-
Kallbad utsett till ett svenskt immateriellt kulturarv – 8 av 9 EU-bad i Helsingborg godkända i år
Helsingborgs stad kan stolt meddela att kallbad har blivit inskrivet i Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Utnämningen erkänner kallbadets historiska och kulturella betydelse och förstärker stadens status som en viktig destination för denna tradition. Helsingborg erbjuder både invånare och besökare tre kallbadhus och ett årligt återkommande kallbadsevenemang; Kallbadsveckan.
Det är även värt att nämna att åtta av nio EU-badplatser i Helsingborg får godkänt i år av Havs- och vattenmyndigheten.
Ett viktigt utvecklingsområde för Helsingborg
Kallbad har många fördelar, såsom förbättrad blodcirkulation, ökad endorfinproduktion och ett stärkt immunförsvar. Det är inte bara en tradition, utan en anledning för många att besöka Helsingborg.
Med tre unika kallbadhus erbjuder staden en genuin upplevelse för både invånare och besökare. Utnämningen som kulturarv förväntas öka intresset för kallbad och därmed stärka Helsingborgs attraktionskraft som destination.
”Kallbad är ett viktigt utvecklingsområde både för Helsingborg som destination. Men också för den moderna människan. Vi förädlar kulturarvet till dagens behov av ur- och avkoppling och vi kallar det för Spa på Helsingborgsvis.” Säger Anette Lindstrup, affärsutvecklare Helsingborgs Stad. ”Dessutom bidrar kallbad till hållbar destinationsutveckling genom en attraktiv reseanledning året runt. Ett viktigt arbete för all besöksnäring och som bidrar till både ekonomisk och social hållbarhet.”
Kan bli en del av världsarvet på UNESCO:s lista
Kallbadstraditionen är stark i Helsingborg, både med och utan bastu. Det har varit en tradition i staden sedan slutet på 1800-talet när Ramlösa brunn hade sin storhetstid. Då byggdes det första badomklädningshuset vid Talldungen. Idag är det ingen ovanlig syn att året runt stöta på morgonbadare i badrockar på väg ner till havet. Kallbadhusen i Helsingborg har årligen mer än 100 000 besökare.
”Äntligen är det klart att kallbadskulturen är en del av det immateriella kulturarvet i Sverige. Tack vare att kallbadsambassadören Pontus Wikström och doktor Hans Hägglund som har skickat in förslaget. Detta kan innebära att vår underbara kallbadskultur, där Helsingborg är en av de största fanbärarna med sin årliga Kallbadsvecka, så småningom kan bli en del av världsarvet på UNESCO:s lista. Arbetet fortsätter för att göra detta möjligt.” Säger Mia Jansson, kallbadsambassadör.
Om Kallbadsveckan:
Kallbadsveckan är ett årligt återkommande evenemang på stadens kallbadhus Kallis, Pålsjöbaden och Rååbaden. Att kallbada är för vissa en vardagsrutin och för andra ett galet äventyr. Under Kallbadsveckan ska det finnas något för alla; såväl nybörjare och de mer erfarna. Det är också ett tillfälle för likasinnade att samlas kring det gemensamma intresset; kallbad.
Evenemanget utvecklas under åren för att erbjuda upplevelser från hela destinationen. Exempelvis var en av programpunkterna under Kallbadsveckan 2024 en guidad dramatiserad busstur till Ramlösa brunnspark, platsen där kallbadandet i Helsingborg började.
Kallbadsveckan erbjuder aktiviteter i stil med aufguss, finsk bastu, nybörjarbad, utmanande träningspass och intressanta föreläsningar med kallbadsprofiler.
Vad är ett immateriellt kulturarv?
Immateriellt kulturarv omfattar traditioner, sedvänjor, uttryck, kunskap och färdigheter som samhället erkänner som en del av sitt kulturarv.
Att kallbad nu ingår i förteckningen över svenska immateriella kulturarv innebär att denna tradition erkänns och skyddas som en viktig del av Sveriges kulturarv. Arbetet för att det ska bli ett världsarv är påbörjat.
Foto: Lotta Wittinger.Åtta av nio EU-badplatser i Helsingborg får godkänt i år
Havs- och vattenmyndigheten har släppt årets klassificering av EU-bad i Sverige. (Inom EU registreras större offentliga badplatser, som i genomsnitt har mer än 200 badande per dag under badsäsongen, som EU-bad.) I Helsingborg har åtta av nio av dessa blivit godkända med klassificeringen utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet, vilket är en mer än förra året.
