-
Inflationsvänlig semester trendar – svenskarna väljer att campa
Från den rymliga campingstugan med havsutsikt, till det lilla tältet i en träddunge. Svenskarna campar som aldrig förr på sin semester, och det ser nu ut att gå mot ett nytt rekordår. Ett boende som lockar är den klassiska stugan. Efterfrågan på campingstugor är 17 % högre i år jämfört med förra året. Dessutom verkar allt fler gäster utanför Skandinavien boka sin sommar på svenska campingar.
Skandinaviens största campingkoncern, First Camp, listar fem tips till den semestersugne som vill campa inflationsvänligt i sommar. Allt från att hyra tält – till att maxa allemansrätten.
En semesterform går mot den nuvarande trenden
Resebranschen har stött på många utmaningar de senaste åren. Pandemirestriktioner, flygskam och nu – hög inflation, höga elpriser och en svag svensk krona. När många i besöksnäringen har haft det kämpigt finns det dock en form av semester som går mot trenden. Efterfrågan på camping var rekordstor under 2022, och inför 2023 ser det lika ljust ut. Det vittnar Skandinaviens största och ledande koncern inom camping, First Camp, om.
”När priserna går upp påverkar det hela samhället. Studier har visat att flygpriserna skenat i år och charterresor är väldigt kostsamma. Därför blickar allt fler mot Sverige när de planerar sin sommar, och vi märker redan nu av ett ökat intresse jämfört med rekordåret 2022. Fler och fler upptäcker det ljuva campinglivet, oavsett om det gäller stugboende, husvagn, husbil eller tält.” Säger Johan Söör, VD för First Camp.
Inför sommaren har fler fått upp ögonen för camping
2022 gjorde First Camp sitt bästa år någonsin. Omsättningen mer än fördubblades och nådde över en miljard kronor och den organiska tillväxten var 18 % jämfört med året innan. Den uppåtgående trenden håller i sig även 2023. Inför sommaren har allt fler fått upp ögonen för camping som den mest prisvärda formen av semester. Det som går allra bäst är relativt enkla campingstugor på First Camps destinationer. Bokningsläget för den boendeformen är 17 % upp jämfört med samma tid förra året.
Ytterligare en trend som märks tydligt hos First Camp just nu är en stark efterfrågan på svensk campingsommar från gäster utanför Skandinavien. Framför allt Tyskland. Mycket tyder på att camping är den inflationsvänliga semestern, och nu hittar allt fler dit.
”Många som är vana att resa utomlands upptäcker nu fördelarna med camping. Här finns ju allt från barnklubb och träningspass, till fantastiska boenden i vackra miljöer, rolig vattenlek och allt annat som hör sommaren till. För den som vill ha en semester med många upplevelser och till ett lågt pris är camping oslagbart.” Säger Johan Söör.
Fem tips till den som vill campa inflationsvänligt i sommar:
1. Hemestra nära
En upplevelse blir inte större för att bilresan är längre, och det finns fantastiska resmål över hela landet. Under pandemin var det många som upptäckte campingpärlor i närheten av hemmet. Den trenden lär inte avta i år. Tvärtom. Near-cations är det nya, om man ska tro trendspanare världen över.Så fram med kartan – vilka vackra campingar har du i ditt närområde? Du sparar in på tid, reskassa och bensin om du hakar på trenden.
2. Satsa på stuga
För nybörjaren som är nyfiken på camping är stugan ett perfekt alternativ. Du behöver inte köpa massor av utrustning, eller lära dig backa med släp för den delen. Här får du ett helt eget boende – med parkering rakt utanför dörren. Du får möjligheter att laga mat och fri tillgång till el och vatten. Dessutom med naturen runt knuten, ofta med sjö- eller havsutsikt. Kan det bli lyxigare?3. Låt allemansrätten rädda dagen
Har du spring i benen och upptäckarlust? Planera din resa till ett område som bjuder på naturupplevelser! Att bada på en badstrand, ha picknick, cykla, vandra och gå på utflykt kostar faktiskt ingenting. Tack vare allemansrätten får vi dessutom upptäcka allt vad naturen har att erbjuda, utan att betala en krona. Fyll resedagboken med kostnadsfria minnen.Personalen på de svenska campingarna har ofta bra koll på utflyktsmål i närheten. Passa på att fråga dem om tips!
4. Hyr istället för att shoppa
Allt fler är nyfikna på camping, och det märks inte minst på utbudet av aktörer och privatpersoner som hyr ut sin campingutrustning. Allt från tält och friluftskök till husbilar och husvagnar finns idag för uthyrning. Att utrusta sig med allt som behövs för att bo i tältet eller husvagnen är nämligen rätt kostsamt. Om du ändå är sugen på att äga dina prylar, spana in begagnatmarknaden!5. Välj campingar med extra allt
Campingbranschen blomstrar, och det märks ute på destinationerna. Idag erbjuder många campingar allt från barnklubbar och träningspass till quizkvällar och lekplatser. Eller varför inte lite egentid på relaxavdelningen? Dessutom bjuder campingarna ofta in till vattenlek med poolområden, vattenrutschbanor och simbassänger.Det är helt enkelt värt att göra hemläxan, och utforska campingarnas utbud innan man bokar. Allt för att maxa din semester i sommar!
Läs mer om First Camp på Turismnytt här.
- Text: First Camp
- Foto: First Camp
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där världens första hydrauliska kran en gång uppfanns, växer nu något helt nytt fram. I den gamla industribyggnad...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
-
Gästbloggare
-