-
Så gick det för djur- och nöjesparkerna
Är du nyfiken på hur djur- och nöjesparkerna har förnyat sig i år och hur det gick? Turismnytt ger dig svaren.
(Nedan kan du läsa om parkerna i alfabetisk ordning)Astrid Lindgrens värld
Ett nytt området öppnade med Bröderna Lejonhjärta som tema. Hela området är på 10.000 kvadratmeter och är parkens största enskilda satsning någonsin med en total investering på drygt 60 miljoner kronor.
Totalt besökte 416.945 personer parken under sommaren (20 maj – 28 augusti) vilket är en minskning med cirka 8.000 besökare mot året innan.
”- Jag är väldigt glad att vi gör en så stark avslutning på sommaren, säger Joakim Johansson vd Astrid Lindgrens Värld. Vad gäller minskningen för hela sommaren, så ska vi komma ihåg att årets sommarsäsong var nio dagar kortare, vilket förklarar minskningen. Nu ser vi fram emot en spännande höst i parken”, avslutar Joakim Johansson.
Furuvik
Årets attraktionsnyheter, Gungan och Små Grodorna, tillägnas den unga barnfamiljen och är ett första steg i en mer omfattande utveckling av Furuviks tivoli. Köerna ringlade långa när Turismnytt var på besök. Dock verkade det som att personalen inte var så servicesinnade – det var en person som arbetade och tre som tittade på…
Nio nya havsstugor hade premiär på Furuviks Havscamping.
Efter 91 dagars öppethållande så kunde parkens ledning vara nöjda. Årets besökssiffra landade på 260.595 gäster, bara någon procent från fjolårets besökssiffra som var den högsta på över 30 år. Sett till omsättning går parken mot ännu ett rekordår.
”- Jag är oerhört glad över att våra besökare uppskattar parken och de satsningar vi gör. Nu kan vi se tillbaka på ännu en fantastisk sommar med nöjda gäster, fina siffror och duktiga medarbetare som verkligen har gjort sitt yttersta. Det är mycket hårt arbete som ligger bakom Furuviks positiva utveckling de senaste åren”, säger Nina Tano, VD Furuvik.
Störst publikdragare: Lars Winnerbäck med 13 818 gäster.
Antal sålda säsongskort: 17 635 (en ökning med 20 procent jämfört med fjolåret)
Antal sålda ekovadd (sockervadd av ekologiskt socker): 14 381
Antal sålda ekologiska pannkakor: 49 898
Antal publika djurvisningar: 460Gröna Lund
I år satsade man på att ge sina gäster fyra nya matupplevelser.
Siffrorna för 2016 är inte klara (uppdateras här så fort det är möjligt).
Kolmården
Berg- och dalbanan Wildfire hade premiär den 18 juni med en fallvinkel på 83 grader, topphastighet på 113 km/h och hela tre inversioner. Wildfire är den snabbaste och även den näst högsta berg- och dalbanan i trä i Europa. Inversteringen i den nya attraktionen uppgår till 135 miljoner kronor. Wildfire byggdes av svenskt trä och är belägen mellan Safari och Marine World.En ny attraktion öppnade i Bamses värld – Skalmans luftballonger. Man öppnar även Barnens lantgård. När Turismnytt var på besök var köerna alldeles för långa för att de små barnen orkade stå kvar i dem.
Siffrorna för 2016 är inte klara (uppdateras här så fort det är möjligt).
Liseberg
Nytt för i år var ett helt nytt område – Lisebergs Trädgårdar. Trädgården är full av rosenrabatter och är en viktoriansk trädgård där allt är symmetriskt. Där kan man vandra på en stig längs åkattraktionen FlumeRide uppe på berget. I och med den nya stigen blir det lättare för funktionshindrade och de med barnvagn att ta sig runt. Det nya området är på 6.300 kvadratmeter och inrymmer även en av Göteborgs största lekplatser men även en blomsterkarusell. Det verkade som att den äldre generationen uppskattar det nya området mycket mer än de yngre.Bland åknyheterna på Liseberg i år fann man den interaktiva flygplansattraktionen AeroSpin, 70 meter över havet. Den blev mycket populär bland ungdomarna.
Restaurang Tyrolen har fått en stor Biergarten vilket var mycket uppskattat av grupper som besökte parken.
En ny butik har öppnat – Liseberg Trädgård och Inredning. Här säljs inredning, trädgårdsredskap, fröer och annat. Då och då kommer Lisebergs trädgårdsmästare till butiken och ger tips.
Stora Scenen gästades av bland andra Deep Purple, Miriam Bryant, Bob Hund, Primal Scream, Melissa Horn, Lars Winnerbäck, Takida och Marcus & Martinus. Dessutom 20-årsjubilerade Carl-Einar Häckner med sin varieté, som i år hette Vulkan, och Lotta Engberg showade med sina gästartister i Lotta på Liseberg.