”Det går på rätt håll! Tre badplatser höjer sig och vi behöver inte längre avråda från bad på Vikingstrand. Enträget arbete från både staden och NSVA ger resultat, skam den som ger sig. Som vi vet kan ett kraftigt regn göra att det blir tillfälligt dålig badvattenkvalitet. Så ett råd är att vänta någon dag med att bada efter ett skyfall – eller att bada med stängd mun.” Säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.
Enligt Havs- och vattenmyndighetens regler räcker det att ta åtminstone fyra prover under badsäsongen. Men Helsingborgs stad tar sju respektive fjorton prover på femton av sina badplatser. Proverna tas varannan eller varje vecka under hela badsäsongen, från slutet av maj till slutet av augusti. Staden fortsätter att använda banbrytande teknik som ger svar på 15 minuter.
Helsingborgs EU-bad och deras klassificering 2024:
◆ Domsten: Utmärkt badvattenkvalitet.
◆ Hittarp: Utmärkt badvattenkvalitet.
◆ Larödbaden: Utmärkt badvattenkvalitet.
◆ Vikingstrand: Tillfredsställande badvattenkvalitet.
◆ Fria bad: Bra badvattenkvalitet.
◆ Järnvägsmännens brygga: Utmärkt badvattenkvalitet.
◆ Råå vallar: Utmärkt badvattenkvalitet.
◆ Örby ängar: Dålig badvattenkvalitet.
◆ Rydebäck: Utmärkt badvattenkvalitet.Här kan ni läsa mer om Helsingborg på Turismnytt.
- Text: Helsingborgs stad
- Foto: Dennis Camitz/Helsingborgs stad
-
Kalmar och Karlskrona ska sätta Sverige på den internationella cykelkartan
Tillsammans med Svenska Cykelförbundet har Kalmar och Karlskrona undertecknat en avsiktsförklaring om ett nytt internationellt lopp.
-
Turismens roll i en osäker värld – en förändringskraft för fred?
I dessa dagar, när vi översköljs av tunga nyheter, tänker Sylvia Nylin på sambandet mellan turism och fredsbyggande.
-
Pressvisning för Halloween på Gröna Lund – Bland katter och zombies
Den 9 oktober var Turismnytt på plats för att testa nyheterna och ta del av den magiska miljön som Gröna Lund erbjuder.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – september 2024
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delas en analys. Det blev som en fortsättning på sommaren under september.
-
Naturturismföretagen – tema ledturism under Forum för naturturism
Naturturismföretagens branschträff Forum för naturturism är utbyggd till en hel naturturismvecka som ger möjligheter till inspiration.
-
Mikaela Håkansson från Färna Herrgård vann Copper Skillet 2024
Färna Herrgård är stolta över att meddela att deras sous chef, Mikaela Håkansson, vann den prestigefyllda tävlingen Copper Skillet.
-
Karriärbyte och liv i Jämtland – så blev Julia affärsutvecklare inom besöksnäringen
En utbildning och en flytt norrut. Julias beslut att utvecklas inom besöksnäringen ledde till en ny karriär och liv i Jämtland.
-
Jönköping Horse Show tillbaka i Jönköping
Jönköping Horse Show på Elmia den 29 oktober - 3 november förvandlar återigen höstlov till hästlov i Jönköping.
-
En av Skånes tystaste platser finns i Trelleborg kommun
Visit Skåne har nu lanserat initiativet "The Map of Quietude." I Trelleborg finns en av kartans 16 utvalda platser.
-
Prissättning av aktiviteter – Fem saker att tänka på
Marcus Eldh guidar i prissättning av olika upplevelser och aktiviteter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
ESS Group – enda hotellfamiljen med tre hotell på världskänd lista
Condé Nast är det amerikanska förlaget som står bakom Vogue, Vanity Fair, The New Yorker och inte minst Condé Nas...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 40 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Boende, Konstate...
-
Upplevelseinstitutet lanserar nytt utvecklingsbolag för destinationer
Upplevelseinstitutet (UI), ledande inom analyser av upplevelser och turismeffekter, presenterar ...
-
JHT söker turismutvecklare med fokus på export och upplevelser
Är du en passionerad och driven turismutvecklare som är intresserad av upplevelser och hållbarhet? Vill du vara m...
-
-
Gästbloggare
-