-
Nu vill alla ha ekomat
Enligt sajten EkoWeb, som presenterar statistik från handel och restaurangbranschen, har den ekologiska livsmedelsförsäljningen gått upp med 38% år 2014. Man tror att ökningen för 2015 kommer att ligga på 40%.
Men handeln har problem att möta upp efterfrågan – vilket skapar möjligheter för mindre matproducenter.
Orsaken till uppgången är mer miljömedvetna konsumenter och vad vi äter för livsmedel. Intresset för att äta mer hälsosamt bidrar också stort. Sen har det varit en del matskandaler som gör att fler och fler ställer högre krav på sina inköpta livsmedel.
Men vilka produkter skall man satsa på om man är matproducent? Jo, främst är det mejeri, kött, ägg, grönsaker, kyckling och frukt. Ekologiskt bröd råder det brist på.
Många restauranger har satsat på att bara erbjuda ekologisk lokal mat vilket visat sig vara klokt då många människor nu är villiga att betala mer för den maten.
Även butiker kan vinna på att erbjuda mer ekologiska varor då det finns fler mervärden än priset att erbjuda. Det gäller att exponera det rätt så de blir lätta att upptäcka.
Nackdelar finns naturligtvis, särskilt för bönder, som får en dyrare produktionskostnad och en högre risk. Men det finns en nyfikenhet, speciellt hos de yngre bönderna att testa nya produkter.
- Text: Maria Lindqvist
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
-
Gästbloggare
-