-
Anders Steene
Anders Steene, Dr. Docent / Bitr. Professor Turismvetenskap
Hej Anders, vem är du och vad arbetar du med?
Är från början sociolog med intresse för turism och fritid. Vilket kom till ett tydligt uttryck då jag var med och startade Högskolan i Kalmar 1977, numera Linnéuniversitetet.
Efter etableringen av högskolan fick jag uppdraget av dåvarande rektor att skapa en ny och unik utbildning för högskolan i Sverige, vilket då blev Turismprogrammet i Kalmar, 1978. Utbildningen var från början på tre terminer med en möjlighet att bygga på med en fjärde termin, vilket de flesta studenter gjorde.
Jag blev Sveriges första docent i Turismvetenskap 2006 och Biträdande Professor vid Strömstads akademi, Nordiskt institut för avancerade studier 2010.
I dag hjälper jag Turismprogrammet vid Södertörns högskola med olika föreläsningar och utvecklingsarbete vilket jag har gjort på deltid sedan 1999. Jag arbetar också med att utveckla Turismvetenskapens internationella relationer. Därutöver är jag ansvarig för Magisterprogrammet Storstadsturism, som ges ungefär vartannat år.
Vad gör en professor inom turismvetenskap?
En professor kan göra många olika saker, allt beror på vad uppdragsgivaren önskar att man ska göra. Men huvudsakligen bedriver man forskning och utveckling, FoU, i det ämne där man är professor, Turismvetenskap i mitt fall.
Har bedrivit FoU-arbete inom många delar inom turismindustrin, exempelvis marknadsstudier, destinationsutveckling, organisation och HR, framtidsstudier kring resandet på 2000-talet, risk och säkerhetsfrågor inom turismindustrin. Numera är det senare ett av mina huvudområden.
I övrigt skriver jag vetenskapliga artiklar för publicering i internationella vetenskapliga tidskrifter och läroböcker.
Hur tycker du att kunskaperna om turismvetenskap är generellt i branschen?
Generellt tycker jag att kunskapen om turismvetenskap är tämligen låg till medelgod, framför allt i de mindre och medelstora företagen. Detta beror troligen på att man har fullt upp med att klara av den dagliga driften och därmed inte får så mycket tid över för att skaffa sig en god överblick av kunskapsläget. I de branschorganisationer som finns, exempelvis Visita och Svensk Turism, är kunskapsläget avseende Turismvetenskap gott tycker jag. Då vi talar om de större företagen är kunskapsläget också betydligt bättre, jämfört med de mindre företagen och organisationerna.
Vilka är det som studerar turismvetenskap hos er?
Majoriteten av våra studenter är kvinnor, cirka 65 procent, resten är män. De flesta kommer direkt från gymnasieskolan, en del har dock några års yrkeserfarenhet innan de söker till utbildningen.
Hur är övergången från examen till att få jobb? Hur många får jobb? Var och hos vem får de arbete?
Studenter som har kontakter och arbetslivserfarenhet har relativt goda möjligheter att få ett relevant jobb efter examen, men för de som inte har det tar det dock en liten tid. Genom att erbjuda studenterna praktik, arbetsmarknadsdagar, arbetskontakter och alumnverksamhet hjälper vi studenterna i sitt arbetssökande. Efter en tids praktik, korttidsarbeten, delbranschinriktade kurser m.m. efter examen finns dock goda chanser för alla studenter att få ett intressant arbete inom turismsektorn.
Inom följande delbranscher jobbar våra turismalumner (TurismAlumnGruppen) med procentsatser inom parentes. Exempel på typiska företag de arbetar hos står under varje delbransch:
- Hospitality management (25 %): Scandic hotels och Elite hotels
- Hållbar destination (18 %): Stockholm Visitors Board och Fritidsresor
- Upplevelseturism (11 %): Strömma och Vasa museet
- Turisminformation (18 %): Nynäshamns turistbyrå och Vaxholms turistbyrå
- Mötesindustri (11 %): Stockholmsmässan och MCI
- Persontransporter (7 %): Swedavia och Eckerölinjen
- Forskning & utbildning & utredning (10 %): SCB och Visita
Hur vet man vilka kunskaper branschen behöver?
Vi har etablerat ett Branschråd med representanter från olika företag och organisationer som
Visita, transportföretag, researrangörer, mässföretag, kommuner, konsultföretag och hotell.
Branschrådet sammanträder en till två gånger per termin och huvudsyftet är att berätta vad som händer inom respektive verksamhet samt försöka beskriva en framtida utveckling med ett eventuellt personalbehov.
Vid Södertörns högskola fokuserar ni på huvudtemat storstadsturism med följande delteman: turistföretag, upplevelseturism, destinationsutveckling, turismkommunikation och mötesindustri. Varför just dessa teman?
Dels har vi identifierat typisk kunskap som behövs för turismanställda och beslutsfattare i storstaden, dels är vi den enda turismakademin (finns ett tiotal turismakademier i Sverige) i Sverige, som är lokaliserade till en storstad och dels har våra studenter visat sig få jobb inom dessa ämnestematiska områden.
Sedan Turismprogrammet etablerades 1999 och det akademiska examensämnet bildades 2004 har vi genom ett antal forskningsprojekt, genomförda turismkurser och branschrådsmöten skapat en viktig och tillämpningsbar kunskap inom storstadsturism.
- Text: Maria Lindqvist
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 syns det att exportvärdet för Resor överstiger export av exempelvis järn eller malm.
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan den 24–29 juni i Norrköping. Alla är välkomna till folkfesten.
-
Visita – Kent vände hotellmarknaden i mars
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i mars med drygt 3 procent jämfört med samma månad förra året, enligt data från Visita.
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar meddelar att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har startat. Totalt skapas 11 hektar ny pistyta.
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen
-
Smaka på Västsverige – Lantbruket i Centrum utökar med område
Den 15–16 maj samlas lantbruksbranschen i Lidköping för Lantbruket i Centrum 2025. Årets mässa utökas med ett nytt område.
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Växjö brukar kallas för den lilla världsstaden. Nu vill de förbättra platsen för sina besökare. Växjö & Co söker en destinationsutvecklare.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
Mest under Destination, Möten och Event, Museer och Utställningar samt Mat & Dryck
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Katrineholm söker efter en driven turismansvarig
Katrineholm är den lilla platsen som gör ett stort avtryck. Det ligger drygt en timme från Stockholm, och har ett...
-
Gårdsförsäljning – Stärk synligheten digitalt som dryckesproducent
Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen so...
-
SkiStar – nytt avtal med easyJet skapar fortsatt internationell tillväxt
Lågprisflygbolaget easyJet stärker sin närvaro i Skandinavien och lanserar två nya direktlinjer från Storbritanni...
-
Visit Sweden – hit vill utländska turister helst resa i Sverige
Statligt ägda marknadsföringsbolaget Visit Swedens senaste, stora målgruppsanalys av potentiella Sverigebesökare ...
-
-
Gästbloggare
-