-
Nytt avtal klart – minst tre år till med Ironman Kalmar
Ironman kommer att anordnas i Kalmar i minst tre år till. Ett nytt avtal har precis undertecknats och det sträcker sig fram till den 31 december 2026 med option på ytterligare två års förlängning.
Avtalet är ett så kallat Host City-avtal, värdstadsavtal, och har tecknats mellan Destination Kalmar AB och Ironman Sweden AB. Avtalet är på tre år med option på ytterligare två år. Precis som tidigare kommer Mörbylånga kommun och Kalmars hotell bidra med en del av den summa som Destination Kalmar betalar för att vara värdstad.
I det nya avtalet har flera tillägg gjorts för att stärka evenemangets hållbarhet. Bland annat tydliggörs att den summa Destination Kalmar betalar ska gå tillbaka till lokalsamhället, både till föreningslivet och till att köpa tjänster från det lokala näringslivet.
För att Kalmar ska få bästa möjliga exponering har en tydligare skrivning gjorts om att Ironman ska stärka sin mediebearbetning lokalt, nationellt och internationellt samt förse medierna med relevant material före, under och efter tävlingen. Det har även tydliggjorts hur Kalmar som värdstad har möjlighet att synas i Ironmans kanaler samt på plats när evenemanget genomförs.
Styrgrupp tillsätts för att säkerställa gott samarbete
Det kommer också att tillsättas en styrgrupp med representanter för Destination Kalmar och Ironman, som träffas minst fyra gånger per år för att säkerställa ett gott samarbete. Vid dessa möten kommer bland annat organisation, ekonomi, mediebearbetning och marknadsföring att diskuteras och följas upp.
– Ironman har haft stor betydelse för Kalmars utveckling som evenemangsstad sedan 2012 då samarbetet inleddes och satsningen på idrottsturism började. Den summa vi lägger för Ironman får vi med råge tillbaka genom den turistekonomiska omsättningen som vi beräknar till cirka 80 miljoner kronor årligen för evenemanget. Lägg därtill att Ironman köper tjänster för miljontals kronor som går direkt till lokalt förenings- och näringsliv, så blir det tydligt hur mycket Ironman har betytt och fortsatt betyder för Kalmar och Mörbylånga, säger Marcus Larsson, Chef för evenemang och möten på Destination Kalmar.
– Evenemanget profilerar Kalmar inom idrottsvärlden och ger stora turistekonomiska effekter. Dessutom ger det oss en fantastisk exponering, inte minst internationellt eftersom vi har tävlande från 60 länder, säger Sylvia Nylin, vd, Destination Kalmar.
– Vi är otroligt glada över att säkra en fortsatt framtid här i Kalmar med det förnyade avtalet. De senaste 10 åren har varit en otrolig resa och Ironman Kalmar har blivit en juvel i tävlingskalendern tack vare den unika atmosfär som de tävlande får uppleva här. En fortsättning på en av de bästa Ironmantävlingarna i världen är bra för Ironman, bra för sporten triathlon och för alla som vill ha en utmaning och bra för Kalmar/Öland och alla de idrottsföreningar som är engagerade. Ironman Kalmar är ett event som berör och engagerar överallt, säger Henrik Brovell, Regional Director, Ironman.
Fakta om Ironman Kalmar
- Kalmar har en triathlontävling sedan 1994. Första året deltog 64 triathleter.
- 2012 fick tävlingen Ironmanstatus och blev Skandinaviens första Ironmantävling på fulldistans dvs. 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning. Vid första Ironman Kalmar deltog 1 600 triathleter.
- Numera pågår evenemanget under större delen av en vecka. Förutom huvudloppet, Ironman Kalmar, hålls kortdistansloppet 4:18:4 Kalmar (tidigare Kalmar Mini Tri) och barnloppet Ironkids.
- I år firar evenemanget 10-årsjubileum. Årets lopp har 2 550 anmälda från 60 länder.
- Varje triathlet stannar i genomsnitt i fyra nätter och har i genomsnitt med sig fyra medföljare.
- Den turistekonomiska omsättningen i samband med Ironman Kalmar uppskattas vara cirka 80 miljoner kronor, enligt en beräkning gjord i verktyget Event Impact Calculator (eventimpactcalculator.com).
- Text: Destination Kalmar
- Foto: Johannes Norlander
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket i sin repertoir. Detta tack vare kontakter...
-
-
Gästbloggare
-