Årets alla nyheter innebar en total investering på cirka 180 miljoner kronor för Liseberg.
Parken har under turistsäsongen (v.26-32) haft 7.095.065 besökare under 49 dagar. Besökarna har ätit 25.000 hamburgare, 80.000 sockervadd och 56 kilometer lakritskablar samt vunnit 212 ton choklad i lyckohjulen.
Parken zoo
I år flyttade tre olika arter av lemurer in i nybyggda området Lemurernas Värld: Alaotralemur, rödbukad lemur och ringsvanslemur. Här har man valt bort staket för att ge människa och lemur en chans att mötas på nära håll.En annan nyhet var maskotarna Wilma & Morris. En kramgo jätteutter och en röd panda som strosade runt i parken hela sommaren. Wilma & Morris har dessutom ett mycket viktigt uppdrag: att sprida god stämning i parken genom att vinka glatt till de yngsta besökarna.
Besökarna kunde också åka i en ny attraktion – barnvänliga Krokodilsafari. Här åker besökarna båt längs floden och man får gasa och styra med rodret helt på egen hand.
Parken har sålts 2016.
Skara sommarland
En ny äventyrsgolf med nio minigolfbanor som är tematiserade efter vattenattraktionerna i parken har byggts.
Till årets säsong var det också premiär för tio premiumstugor som är specialdesignade för Skara Sommarland. I stugorna, som är på 35 kvm, finns det två sovrum med åtta bäddplatser, wc/dusch, ett allrum och ett kök. Stugorna har också en egen altan. Ett mycket populärt alternativ för barnfamiljer som brukar bo på hotell.
Årets vattenattraktioner är Cobra, Big Drop, Vortex och Snakepit (vattenrutschkana). Dock var det för mycket bus för Turismnytts tycke i banorna. Många icke simkunniga som gav sig ut.
Attraktionen Snakepit registrerade 206.000 åk.
Besöksantalet under sommaren 2016 uppgick till 253.538 personer – en ökning med 11% om man jämför med samma period 2015.
Antal gästnätter på campingen har ökat med 17% och försäljningen av säsongskort har ökat med 148%.
Magnus Widell, tillförordnad VD, uttalar sig i ett pressmeddelande så här:
”-Vi har haft en fin säsong där vi med god marginal överträffar fjolårets siffror. Jag vill verkligen ge en stor eloge till parkens medarbetare som har gjort ett fantastiskt jobb under säsongen. Den höga gästnöjdheten bekräftar det”.
Skånes Djurpark
Nyheten Fåret Shaun-land invigdes i juni 2016. Skånes Djurpark blev först i världen med den här unika attraktionen där ett 20.000 kvadratmeter stort område har byggts upp som en lantbruksmarknad, dit Fåret Shaun och hans vänner har kommit hela vägen från Mossy Bottom Farm i England. Investeringen är på 50 miljoner kronor för Lund Gruppen. När Turismnytt var på besök så var det fullt av glada barn och föräldrar på plats.
2016 går mot ett rekordår, redan innan säsongen har tagit slut har 125.000 personer besökt parken.
Ägaren, Lund Gruppen har lovat att investera 100 miljoner kronor i parken under de kommande tio åren. och vi tror verkligen på att Skånes Djurpark kan bli en av Sveriges mest populära destinationer.
Sunne sommarland
Den 18 juni 2016 nyöppnade Grönklittsgruppen Sunne Sommarland. Grönklittsgruppen köpte både campingen och vattenlandet i vintras och förutom förstklassigt campingboende hade man fokus på bus och aktiviteter.
Sunne Sommarland är laddat med aktiviteter för hela familjen. Här finns hinderbanor både i sjön och i land, hoppkuddar, minibåtar för de minsta sjökaptenerna, vattenlek, bowling, golf, spa och mängder av andra aktiviteter.
Några av nyheterna på Sunne Camping och Sommarland i år var:
- Wipe-outbana. En hinderbana på 40×40 meter i sjön Mellanfryken, invigdes i juli.
- Hinderbana på land.
- Stor hoppkudde.
- Minibåtar.
- Wifi.
Ystad djurpark
Presenterar en massa djurungar: lemurer, kapybaror, vallabyer, elandantilop, besoarantiloper, bisonkalvar, alpacka, rödkullakalv och förstås killingar och lamm.
Källa: respektive nöjes-/djurpark
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Liseberg
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
I denna artikel från Mittuniversitetet kan ni läsa mer om hur de gör. Forskare vid Etour Research Centre på M...
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
-
Gästbloggare
-