-
Har Stockholm inte lärt sig något från processen med införandet av en miljözon klass 3?
För den som följt arbetet med att införa en miljözon klass 3 i Stockholm är det väl bekant att denna process präglats av stora problem. Bristande dialog med näringslivet, dålig politisk förankring och en undermålig utredning. Detta ledde till att stadens beslut hamnade i två olika rättsprocesser. Sveriges Bussföretag har varit en aktiv part i frågan, och framförallt lyft problemen för våra medlemmar som kör turist- och beställningstrafik där fordon som uppfyller zonens krav i princip saknas.
Utredningen är klar – utan kontakt med företagen
För närvarande är stadens beslut om att införa en miljözon inhiberat, det vill säga pausat, av Länsstyrelsen i avvaktan på att sakfrågan avgörs. Samtidigt som den första planerade zonen fastnat i rätten, har Trafikkontoret på politikernas uppdrag arbetat vidare med en utvidgning av den första miljözonen som alltså ännu inte trätt ikraft.
Med tanke på problemen med införandet av den första zonen, skulle man kunna tänka sig att politikerna i Stadshuset lärt sig en läxa. Att de har tydligt instruerat Trafikkontoret om att en utredning om en utvidgning ska ske i tät dialog med näringslivet. Det skulle i varje fall kunnat leda till att man undviker fler rättsprocesser.
Med detta som bakgrund är det därför förvånande när vi nu har fått besked om att utredningen om utvidgningen om miljözon klass 3 i Stockholm är slutförd. Detta utan att vi, eller flera andra branschorganisationer, haft en enda kontakt med Trafikkontoret.
Trafikkontoret har tydligen ingen information att ge
Det har skett samtidigt som staden har anställt en intressentkoordinator. Som enligt staden själv ska ta hand om möten och löpande dialog med berörda inom miljözon klass 3 i City respektive stadsmiljözonen i Gamla stan. Vad denna intressentkoordinator egentligen har ägnat sig åt är oklart, då vi i varje fall inte har blivit kontaktade.
Vi har inte fått veta något om var zonen planeras att utvidgas. Inte heller vilken tidpunkten är för dess ikraftträdande eller när ett beslut kan tänkas fattas. I verksamhetsberättelsen för Trafikkontoret för 2024 anges att beslut ska tas under första halvåret 2025. Nu har snart första kvartalet passerat, och inget information har presenterats. När man kontaktar Trafikkontoret för att få ut information får man veta att ”det pågår en intern diskussion i frågan”. Samt att det inte finns några allmänna handlingar att lämna ut.
Det är extremt tondövt att inte söka dialog i frågan
Det är anmärkningsvärt att politikerna i Stockholms Stad hanterar denna fråga på detta nonchalanta sätt gentemot stadens företagare. Med den tidigare processen som bakgrund är det extremt tondövt att inte söka dialog i frågan.
Sveriges Bussföretag kommer fortsätta att aktivt bevaka våra medlemmars intressen i denna process. Oavsett när och var stadens planer blir offentliggjorda.
Här kan ni läsa mer om Sveriges Bussföretag på Turismnytt.
- Text: Anna Grönlund, Branschchef och vVD Sveriges Bussföretag.
- Foto: Transportföretagen
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen inom besöksnäringen och sannolikt den viktigaste ...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
-
Gästbloggare
-