-
Fler och bättre måltidsupplevelser längs Vindelälven
Ett nytt projekt har beviljats utvecklingsmedel för att utveckla fler matupplevelser och matkreatörer längs nationalälven Vindelälven och dess biflöden. Bakom projektet står Gold of Lapland tillsammans med samarbetspartners biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka och Westerlunds reportagebyrå.
”Det känns så otroligt kul att vi stod oss så väl i konkurrensen om dessa utvecklingsmedel. Det här är ett viktigt projekt i områdets utvecklig mot en mer enhetlig och hållbar matturism”. Säger projektledare Cecilia Wallinder, Gold of Lapland.
Projektet kommer att arbeta med befintliga besöksnäringsföretag och restauranger, lantbrukare med intresse av att bredda verksamheten, samiska kulturbärare och renskötare, gårdsbutiker, bryggerier, vinmakare och andra dryckestillverkare i geografin.
Behov av fler hållbara måltidsupplevelser
Inom länets besöksnäring, främst i inlandet, finns det behov av fler hållbara måltidsupplevelser för att besökare ska stanna längre och uppleva mer på samma plats. Under två års tid kommer projektet Smaka på Vindelälven att arbeta för fler matupplevelser i Vindelälvens avrinningskommuner.
Med långa ljusa sommarnätter, bördig åkermark, skogslandskap och mängder av sjöar och vattendrag, med Nationalälven Vindelälven rinnandes som en livgivande ådra genom landskapet är området, från fjäll till kust, en guldgruva när det kommer till upplevelser, råvaror och livsmedelsförädlare.
Tillsammans med etablerade och nya matkreatörer vill projektet utveckla och synliggöra paketerade kommersiella smakupplevelser samt utveckla nya smakupplevelser med koppling till lantbruk och samisk matkultur.
Ett viktigt projekt i områdets utveckling
”Det känns så otroligt kul att vi stod oss så väl i konkurrensen om dessa EU-projektmedel. Det här är ett viktigt projekt i områdets utveckling mot en mer enhetlig och hållbar matturism”. Säger projektledare Cecilia Wallinder och fortsätter:
”Vi ska även paketera och synliggöra smakrundor i området som en del i att inspirera, visa och stötta befintliga och nya matkreatörer”. Säger Cecilia Wallinder.
En annan viktig del i projektet är även att inspirera och locka unga att välja mat- och besöksnäringen som yrke för att på sikt behålla matupplevelserna längs Vindelälven.
Hoppas inspirera fler att välja restaurangbranschen
”Genom matchmaking mellan elever från bland annat Restaurang- och livsmedelslinjen i Lycksele och lokala kockar som får möjlighet att laga mat och lära tillsammans hoppas vi inspirera fler att välja restaurangbranschen”. Kommenterar projektledare Cecilia Wallinder, Gold of Lapland.
Fem företag inom matbranschen och måltidsupplevelser kommer att få coaching av en av länets framgångsrika kockar.
”Just det konceptet med en lokal coach från området har vi goda erfarenheter av genom vårt nyligen avslutade projekt ”Catch and Release” där besöksnäringsföretag inom fiske fick möjlighet till coaching av lokala företagare”. Säger Cecilia Wallinder.
Kommer att kartlägga och bygga vidare
Biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka kommer att kartlägga och bygga vidare på redan befintlig kartplattform med besöksmål till att även innehålla lokala matupplevelser. Projektet kommer också att ge fyra restauranger per kommun kopplade till lokala matupplevelser möjlighet att fotas och filmas. Westerlunds reportagebyrå kommer att kommunicera och få medias uppmärksamhet till projektets aktiviteter.
För att inspirera och få fler företagare att utveckla matkoncept kommer inspirationsföreläsningar och workshops att anordnas.
”Är företagare intresserad av att delta i projektet eller av projektet i allmänheten är de välkommen att kontakta mig för att få ytterligare information”. säger Cecilia Wallinder, Gold of Lapland.
Fakta
Gold of Lappland med samarbetsparterna Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka samt Westerlunds reportagebyrå har beviljats utvecklingsmedel för det 2-åriga projektet Smaka på Vindelälven.
Projektet möjliggörs genom utvecklingsmedel från:
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
Region VästerbottenLäs mer om Vindelälven på Turismnytt här
- Text: Gold of Lapland
- Foto: Gold of Lapland
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Vildmarkskällan – nyrenoverat spa med infinitypool på Vildmarkshotellet
Inför sitt 60-årsjubileum tar Kolmården nästa steg med lanseringen av Vildmarkskällan – ett spa på Vildmarkshotellet med infinitypool.
-
Idre Fjäll och Idre Sameby i ett unikt samarbete
Idre Fjäll och Idre Sameby inleder ett unikt och långsiktigt samarbete för att stärka destinationen och den samiska kulturen.
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges fjällanläggningar förbereder sig inför en vinter med nyheter. Här ser ni vad Branäsgruppen planerar för Branäs och Kungsberget.
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Stockholm kommer att införa miljözon klass 3 från nyår. Dock saknas analys av hur bussturist- och beställningstrafiken påverkas.
-
Historiska smaker och event på The Viking Museum och Restaurang Eld
The Viking Museum restaurang Eld nyöppnade 2023. Det finns möjlighet att boka den och museet erbjuder även guidade turer samt aktiviteter.
-
Mews förvärvar Atomize – fortsätter bana väg för hotell att maximera intäkter
Mews, den ledande SaaS-aktören inom hospitality tech tillkännagav den 21 november förvärvet av Atomize, ett molnbaserat RMS.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Programmet BESÖK utbildar turistentreprenörer i Bohuslän
Denna vecka når vi en milstolpe i det framgångsrika utbildningsprogrammet BESÖK, när tredje kull...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang s...
-
Idredagen samlade näringsliv och offentlig sektor
Norra Dalarna kommer att växa rejält som destination de närmaste åren och för att kunna göra det möjligt ...
-
Kenneth Gustavsson utses till ny vd för Gotland Alandia Cruises
Kenneth Gustavsson blir ny vd för Gotland Alandia Cruises som driver kryssningsfartyget Birka Gotland. Fa...
-
-
Gästbloggare
-