-
Lägesbild: Besöksnäringen i Göteborg november 2022
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och analys baserad på preliminär data från Benchmarking Alliance och SCB/Tillväxtverket. Analysen fokuserar bland annat på gästnätter, beläggningsgrad och resmönster för att fånga en helhetsbild av månaden. Läs tidigare analyser här.
Statistiken visar en viss avmattning i efterfrågan
Efterfrågan var fortsatt bra i november men inte lika kraftig som tidigare. Den starka tillväxttakten från sommaren och hösten har mattats av på både vardagar och helger. Antal gästnätter för helåret 2022 väntas ändå hamna i nivå med 2019, vilket klart överträffar förväntningarna från i våras.
Antal belagda hotellrum ökade med 2 procentenheter i november i jämförelse med 2019. Eftersom hotellkapaciteten ökat väsentligt sedan dess blir effekten att beläggningsgraden minskade med tio procentenheter. Detta tyder på en viss avmattning i efterfrågan jämfört med perioden maj – oktober. Tendensen är samma både vardag och helg.
Prissättningen följer utvecklingen med en nedåtgående trend, men från höga nivåer. Under september och oktober var snittpriset 17 procent över 2019 medan det I november hamnade tre procent över. Detta i kombination med lägre beläggning gör att RevPar börjat peka nedåt. Bokningsläget för december ser hyfsat bra ut med drygt 40 procent av rummen bokade.
Hushåll kommer troligtvis spendera mindre det kommande halvåret
Att hushållen ser över utgifter till följd av ökade kostnader är väntat och sannolikt vad som börjar märkas. I en färsk undersökning från SNDMO om svenskars resvanor svarade 4 av 10 att de troligtvis kommer spendera mindre pengar på semester, restaurang och nöjen det kommande halvåret jämfört med innan pandemin. Göteborg ligger enligt undersökningen i topp som svenskarnas favoritresmål, tätt följt av Stockholm och Gotland.
Den senaste statistiken från SCB/Tillväxtverket visar att övernattningarna på hotell, stugor och vandrarhem ligger på samma nivå som rekordåret 2019 under januari – oktober. Utvecklingen drivs främst av svenskt resande men det utländska resandet har också ökat. Andelen svenska/utländska i procent var 75/25.
Mer än var fjärde utländsk gästnatt är från Norge (+19%). Andra länder som visar högre gästnattsvolymer än före pandemin är Tyskland (+8%) och Nederländerna (+78%).
Lokalbefolkningen blir mer betydelsefull som målgrupp
Statistiken visar en snabb återhämtning av affärsresandet. Antalet belagda hotellrum inom affärssegmentet ökade under maj – oktober med 6 procent jämfört med 2019, från att ha varit 32 procent lägre under januari – april. Den kraftigaste ökningen har skett i september och oktober.
Sammantaget har privatsegmentet växt 6 procent medan affärssegmentet minskat 8 procent under januari – oktober. Besöksnäringens aktörer har att hantera ökade kostnader på kort sikt där allt inte kan föras över till kundpriser.
Om det samtidigt är så att hushållen minskar konsumtionen av nöjen och resor så blir lokalbefolkningen mer betydelsefull som målgrupp. Därför är det viktigt att få invånarna att fortsätta ta del av destinationens utbud. Där det finns något som möter ens behov oavsett hur man upplever sin ekonomi. Detta kommer fortsätta bidra till nöjdhet och positiva upplevelser av destinationen.
Läs hela Göteborg & Co:s lägesbild om november här.
- Text: Göteborg & Co
- Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
I denna artikel från Mittuniversitetet kan ni läsa mer om hur de gör. Forskare vid Etour Research Centre på M...
-
-
Gästbloggare
-