-
Framtidens mötesplatser ställer krav på samarbete mellan branscher
Under fredagen träffades besöksnäring, forskare och andra intresserade på Handelsrådet i Stockholm för att lyssna på flera inspiratörer som talade om framtidens mötesplatser.
Alla skall göra det de är bäst på
Den första talaren var Charlotte Skott, Scandinavian Mountains. Charlotte arbetar som VD för Destination Fjällen men leder också arbetet med att skapa en ny flygplats utanför Sälen. I projektet med flygplatsen så är det 435 näringslivsbolag och 4 kommuner från både Sverige och Norge som tillsammans skall samarbeta vilket ställer stora krav på Charlottes ledarförmåga. Det är det enda projektet i världen som är gränsöverskridande och det betyder att man inte har en lagstiftning att ta hänsyn till utan två!Charlotte berättade att det senaste som har hänt i projektet är att en gränshandelskommitté kom igång med sitt planeringsarbete den 1 september.
”-Det viktigaste i ett projekt är att alla får göra det som de är bäst på”, säger Charlotte. Hon fortsätter: ”- För en ledare gäller det att lyssna in behov, vara ett bollplank, hitta eldsjälar och få till samverkan”.
Om inte stadsutvecklarna lyckas så lyckas inte företagarna heller
Den andre talaren var Claes-Göran Sylvén. Claes-Göran har drivit livsmedelsaffärer i 33 år. Bland annat är det han som driver ICA Flygfyren som är en stor och populär butik i Norrtälje. Han är också styrelseordförande för ICA-koncernen och sitter i en rad styrelser med anknytning till handel.
Claes-Göran har ingen högre utbildning och påtalade att man kan bli framgångsrik ändå.
”- För att lyckas i framtiden så krävs det att man gör en noggrann utredning av sin målgrupp, tar reda på influenser, har ett långsiktigt tänk och frågar sig varför man gör det här”, säger Claes-Göran. Han fortsätter ”- Man måste våga satsa på sina befintliga kunder och göra dem till ambassadörer”. ”- Just nu är det lokalt producerade, det emotionella och relationsskapande populärt men det kan fort ändras”, säger Claes-Göran.
”- Man talar om de två T:na – Tillgänglighet och Tydlighet, om man inte tar hänsyn till dessa så kommer man inte heller att lyckas med sin verksamhet”, säger Claes-Göran.
Som avslutning talade han om hur viktigt det är med infrastruktur och att högre krav borde ställas på kommunens tjänstemän. ”- Om inte stadsplanerarna/-utvecklarna lyckas så kan inte företagarna lyckas heller”.
Man märker av den stora bristen på kvinnliga kockar i Sverige
Ricard Constantinou, är en entreprenör som bland annat grundat Panini.
”- Vi måste se hur mat, dryck, kultur och natur kan samverka”, säger Ricard.
I köpcentrumet Ringen, som ligger på Södermalm i Stockholm, har han lyckats skapa en ny mötesplats som skall bidra till att området Skanstull blir mer attraktivt.
Från att ha varit ett ganska trist köpcentrum med ett litet kundflöde är Ringen idag en pulserande mötesplats där Teatern är mittpunkten. Köpcentrumet har idag en ny målgrupp.
Teatern är en plats mitt i köpcentrumen där nio kända kockar har varsitt kök. Köken är skräddarsydda för varje kock. Runtom köken finns det 250 sittplats för gäster. Ur köken är tanken att det skall serveras vällagad mat till bra priser.
Vid premiären uppmärksammade massmedia det nya projektet enormt, centrumets omsättning steg från 20 till 80 mkr, en besöksökning med 12% kunde ses första året. Bara Teatern hade 1 miljon gäster under det första året.
Men allt har inte varit lätt i projektet. ”- Man märker av den stora bristen på kvinnliga kockar i Sverige”, säger Ricard. Först nu har han lyckats locka till sig en kvinnlig kock, Malin Söderström.
Den som har kompetens kommer att ha en konkurrensfördel
Idag förflyttar sig folk ständigt och då gäller det för kommunerna att vara förberedda på det. ”- Här vore det en lösning att de tar till sig all den information som besöksnäringen och handeln sitter på. Idag sker inte detta”, säger Claes-Göran Sylvén. Han fortsätter: ”- Sen är det viktigt att komma ihåg att utbildning kanske inte är det viktigaste utan det är förmågan att genomföra saker”.Hela kompetensdelen tycks ligga efter. Kompetens kommer att vara något som avgör vilka som lyckas eller inte i framtiden. Som exempel lyfter Ricardo upp kockbristen som han tror beror på att statusen är för låg för yrket. ”-Många föräldrar avråder sina barn att arbeta inom restaurang då de inte ser möjligheterna”, säger Ricardo. Han fortsätter: ”- Det är inte ”bara” att stå i ett kök, det finns så mycket annat också man kan bli restaurangägare till exempel”. ”- Detta kanske forskarna kan hjälpa vår bransch med – att se mönster i varför ryktet är så dåligt”.
Man borde jämföra olika branscher mer än man gör?!
Utlysning av forskningsmedel 2016
Huvudanledningen till seminariet Framtidens mötesplatser var att utlysa forskningsmedel 2016.Utlysningen görs med syfte att få fram konkret och framåtblickande kunskap till kombinerad nytta för både besöks- och handelsnäring. Forskningen skall bidra till att höja båda sektorernas kompetens och attraktionskraft som arbetsmarknad.
Projekten som de söker skall ha utgångspunkt i frågor kring kunderna, koncepten, de anställda, företagen och handelns och besöksnäringens roll i samhället.
Utlysningen är viktig eftersom det finns gott om material på akademierna som aldrig når företagen.
Det gäller att hitta integrationen och samtidigt ge utrymme åt forskarna så att de kan utreda. Om forskarna får utreda kan informationen ges till företagen som kan paketera den och se till att den når marknaden.Utlysningen öppnade den 1 september 2016 och stänger den 15 november klockan 14.00. Det är Handelsrådet tillsammans med BFUF, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, som står bakom utlysningen. Beslut om vilka 3-4 projekt inom besöksnäring och handel som får stöd tas i mars 2017. Projekten skall sedan startas i juni 2017. Det som är unikt med utlysningen är att att projekten kommer att följas upp under projekttiden och inte bara efter det att projekten slutförts.
Åhörarnas åsikter
Åhörarna fick tillfälle att ställa frågor och uttrycka sin åsikt om utlysningen.
Alla verkade positiva till utlysningen men många frågeställningar och idéer dök upp under frågestunden.
- Borde vi inte ta reda på alla flyktingars bakgrund? Här finns det säkert många som har erfarenhet inom besöksnäring och handel. Vem kartlägger detta i dagsläget?
- En annan idé är att ta in doktorander i utredningsarbetet.
- Text: Maria Lindqvist
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen inom besöksnäringen och sannolikt den viktigaste ...
-
-
Gästbloggare
-