-
Sanna Seppänen, Kulturutvecklare Leksands kommun
Sanna Seppänen
Kulturutvecklare, Leksands kommunHej Sanna, ni har just avslutat ett kulturprojekt för besöksmålet Hildasholm. Vad är det ni har gjort?
Jag har drivit ett nyskapande kulturprojekt som inhyrd konsult i samarbete med Leksands Kulturavdelning och Stiftelsen Hildasholm.
Projektet handlar om att vi vill lyfta fram Hildasholm i Leksand som ett attraktivt kulturellt och levande besöksmål, både som en kulturträdgård men även inom det konstnärliga. Och som innehåller två delar, en interaktiv upplevelse runda, ”Se Hildasholm med barnaögon” och en Skulpturpark.Principen är det samma som när man spelar minigolf, i stället för att hyra en golfklubbar får man en pensel, golfbollen byts ut mot färg och en palett och akvarellpapper och sedan är man redo att gå ut i parken och leta efter de utplacerade ”ramarna” med tanken om att det man ser i dem kan man måla av och en Skulpturpark skapas med verk av deltagare som tillverkade sina alster i stengodslera och rostig stål tillsammans med mig som projektledare och konstnärlig ledare Sanna Seppänen.
Hur har ni uppmärksammat projektet?
Vi höll ett vernissage den 17 juli 2017 med öppningstal av Leksands kulturchef Pär Ohlson som stöttade projektet. Därefter startades barnteaterveckan och även fanns det mycket aktiviteter för barn.
Vem är Sanna Seppänen?
Sanna Seppänen är projektledaren som ”älskar konst men brinner för att kulturen skall få blomma” och jag är verksam i mellan Sverige och bor i Leksands kommun. Mitt driv är att skapa och arbeta med utvecklingsfrågor inom kultur, turism, konst men är även utövande konstnär med ett pedagogisk tänk. Mina idéer är oftast planerade men ibland även spontana och lekfulla som tex hennes förra projekt, ”Guerilla-Path- skogens palett” som kom till av en tillfällighet då skogens försvann, och som har nu blitt ett besöksmål i Siljansnäs i Leksands kommun.
Berätta mer om Munthes Hildasholm!
Munthes Hildasholm är ett populärt besöksmål i Leksand. Här har familjen Munthe bott. Det består av en huvudbyggnad med inventarier, ett café och trädgårdar. Alla är öppna för allmänheten.
Här kan besökaren gå en guidad visning och/eller på egen hand i trädgårdarna. Huset visas endast vid de guidade visningarna.
Trädgården är indelade i olika ”rum” med många vardagliga blommor.För de som vill engagera sig lite extra så kan man som privatperson eller företag bli ambassadör för Hildasholm genom medlemskap i Hildas vänner.
Vilka var familjen Munthe?
Familjen Munthe bestod av läkaren och författaren Axel Munthe, frun Hilda Pennington Mellor. Under deras bröllopsresa reste de vid Siljan och blev båda förälskade av trakten. Detta resulterade i att de köpte mark och byggde ett hus, ”Stengården” vid stranden i Leksand år 1910. Stengården är uppfört i en svensk vasarenässans.Året därpå stod också ett hus med flygelbyggnader färdigt. Arkitekten hette Torben Grat, han har också ritat Solliden på Öland och Stockholms stadion. Vid samma tidpunkt föddes sönerna Viking och Malcolm.
Trädgårdarna som uppfördes ritades av frun Hilda. Hon tog inspiration från engelska, franska och italienska trädgårdar men även från den engelska Arts and Crafts-rörelsen.
Hur drivs Hildasholm?
Hildasholm ägs och drivs av en stiftelse. I stiftelsen sitter representanter från Leksands kommun, Leksands församling, donatorfamiljen, Muntheska släktföreningen samt någon med museikompetens (företrädesvis intendenten för Zornsamlingarna).Hur togs projektet emot av besökarna?
Intresset kring den nya skulpturparken på Hildasholm har varit stort. Besökarna har fått en positiv upplevelse.
Har du några tips till andra som vill planera och genomföra ett kulturprojekt?
Att skapa ett projekt tar tid, mer tid än man tror och med tillkommer kostnader. Bra då att det finns fler aktörer med i projektet och som kan ”stötta” upp det ekonomiska. Så mitt tips är att vara ute i god tid, leta efter intressenter, projekt medel att söka och försöka ”tänka” utanför trygghetsboxen när man skapar och utvecklar verksamhet.
Mina tankar går nu vidare till nästa år, då att skapa även en mindre ”skulpturpark ” för barn & unga på Hildasholm.- Text: Maria Lindqvist
-
Visita – minskad efterfrågan på hotellrum i november
I november minskade efterfrågan på hotellrum i Sverige för andra månaden i rad. Detta visar statistik från Visita.
-
Skräckloppet i Kalmar går igen nästa år – förstärker upplevelsen
I år var det premiär för Skräckloppet, en omtyckt höstnyhet i Kalmar. Nu är det klart att det läskiga loppet kommer tillbaka 2025.
-
Svenska Regionala Flygplatser: Flyg mera! Men med biobränsle
På nytt uppmärksammas flyget i SVT och Svenska Regionala Flygplatser kommenterar det. Ett ökat flygande behövs, men med biobränsle.
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
I april 2023 spelade delar av jubileumsorganisationen för Sala 400 år in en film nere på 155 met...
-
-
Gästbloggare
-