-
Ibrahim Baylan – Näringsministern svarar på frågor
Besöksnäringen är en bransch som står för en allt större del av exportintäkterna och växer mer än andra branscher. Gör det att regeringen kommer att ha mer fokus på den här branschen eftersom den har extra stor potential?
Besöksnäringen är en växande sektor som spänner över flera olika branscher. Turism sker i alla delar av landet vilket bland annat inkvarteringssiffrorna för 2018 visar. Det innebär att besöksnäringen också är viktig för tillväxt och sysselsättning regionalt och en näring som vi kommer fortsätta arbeta med att utveckla.
Om man fick färre att flyga till långväga resmål och istället fick dem att stanna i Sverige för att semestra, skulle det ju få stor positiv klimateffekt. Vad tänker ni göra för att stimulera svenskarnas semestrande i Sverige?
Vi vill stärka svenska destinationers och svenska turistiska produkters kvalitet och attraktivitet så att fler besöker eller ser andra delar av vårt vackra land. Det riktas till både svenska och utländska besökare, inte minst de som finns i vårt närområde något som bidragit till att såväl inhemska som utländska besökare ökade 2018.
Besöksnäringen har ju redan konstaterats vara en basnäring, större än flera av Sveriges klassiska stora basnäringar. Vad kommer ni att göra för att besöksnäringen skall få samma stöd och förutsättningar?
Besöksnäringen är en näring med varierande behov och där olika former av stöd är tillgängliga bland annat genom livsmedelsstrategin och särskilda satsningar inom landsbygdsprogrammet. Det är många små företag inom besöksnäringen där det finns stöd via bl.a. Almi och Tillväxtverket, men jag vill samtidigt föra samtal med näringen för att kunna fortsätta utveckla näringen och se närmare på de förslag som presenterades i utredningen för en sammanhållen politik för en växande besöksnäring och hållbar turism.
Besöksnäringen har en avgörande roll som jobb- och integrationsmotor med en dubbelt så stor ökning av antalet sysselsatta 2017 som arbetsmarknaden totalt (sannolikt med liknande siffror för 2018). Även när det gäller nyanlända och personer med funktionsvariationer anställer branschen fler. Hur ser regeringen på möjligheterna här?
Det är många som skaffar sig sitt första jobb i besöksnäringen, oavsett ålder och bakgrund och det finns kompetenser inom näringen som är viktiga för hela yrkeslivet såsom service och värdskap. Det är en styrka för besöksnäringen, för de personer som får ett jobb och något som andra näringar kanske kan lära av.
Kommer du att fortsätta träffa branschen i det dialogforum som Mikael Damberg skapade?
Vad jag förstår har Dialogforum varit mycket uppskattat, både av tidigare näringsministern och av näringen. För mig är möjligheten till en nära dialog viktig och jag ser fram emot att föra den med branschen.
Vad kommer du och den här regeringen göra för att stärka kompetensförsörjningen specifikt i besöksnäringen?
Kompetensförsörjning är en viktig fråga för alla företag och något som är prioriterat för regeringen bland annat genom ökade möjligheter till utbildning.
Läs tidigare intervjuer med profiler inom besöksnäringen här.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
Den 24 juni kom nyheten att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterierna för att bli ett Certifierat Hållbart Evenemang av Greentime.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
-
Gästbloggare
-