-
Hög sjukfrånvaro inom hotell- och restaurangbranschen
En undersökning från Sveriges företagshälsa visar att den bransch som har högst sjukfrånvaro är hotell- och restaurang.
De som arbetar inom hotell- och restaurangnäringen är oftare sjuka och mer oroliga för sin framtida hälsa. Var fjärde person tror att arbetet kommer att påverka hälsan negativt de närmaste åren och 16 procent är oroliga för att de inte kan stanna kvar i yrket.
De som är friskast arbetar inom juridik och ekonomi
Var tredje person på den svenska arbetsmarknaden uppger att hen inte har varit borta från jobbet på grund av egen sjukdom de senaste tolv månaderna. Bland dem som arbetar inom hotell-, restaurang-, turism- och kulturbranschen var endast var fjärde frisk under hela perioden.
”- Det är förvånande att det är så stora skillnader mellan olika näringsgrenar, vilket är ett bevis för att olika arbetsmiljöer påverkar individens hälsa väldigt mycket. Det stärker min tro på att arbetslivet är en viktig arena för att skapa jämlik hälsa”, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges företagshälsor.
Detta kan man göra för att få personalen att må bättre
Företag måste få incitament i form av bidrag för att göra insatser på organisatorisk nivå, menar Peter Munck af Rosenchöld. Sen kan man arbeta med förebyggande i arbetsmiljöfrågor.
Källa: Sveriges företagshälsor
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Per Myrehed
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
Mest om Mat&Dryck, Konstateranden, beslut och rapporter samt Museer och utställningar
-
Junior VM i ishockey i Göteborg vinner Gyllene Hjulet
JVM i ishockey 2024, det första stora ishockeyevenemanget som hållbarhetscertifierades, utsågs till årets hållbara event i Gyllene Hjulet.
-
Gröna Lund premiär för Pumpen, Gnuttarna, Redhead-chips och Boba Tea
Den 26 april slog Gröna Lund upp portarna för sitt 142:a år – ett år som bjuder på en mängd roliga nyheter.
-
Spritmuseum lanserar middagsäventyret Tidsresan
Spritmuseum lanserar Tidsresan – en middagsupplevelse som fördjupar förståelsen för dryckens roll i svensk historia.
-
YH Akademin – lärande och matlagning med grön och blå mat
Tidigare i år besökte Turismnytt en klass från YH Akademin inom programmet Gastronomiledare framtidens mat och protein.
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang samt Konst...
-
YH Akademin – lärande och matlagning med grön och blå mat
Tidigare i år var Turismnytt och besökte YH Akademins klass Gastronomiledare framtidens mat och ...
-
Spritmuseum lanserar middagsäventyret Tidsresan
Spritmuseum lanserar Tidsresan – en middagsupplevelse som aktiverar alla sinnen, väcker minnen o...
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Beläget vid Brunnsviken i Hagaparken tar en ny destination form, Hagastrand. Här möts nordisk tr...
-
-
Gästbloggare
-