regionen.” Säger Per-Arne Olsson, VD på Eriksberg Hotel & Nature Reserve. ”Med den nya byggnaden fortsätter vi det hållbarhetsarbete som har pågått i naturreservatet i 80 år.”
Satsar på hållbart byggande och besöksnäringen på landsbygden
Ottosson Bygg från Växjö är entreprenör, och även för dem är hållbarhetsaspekten mycket viktig.
”Ottosson Bygg har varit miljöcertifierade sedan 2005 och vi bedriver mycket av vår verksamhet i glesbygd. Vi är stolta att få vara en del av detta projekt och glada att Eriksberg vågar satsa på både hållbart byggande och besöksnäringen på landsbygden.” Säger Lennart Ottosson, ordförande på Ottosson Bygg.
Lämnar vardagen för en resa över ett drömlikt naturlandskap
Arkitekt till den nya hotellbyggnaden är Oskar Årevall vid LBE arkitekt i Växjö. Han fick uppdraget att rita ett hotell med känslan av en båt som har landat i gårdsmiljön, där gästerna går ombord på en framtidsresa och upplever djuren i sin naturliga miljö.
”Byggnaden är ett skepp av trä, ställt på grund mot granitklipporna. Gästerna går över landgången och lämnar vardagen för en resa över ett drömlikt naturlandskap. Från de öppna söderbalkongerna ser man ut över ett vidsträckt panorama där visenter och kronhjortar betar nedanför rummet och örnarna gör cirklar på himlen.” Säger Oskar Årevall.
Vill göra naturen tillgänglig på ett bekvämt och naturligt sätt
I den nya hotelldelen får besökaren möjlighet att uppleva djur och natur på nära håll. Några av rummen får glasgolv med utfodring under.
”Vi vill sudda ut gränserna mellan att vara inne och ute och göra naturen tillgänglig 365 dagar om året på ett bekvämt och naturligt sätt, utan att störa djur och natur. Eriksbergs grundare Bengt Berg sa redan på 1940-talet att det behövdes ställen som Eriksberg för att visa den urbaniserade befolkningen hur djur och natur fungerar. Det är fortfarande Eriksbergs affärsidé.” Säger Per-Arne Olsson.
Den nya hotelldelen blir en underhållsfri träbyggnad för att minimera miljöpåverkan och fotavtryck på miljön. Tanken är att det också blir ett regn- och vindskydd för djuren. Bergvärme integreras för att minimera energiförluster.
Det nya hotellet kommer att locka besökare till regionen
Verksamheten på Eriksberg har stadigt ökat de senaste åren. Forskning och statistik från besöksnäringen, både nationellt och internationellt, visar att gäster söker sig än mer till anläggningar på landsbygden. Naturreservatet och djurparken har lockat människor att lära sig mer om den biologiska mångfalden.
”Därav ser Eriksberg möjlighet att utöka antalet hotellrum. Blekinge har ett underskott på hotellrum totalt sett och vi tror att det nya hotellet kommer locka många besökare till regionen.” Avslutar Per-Arne Olsson.
- Text: Eriksberg Hotel & Nature Reserve
- Foto: Eriksberg Hotel & Nature Reserve
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 38 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan lite mindre omfattande än vanligt. Mest är det under Destination och Naturturism. Destination SPRIT-undersökningen visar hur beroen...
-
Jacy’z utmanar Göteborgs nöjesscen: Premiär för egen dinner show
Jacy'z Hotel & Resort i Göteborg producerar i höst en helt egen dinner show med internationella ambitioner - ”Symphony of Illusion”.
-
Naturturismföretagen – långsiktiga effekter av svinpest redan en verklighet
Naturturismföretagen larmar om att svinpesten redan skapar långsiktiga effekter för naturturismföretag och besöksnäringen.
-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
SPRIT-undersökningen av Jämtland Härjedalen analyserar företagens utveckling inom en destination och deras koppling till besöksnäringen.
-
Så kan du kommunicera hållbarhet – Konkreta tips för turismföretagare
Genom att kommunicera hållbarhet på ett smart sätt kan du locka fler gäster att välja din verksamhet - gäster som gärna spenderar lite extra för att de vill bidra till en god sak. Marcus Eldh tipsar
-
STF – Kebnekaiseprotokollet signerat på klimattoppmöte
Den 12 september signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora friluftsorganisationer under STF:s Klimattoppmöte Kebnekaise.
-
Tävlingen Placebrander of the Year 2024 drar igång
Placebrander of the Year premierar insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring. Nu kan du tävla med ditt bidrag.
-
Regeringens budgetförslag för 2024 och kommentarer
Regeringen har presenterat sitt budgetförslag för 2024. Visit Sweden, Visita och Svensk Turism kommenterar på besöksnäringsaspekten.
-
Biluthyrningsföretaget Hertz når rekordomsättning sommaren 2023
Sommaren har varit framgångsrik för Hertz. De noterar en omsättning på 430 miljoner kronor. En ökning med 18% i jämförelse med 2019.
-
Förstudie: Kulturturism är en stor potential för Sverige
Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring utvecklingspotentialen för kulturturism i Sverige.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Mest är det under Konstateranden, Beslut och rapporter samt...
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Efter över ett års arbete är Visit Värmland stolta över att presentera Värmlands besöksnäringsstrategi 2023-2030....
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2023 – En rapport i två delar – Del 2
Del 2 – Vi fortsätter där vi slutade, förmiddagen på konferensens andra dag på Stenegård Nordiskt samarbete...
-
Upplev Norrköping söker en visionär och resultatinriktad VD
Upplev Norrköping söker en VD som ska ta kommunen och dess upplevelser till nästa nivå. Här har du möjlighet att ...
-
-
Gästbloggare
-