-
Nu lanseras elbilskonceptet E-go i Örnsköldsvik och Höga Kusten
Från och med februari kan fler boende och besökare i Örnsköldsvik resa klimatsmart. Då lanseras en mobilitets- och bildelningstjänst som gör det möjligt att hyra nyckellösa elbilar på ”hotspots” i Paradisgaraget, hos de större hotellkedjorna och på flygplatsen.
Bara en tredjedel av invånarna i kommunen reser i dag på ett hållbart sätt – och lösningen stavas inte bara kollektivtrafik. För Örnsköldsviks kommun är mobilitet som tjänst är en viktig del av framtidens hållbara transportlösning.
Andreas Jansson, ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsviks kommun säger:
– Vi vill ge alla en bättre chans att åka utsläppsfritt i Örnsköldsvik. E-go är först ut i Örnsköldsvik, men fler mobilitetstjänster som uthyrning av el-cyklar och elsparkcyklar planeras. Det här är ett spännande projekt!
Helt rätt för både flygplatsen och besöksnäringen
En av initiativtagarna till att E-go nu kommer till Örnsköldsvik är Örnsköldsvik Airport med vd Robert Gyllroth i spetsen.
– Tjänsten har möjliggjorts tack vare samarbete mellan oss, kommunen, näringslivet och besöksnäringen. Vi har länge arbetat för att göra det lättare och billigare med transfer till och från flygplatsen. Nu har vi hittat en lösning – som dessutom motsvarar våra krav på miljömässigt attraktiva marktransporter, säger han.
– Det här ger oändliga möjligheter till våra passagerare, men också till hela Örnsköldsviks kommun. Tänk besökaren som tar en elbil från flygplatsen till hotellet och därefter gör dagsutflykter i Höga Kusten. Vilken tillgänglighet vi skapar, fortsätter Gyllroth.
Besöksnäringen i Höga Kusten har som vision att vara helt koldioxidneutral till 2030. Det här är en satsning som ligger helt i linje med detta.
– Möjligheterna att resa till Höga Kusten är riktigt bra idag med ett brett och attraktivt utbud. När entreprenörer nu tillsammans erbjuder både smidiga och bra lösningar får destinationen ett ännu starkare erbjudande till besökare som reser utan egen bil. Nu hoppas vi att det får spridning så att hela Höga Kusten får en mer turistanpassad tillgänglighet i framtiden, säger Mia Karlsson, vd Höga Kusten Destinationsutveckling.
På flygplatsen finns dedikerade laddstolpar för E-go, liksom vid hotellkedjorna Scandic, First och Elite samt i Paradisgaraget, där det handlar om två bilpoolplatser. Allt sköts via en app där bilen bokas, öppnas, betalas och låses.
- Text: E-go
- Foto: E-go
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 1-7 mars 2023
Mest om Destination, Boende och Personal-/kompetensförsörjning
-
Inflationsvänlig semester trendar – svenskarna väljer att campa
Svenskarna väljer camping på sin semester. First Camp listar fem bra tips till den som vill campa inflationsvänligt i sommar.
-
Tillväxtverket – 13 platser visar vägen för hållbar platsutveckling
Hur arbetar man med hållbar platsutveckling? Nu finns det lärande exempel från Tillväxtverket på platser som kommit långt i sitt arbete.
-
Nyrenoverade Hotel Montagne blir del av Countryside Hotels
Hotel Montagne utanför Örebro blir en del av Countryside Hotels. Hotellet har renoverats och slår upp portarna officiellt i maj.
-
Propellerframsteg öppnar för tyst och energieffektivt elflyg
Elflyg med propellrar tampas med ett dilemma: ju mer energieffektivt, desto mer buller. Nu har forskare hittat en lösning på problemet.
-
Avis stärker sitt erbjudande med nationell utrullning av en ny elbilslösning
Nu stärker hyrbilsföretaget Avis sitt hållbarhetserbjudande genom att expandera sin innovativa lösning för elbilar i hela Sverige.
-
Ett rekordår för besöksnäringen i Skellefteå 2022
Enligt siffror från SCB passerade antalet kommersiella gästnätter i Skellefteå 500 000. Det tidigare rekordet på 396 000 var från 2019.
-
Utmanare från 1920-talet ställs ut på Sven-Harrys konstmuseum
Utställningen Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet på Sven-Harrys konstmuseum handlar om en turbulent tid med framtidstro.
-
Halvering av barns fysiska aktivitet på vintern, bättre siffror där det finns skidanläggningar
Rapporter visar att skidanläggningar främjar invånarnas fysiska hälsa. En kommun vinner på att ha exempelvis en hemmabacke.
-
Svenska Turistbussföretagen anmäler kommunalt bussbolag
Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag kan göra? Svenska Turistbussföretagen skriver ett inlägg om frågan.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Världens första Fåret Shaun-övernattningar lanseras i Skånes Djurpark
Världens första övernattningskoncept med Fåret Shaun invigs i Skånes Djurpark i juni. En helt uni...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 24-28 februari 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring förrförra veckan, men också lite aktuellare inslag däremella...
-
Vi har ett resultat! Summering av Melfestveckan i Lidköping
Melodifestivalen- Sveriges största Tv-produktion och Kulturevenemang har genomsyrat hela staden. Att programm...
-
ESS Group gör Anna-Carin, Michael och Fredrik till nya partners
Resort-, hotell- och upplevelsefamiljen ESS fortsätter sin tillväxtsresa och gör inte mer än tre medarbetare till...
-
-
Gästbloggare
-