-
Inflationsvänlig semester trendar – svenskarna väljer att campa
Från den rymliga campingstugan med havsutsikt, till det lilla tältet i en träddunge. Svenskarna campar som aldrig förr på sin semester, och det ser nu ut att gå mot ett nytt rekordår. Ett boende som lockar är den klassiska stugan. Efterfrågan på campingstugor är 17 % högre i år jämfört med förra året. Dessutom verkar allt fler gäster utanför Skandinavien boka sin sommar på svenska campingar.
Skandinaviens största campingkoncern, First Camp, listar fem tips till den semestersugne som vill campa inflationsvänligt i sommar. Allt från att hyra tält – till att maxa allemansrätten.
En semesterform går mot den nuvarande trenden
Resebranschen har stött på många utmaningar de senaste åren. Pandemirestriktioner, flygskam och nu – hög inflation, höga elpriser och en svag svensk krona. När många i besöksnäringen har haft det kämpigt finns det dock en form av semester som går mot trenden. Efterfrågan på camping var rekordstor under 2022, och inför 2023 ser det lika ljust ut. Det vittnar Skandinaviens största och ledande koncern inom camping, First Camp, om.
”När priserna går upp påverkar det hela samhället. Studier har visat att flygpriserna skenat i år och charterresor är väldigt kostsamma. Därför blickar allt fler mot Sverige när de planerar sin sommar, och vi märker redan nu av ett ökat intresse jämfört med rekordåret 2022. Fler och fler upptäcker det ljuva campinglivet, oavsett om det gäller stugboende, husvagn, husbil eller tält.” Säger Johan Söör, VD för First Camp.
Inför sommaren har fler fått upp ögonen för camping
2022 gjorde First Camp sitt bästa år någonsin. Omsättningen mer än fördubblades och nådde över en miljard kronor och den organiska tillväxten var 18 % jämfört med året innan. Den uppåtgående trenden håller i sig även 2023. Inför sommaren har allt fler fått upp ögonen för camping som den mest prisvärda formen av semester. Det som går allra bäst är relativt enkla campingstugor på First Camps destinationer. Bokningsläget för den boendeformen är 17 % upp jämfört med samma tid förra året.
Ytterligare en trend som märks tydligt hos First Camp just nu är en stark efterfrågan på svensk campingsommar från gäster utanför Skandinavien. Framför allt Tyskland. Mycket tyder på att camping är den inflationsvänliga semestern, och nu hittar allt fler dit.
”Många som är vana att resa utomlands upptäcker nu fördelarna med camping. Här finns ju allt från barnklubb och träningspass, till fantastiska boenden i vackra miljöer, rolig vattenlek och allt annat som hör sommaren till. För den som vill ha en semester med många upplevelser och till ett lågt pris är camping oslagbart.” Säger Johan Söör.
Fem tips till den som vill campa inflationsvänligt i sommar:
1. Hemestra nära
En upplevelse blir inte större för att bilresan är längre, och det finns fantastiska resmål över hela landet. Under pandemin var det många som upptäckte campingpärlor i närheten av hemmet. Den trenden lär inte avta i år. Tvärtom. Near-cations är det nya, om man ska tro trendspanare världen över.Så fram med kartan – vilka vackra campingar har du i ditt närområde? Du sparar in på tid, reskassa och bensin om du hakar på trenden.
2. Satsa på stuga
För nybörjaren som är nyfiken på camping är stugan ett perfekt alternativ. Du behöver inte köpa massor av utrustning, eller lära dig backa med släp för den delen. Här får du ett helt eget boende – med parkering rakt utanför dörren. Du får möjligheter att laga mat och fri tillgång till el och vatten. Dessutom med naturen runt knuten, ofta med sjö- eller havsutsikt. Kan det bli lyxigare?3. Låt allemansrätten rädda dagen
Har du spring i benen och upptäckarlust? Planera din resa till ett område som bjuder på naturupplevelser! Att bada på en badstrand, ha picknick, cykla, vandra och gå på utflykt kostar faktiskt ingenting. Tack vare allemansrätten får vi dessutom upptäcka allt vad naturen har att erbjuda, utan att betala en krona. Fyll resedagboken med kostnadsfria minnen.Personalen på de svenska campingarna har ofta bra koll på utflyktsmål i närheten. Passa på att fråga dem om tips!
