-
Mer naturupplevelser för fler genom specialrullstol för tuff terräng
Zoomability tillverkar och säljer terränggående elrullstolar, Zoom Uphill, som hjälper rörelsehindrade att ta sig ut i naturen till ställen de inte har möjlighet att nå annars. Med Zoom Uphill möjliggörs ett helt nytt liv för många som annars är bundna till områden som i bästa fall är tillgänglighetsanpassade.
Zoomcamps ger fler möjlighet att komma ut i naturen
För att nå ut till fler och ge så många som möjligt en chans att ta sig ut i naturen på egna villkor, har Zoomability ett koncept man kallar Zoomcamps.
En Zoomcamp innebär att en lokal aktör, till exempel ett friluftscenter, uthyrare av utrustning eller en Fritidsbank, hyr eller köper in en Zoom i sitt sortiment och sedan i sin tur hyr eller lånar ut Zoomen till intresserade under kortare eller längre perioder.
Fallängetorp vandrarhem och B&B utanför Sala i norra Västmanland har haft ett par Zoom Uphill under nästan 10 år och använder dem som viktiga delar i att göra sin anläggning mer tillgänglig.
”Vi firar tio år som turistmål och inviger nu en ny natur- och kulturled som ska passa för många,” berättar Anitha Barrsäter på Fallängetorp. ”Vi har genom åren utvecklat både boende och aktiviteter med hög tillgänglighet. Vårt motto är ”Vi kan inte göra allt för alla men mycket mer för många” och Zoomarna hjälper till med att få fler ut i naturen, bland annat på den nya leden”.
Nu söker man fler partners
Zoomability arbetar nu för att hitta fler partners där man kan ha ett Zoomcamp med en eller flera Zoomar för uthyrning.
”Att låta fler få testa Zoomen känns väldigt bra i hjärtat, men vi tror också det kommer bidra till ökad uppmärksamhet kring tillgänglig natur och turism”, menar Mathias Lewén, ansvarig för marknad och försäljning på Zoomability.
”Vi vill i första hand etablera konceptet i Sverige på 5-6 olika ställen”, berättar Mathias vidare, ”men vi har även intresse från delar av Europa samt har haft initial kontakt med potentiella uthyrare i USA.”
Exempel på partners för Zoomcamps kan vara aktivitetscenter och parker eller naturområden. Det en Zoomcamp-partner behöver klara av är dels hanteringen av en uthyrning, dels enklare service och support, som att pumpa däck och ladda batterier. Den som är Zoomcamp-partner kommer i gengäld kunna erbjuda sina gäster utökad service och göra ett avtryck som en tillgänglig aktör. Lyckas man ha en hyresbeläggning som överstiger 4-8 timmar per vecka kommer man i tillägg göra en bra vinst på verksamheten.
En Zoomcamp-partner kan hyra Zoomar under perioder från 4 veckor och uppåt, och erbjuds även möjligheten att köpa ut direkt eller via leasing när som helst under hyresperioden, och då tillgodoräkna sig upp till 100% av nedlagd hyreskostnad.
Samarbete med fem fritidsbanker
Under våren och sommaren har Zoomability ett samarbete med fem Fritidsbanker, som gratis lånar in två Zoomar för vidare uthyrning. Försöket inleddes i april i Karlstad och man har haft ett mycket lyckosamt utfall med Zoomar bokade mer än hälften av de 60 dagarna och man noterade drygt 300 snabblån vid olika event.
”Först testade jag Zoomen försiktigt själv, men redan andra gången tog jag mig en tur ut i naturen.” menar Maud Einarsson, som är rullstolsburen sedan 7 år och nu har testat Zoomen via Fritidsbanken i Karlstad. ”Livet känns i kroppen på ett sätt som jag verkligen har saknat.”
Vidare på tur står Fritidsbankerna i Motala, Sigtuna, Mora och Borlänge. Förhoppningen är att detta kan bli permanenta Zoomcamps, där de olika Fritidsbankerna köper eller hyr in Zoomar för att öka tillgängligheten på respektive ort.
USA och Italien står på tur
I USA har Zoomability varit i kontakt med både uthyrande aktivitetscenter samt så kallade state parks för att utreda intresset och möjligheterna. I framförallt state parks, som det finns hundratals av, bedöms det finnas ett stort värde i att kunna komplettera sina nuvarande erbjudanden och göra sina respektive verksamheter mer tillgängliga.
I Italien har man levererat flera Zoomar till olika kommuner för utlåning och uthyrning via sina anläggningar. En ytterligare möjlighet för Zoomcamps är att erbjuda researrangörer, inriktade på tillgängliga resor, möjligheten att hyra Zoomar för kortare perioder.
”Vi vill göra naturen tillgänglig för alla”, avslutar Mathias Lewén. ”Det innebär att vi också vill stötta dem som bara har möjlighet att ta sig ut någon gång då och då, genom lån eller uthyrning.”
Här kan ni läsa mer om Zoomability och Zoom Uphill
Läs mer om Zoomability på Turismnytt
- Text: Zoomability
- Foto: Zoomability
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där världens första hydrauliska kran en gång uppfanns, växer nu något helt nytt fram. I den gamla industribyggnad...
-
-
Gästbloggare
-