4. Hyr istället för att shoppa
Allt fler är nyfikna på camping, och det märks inte minst på utbudet av aktörer och privatpersoner som hyr ut sin campingutrustning. Allt från tält och friluftskök till husbilar och husvagnar finns idag för uthyrning. Att utrusta sig med allt som behövs för att bo i tältet eller husvagnen är nämligen rätt kostsamt. Om du ändå är sugen på att äga dina prylar, spana in begagnatmarknaden!5. Välj campingar med extra allt
Campingbranschen blomstrar, och det märks ute på destinationerna. Idag erbjuder många campingar allt från barnklubbar och träningspass till quizkvällar och lekplatser. Eller varför inte lite egentid på relaxavdelningen? Dessutom bjuder campingarna ofta in till vattenlek med poolområden, vattenrutschbanor och simbassänger.Det är helt enkelt värt att göra hemläxan, och utforska campingarnas utbud innan man bokar. Allt för att maxa din semester i sommar!
Läs mer om First Camp på Turismnytt här.
- Text: First Camp
- Foto: First Camp
-
Kolmården inleder säsongen med stort påskfirande
Den 1 april slår Kolmården upp sina portar och inleder säsongen med ett storslaget påskfirande med Bamse och hans vänner.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 1-7 mars 2023
Mest om Destination, Boende och Personal-/kompetensförsörjning
-
Tillväxtverket – 13 platser visar vägen för hållbar platsutveckling
Hur arbetar man med hållbar platsutveckling? Nu finns det lärande exempel från Tillväxtverket på platser som kommit långt i sitt arbete.
-
Nyrenoverade Hotel Montagne blir del av Countryside Hotels
Hotel Montagne utanför Örebro blir en del av Countryside Hotels. Hotellet har renoverats och slår upp portarna officiellt i maj.
-
Propellerframsteg öppnar för tyst och energieffektivt elflyg
Elflyg med propellrar tampas med ett dilemma: ju mer energieffektivt, desto mer buller. Nu har forskare hittat en lösning på problemet.
-
Avis stärker sitt erbjudande med nationell utrullning av en ny elbilslösning
Nu stärker hyrbilsföretaget Avis sitt hållbarhetserbjudande genom att expandera sin innovativa lösning för elbilar i hela Sverige.
-
Ett rekordår för besöksnäringen i Skellefteå 2022
Enligt siffror från SCB passerade antalet kommersiella gästnätter i Skellefteå 500 000. Det tidigare rekordet på 396 000 var från 2019.
-
Utmanare från 1920-talet ställs ut på Sven-Harrys konstmuseum
Utställningen Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet på Sven-Harrys konstmuseum handlar om en turbulent tid med framtidstro.
-
Halvering av barns fysiska aktivitet på vintern, bättre siffror där det finns skidanläggningar
Rapporter visar att skidanläggningar främjar invånarnas fysiska hälsa. En kommun vinner på att ha exempelvis en hemmabacke.
-
Svenska Turistbussföretagen anmäler kommunalt bussbolag
Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag kan göra? Svenska Turistbussföretagen skriver ett inlägg om frågan.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Världens första Fåret Shaun-övernattningar lanseras i Skånes Djurpark
Världens första övernattningskoncept med Fåret Shaun invigs i Skånes Djurpark i juni. En helt uni...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 24-28 februari 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring förrförra veckan, men också lite aktuellare inslag däremella...
-
ESS Group gör Anna-Carin, Michael och Fredrik till nya partners
Resort-, hotell- och upplevelsefamiljen ESS fortsätter sin tillväxtsresa och gör inte mer än tre medarbetare till...
-
Svenska Turistbussföretagen anmäler kommunalt bussbolag
Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag kan göra? Får de köpa turistbussar och köra beställningstrafik? Hur b...
-
-
Gästbloggare
-